<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A működő lízingcégek eleget tesznek elszámolási kötelezettségüknek, a visszaírt összegek után a svájci frank megugrása ellenére kisebb lehet a törlesztőrészlet. A lízingpiacot az NHP-hajtja, szép remények vannak a piacon.

A devizaalapú gépjárműhitelekhez köthető elszámolás miatt a lízingpiacnak 100 milliárd forintos nagyságrendben kell az ügyfelek számára visszatérítést fizetnie. A piac 97 százalékát tömörítő Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a 37 cégből álló tagság minden tagja rendben megfizeti majd az ügyfeleknek a nekik járó összeget, emiatt egyetlen vállalkozás jövője sem kérdőjeleződik meg. Ugyanakkor – utalt rá Lévai Gábor főtitkár – a most az elszámolásban érintett időszakban számos olyan egyéb pénzügyi vállalkozás lehetett, amely nyújtott finanszírozást, ám azóta felhagyott a piaccal. Közülük lehet olyan, ahol problémát jelenthet majd a törvény által meghatározott visszatérítés megfizetése.

Türelmet kérnek

Az ügyfeleknek további gondot jelenthet a januárban a forinttal szemben bekövetkezett jelentős frankerősödés, ám a szakértők az ilyen lépések kellemetlen hatása rendre 2-3 hónap múlva látszik meg a fizetési fegyelmen. Itt a hatás mérsékeltebb lehet, mert a hirtelen kiugrás miatt a frank jegyzése viszonylag gyorsan „megnyugodott”, s így már csak mintegy 10 százalékos az erősödés mértéke. A Lízingszövetség értékelése szerint az ügyfeleknek ki kellene tartaniuk, s meg kellene várniuk az elszámolás, mivel sokuk számára még a megemelkedett árfolyam mellett is kedvezőbb lehet majd az azt követő törlesztőrészlet, mint a még decemberben fizetett.

Ennek ellenére a fizetési nehézségekkel szembesülőknek továbbra is érdemes lízingcégekhez fordulniuk segítségért. Fontos tudni ugyanakkor, hogy általános megoldás nincs, a finanszírozók társasságonként eltérő javaslatokat tesznek ráadásul a inkább átütemezést, semmint rögzített árfolyamon történő törlesztést jelenten – ha van is fixált törlesztőrészlet, az leginkább az árfolyamgátas megoldásra hajaz, amikor a külön számlán gyűlő fix árfolyam feletti követelés megnöveli a futamidőt. Ezzel a megoldással az a fő gond, hogy olyan termék (az autó) után nő meg akár évekkel a törlesztés, amely azóta rég leamortizálódott, már nincs is meg, stb...

Sikerév 2014

A fenti problémák ellenére a múlt hosszú idő után sikert hozott a lízingpiacon: a finanszírozott összeg 453 milliárd forintra rúgott tavaly, ami 24 százalékkal haladja meg a 2013-as eredményt. A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett. A bruttó eszközérték éves szinten ennél is jelentősebb mértékben, 38 százalékkal 708 milliárd forintra nőtt – mondta Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

 

 

Az elmúlt öt év legjobb teljesítményéhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja: a 453 milliárd forintos finanszírozott összeg közel negyede, összesen 103 milliárd forint kihelyezését segítette az NHP. Jenei Viktor szerint ez az adat igazolása annak, hogy a szövetség jól tette, hogy lobbizott a program lízingkonstrukciókra történő kiterjesztése érdekében. Az NHP mellett ki kell emelni az Eximbank új termékét, amely 6,7 milliárd forintnyi kihelyezést támogatott meg.

Persze, a múlt kísért: a lízingcégek által kezelt teljes portfólió mértéke 3 százalék, 1.430 milliárd forinttal tovább zsugorodott, ám az év második fele már kedvezőnek tűnt és Jenei Viktor szerint jó remény van arra, hogy az idei év – az új ügyletek terén – még sikeresebb legyen.

A lízingpiaci szegmensek közül újra a személyautó- és flottafinanszírozás a húzógazat: az itteni kihelyezések adták a finanszírozott összeg 40 százalékát, azaz 183 milliárd forintot. A teherautók és buszok 113 milliárd forinttal, vagyis 25 százalékkal részesedtek a tavalyi finanszírozott összegből.

Jenei Viktor rámutatott: a járműpiac tavalyi növekedésében a tagvállalatok jelentős szerepet vállaltak azzal, hogy az újonnan forgalomba hozott járművek 40 százaléka lízingkonstrukció segítségével talált gazdára. Ez természetesen döntően a flottafinanszírozásnak tudható be, ahol 2014-ben a szerződések számát tekintve 12, a finanszírozott összeget tekintve 15 százalékkal, 65,4 milliárd forintra bővült a piac. A kishaszongépjárművek piacát egyértelműen az NHP lökte meg, de a lakossági autóvásárlások terén is megállt a korábbi évek csökkenése.

A különböző termelési eszközök esetében pedig 147 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, így az arányuk 32 százalékos volt a teljes összegen belül. Kiemelkedő volt 2014-ben a mezőgazdasági gép finanszírozás, amely 60 százalékkal, 72 milliárd forintra bővült, amiből 47 milliárd került az MNB NHP program keretében kihelyezésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG