<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A devizahitel szerződések olyan polgárjogi egyezségek két fél között, amelybe fő szabály szerint nem lehet beavatkozni, bizonyos esetekben azonban a két fél módosíthatja a szerződést, vagy az egyik fél bírósághoz fordulhat a módosítás érdekében. Sőt nagyon ritka esetben akár a jogszabályváltozás is változtathat a szerződésen.

November végén jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseiről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője.  A Kúria akkor 7 kérdést tett fel a devizahitelezéssel kapcsolatban, amelyből hatot decemberben meg is válaszolt. A Privátbankár.hu sorozatában az egyes kérdéseket és az azokra adott válaszokat elemzi és értelmezi.

A sorozat első része: Forint- vagy devizahitel? >>
A sorozat második része: Érvényesek-e a szerződések? Uzsora-e a devizahitel? >>
A sorozat harmadik része: Mit mond el a bank? >>A sorozat negyedik része: Mi van, ha semmis? >>A sorozat ötödik része: A részleges érvénytelenség >>

Milyen jogi lehetőségei vannak a bíróságoknak arra, hogy a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötés után bekövetkezett körülményváltozások valamelyik szerződő fél lényeges jogos érdekét sértő hatását orvosolják?

A hatályos polgári törvénykönyv lehetővé teszi a szerződések bírósági úton történő módosítását. Ez egy egészen kivételes jogi eszköz - mondta Istvánovics Éva, ügyvéd a Privátbankárnak.

Hogy módosulhat a szerződés?

Istvánovics Éva

A szerződés módosítása főszabály szerint akkor lehetséges, ha azt a felek egybehangzóan akarják. Közös megegyezés vonatkozhat a szerződés tartalmára vagy a szerződés jogcímére például kölcsön, vagy bérlet stb.

A tartalmában vagy jogcímében megváltoztatott szerződésnek a módosítással nem érintett része változatlan marad. Például, ha a hitelező és az adós megállapodik abban, hogy az adós gyorsabb ütemben fizeti vissza a kölcsönt, mert mielőbb szabadulna a kötelemből és a fizetőképessége ezt lehetővé teszi és a rövidebb lejáratért cserébe nagyobb törlesztőrészleteket vállal. Ilyen esetekben a szerződés módosítással nem érintett rendelkezései változatlanul fennmaradnak és kötik a feleket

A szerződést egyezséggel is lehet módosítani, ehhez azonban már kell egy olyan körülmény, amely vitássá teszi a szerződést vagy bizonytalanná az értelmezést - mondta az ügyvéd.  Az egyezséghez az kell, hogy a felek kölcsönösen engedjenek a fennálló pozíciójukból, a vitás kérdéseket közös megegyezéssel rendezzék. Az egyezség akkor is érvényes, ha valamelyik fél tévedésben volt a jogvita vagy a bizonytalan kérdés tekintetében.

Hogyan módosíthatja a bíróság a szerződést?

A bírói szerződésmódosítás esetében kivételesen van lehetőség arra, hogy az egyik fél kérelme alapján a bíróság módosítsa a szerződést, beavatkozzon a felek között fennálló, egyébként szabadon alakítható magánjogi viszonyokba - mondta Istvánovics Éva.

Hogy ez lehetséges legyen, a felek között tartós szerződéses jogviszonynak kell fennállni és a szerződés érvényessége alatt, a szerződéskötés után beállt körülmény miatt a felek valamelyikének érdekei sérültek, a szerződés az eredeti tartalomhoz képest lényegesen megváltozott. Ebben a felborult egyensúlyi helyzetben a szerződő felek nem mindig képesek egymással megegyezésre jutni, ezért a sértett fél a bíróságtól kéri a szerződéses egyensúly helyreállítását.

A bíróság csak az egyes konkrét szerződéseket módosíthatja, nincs olyan bírói döntés, ami azonos szerződéses konstrukció, mint a devizaalapú hitel valamennyi szerződését módosítaná - hívja fel a figyelmet Istvánovics Éva.

És amikor valamilyen jogszabály változik?

A törvény kimondja, hogy jogszabály a hatályba lépése előtt megkötött szerződések tartalmát csak kivételesen változtathatja meg. A jogalkotónak van lehetősége általános jelleggel beavatkozni a szerződéses viszonyokba, de csak kivételes esetben. Ilyen kivételes beavatkozás volt a végtörlesztés lehetősége, az árfolyamgát bevezetése is. Ez utóbbi is olyannyira kivételes lehetőség volt, hogy a kormány megoldást keresve a deviza alapú kölcsönszerződések bajaira  az Alkotmánybírósághoz fordult az Alaptörvény értelmezését kérve, hogy tisztázódjon milyen alkotmányossági feltételekkel kerülhet sor fennálló szerződések jogszabály útján történő módosítására.

Érdemes-e perelni a Kúria döntése után?

Ezt mindig csak az adott egyedi esetben lehet eldönteni. A megfontolt tanács az, hogy lehetőség szerint mindenki teljesítsen, vagy keresse az egyezség lehetőségét a hitelezővel. Sok függ attól is milyen szakaszában van a szerződés, van-e késedelem, felmondták-e a szerződést, folyik-e végrehajtás, van e lehetőség végtörlesztésre, a fedezet érvényesítése milyen módon történik. stb. A helyzet bonyolultsága miatt megéri szakemberhez fordulni - mondta az ügyvéd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
hírlevél
Ingatlantájoló