<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A működő lízingcégek eleget tesznek elszámolási kötelezettségüknek, a visszaírt összegek után a svájci frank megugrása ellenére kisebb lehet a törlesztőrészlet. A lízingpiacot az NHP-hajtja, szép remények vannak a piacon.

A devizaalapú gépjárműhitelekhez köthető elszámolás miatt a lízingpiacnak 100 milliárd forintos nagyságrendben kell az ügyfelek számára visszatérítést fizetnie. A piac 97 százalékát tömörítő Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a 37 cégből álló tagság minden tagja rendben megfizeti majd az ügyfeleknek a nekik járó összeget, emiatt egyetlen vállalkozás jövője sem kérdőjeleződik meg. Ugyanakkor – utalt rá Lévai Gábor főtitkár – a most az elszámolásban érintett időszakban számos olyan egyéb pénzügyi vállalkozás lehetett, amely nyújtott finanszírozást, ám azóta felhagyott a piaccal. Közülük lehet olyan, ahol problémát jelenthet majd a törvény által meghatározott visszatérítés megfizetése.

Türelmet kérnek

Az ügyfeleknek további gondot jelenthet a januárban a forinttal szemben bekövetkezett jelentős frankerősödés, ám a szakértők az ilyen lépések kellemetlen hatása rendre 2-3 hónap múlva látszik meg a fizetési fegyelmen. Itt a hatás mérsékeltebb lehet, mert a hirtelen kiugrás miatt a frank jegyzése viszonylag gyorsan „megnyugodott”, s így már csak mintegy 10 százalékos az erősödés mértéke. A Lízingszövetség értékelése szerint az ügyfeleknek ki kellene tartaniuk, s meg kellene várniuk az elszámolás, mivel sokuk számára még a megemelkedett árfolyam mellett is kedvezőbb lehet majd az azt követő törlesztőrészlet, mint a még decemberben fizetett.

Ennek ellenére a fizetési nehézségekkel szembesülőknek továbbra is érdemes lízingcégekhez fordulniuk segítségért. Fontos tudni ugyanakkor, hogy általános megoldás nincs, a finanszírozók társasságonként eltérő javaslatokat tesznek ráadásul a inkább átütemezést, semmint rögzített árfolyamon történő törlesztést jelenten – ha van is fixált törlesztőrészlet, az leginkább az árfolyamgátas megoldásra hajaz, amikor a külön számlán gyűlő fix árfolyam feletti követelés megnöveli a futamidőt. Ezzel a megoldással az a fő gond, hogy olyan termék (az autó) után nő meg akár évekkel a törlesztés, amely azóta rég leamortizálódott, már nincs is meg, stb...

Sikerév 2014

A fenti problémák ellenére a múlt hosszú idő után sikert hozott a lízingpiacon: a finanszírozott összeg 453 milliárd forintra rúgott tavaly, ami 24 százalékkal haladja meg a 2013-as eredményt. A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett. A bruttó eszközérték éves szinten ennél is jelentősebb mértékben, 38 százalékkal 708 milliárd forintra nőtt – mondta Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

 

 

Az elmúlt öt év legjobb teljesítményéhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja: a 453 milliárd forintos finanszírozott összeg közel negyede, összesen 103 milliárd forint kihelyezését segítette az NHP. Jenei Viktor szerint ez az adat igazolása annak, hogy a szövetség jól tette, hogy lobbizott a program lízingkonstrukciókra történő kiterjesztése érdekében. Az NHP mellett ki kell emelni az Eximbank új termékét, amely 6,7 milliárd forintnyi kihelyezést támogatott meg.

Persze, a múlt kísért: a lízingcégek által kezelt teljes portfólió mértéke 3 százalék, 1.430 milliárd forinttal tovább zsugorodott, ám az év második fele már kedvezőnek tűnt és Jenei Viktor szerint jó remény van arra, hogy az idei év – az új ügyletek terén – még sikeresebb legyen.

A lízingpiaci szegmensek közül újra a személyautó- és flottafinanszírozás a húzógazat: az itteni kihelyezések adták a finanszírozott összeg 40 százalékát, azaz 183 milliárd forintot. A teherautók és buszok 113 milliárd forinttal, vagyis 25 százalékkal részesedtek a tavalyi finanszírozott összegből.

Jenei Viktor rámutatott: a járműpiac tavalyi növekedésében a tagvállalatok jelentős szerepet vállaltak azzal, hogy az újonnan forgalomba hozott járművek 40 százaléka lízingkonstrukció segítségével talált gazdára. Ez természetesen döntően a flottafinanszírozásnak tudható be, ahol 2014-ben a szerződések számát tekintve 12, a finanszírozott összeget tekintve 15 százalékkal, 65,4 milliárd forintra bővült a piac. A kishaszongépjárművek piacát egyértelműen az NHP lökte meg, de a lakossági autóvásárlások terén is megállt a korábbi évek csökkenése.

A különböző termelési eszközök esetében pedig 147 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, így az arányuk 32 százalékos volt a teljes összegen belül. Kiemelkedő volt 2014-ben a mezőgazdasági gép finanszírozás, amely 60 százalékkal, 72 milliárd forintra bővült, amiből 47 milliárd került az MNB NHP program keretében kihelyezésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Pénzügyi szektor Egyesíti cégeit Mészáros Lőrinc biztosítási bizniszpartnere
Csabai Károly | 2021. július 2. 14:29
A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvad tulajdonosába, a Keszthelyi Holding Zrt.-be. Utóbbi kizárólagos gazdája az a Keszthelyi Erik, aki Mészáros Lőrinccel felesben birtokolja a hazai biztosításialkusz-piacon gőzerővel előretörő Hungarikum Kft.-t. A céges adatokból arra lehet következtetni, az összeolvadást az ihlette, hogy a vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik, szemben a befogadó holdinggal, amely egyre jobban hasít.
Pénzügyi szektor Nemzetközi jogi fórumhoz fordult az OTP és Horvátország
MTI | 2021. július 1. 19:11
Az OTP Bank Nyrt. június 30-án a Horvát Köztársasággal közösen kérte a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjától (ICSID) a 2020. október 16-án regisztrált, a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásával kapcsolatos eljárás megszüntetését - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos