TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A működő lízingcégek eleget tesznek elszámolási kötelezettségüknek, a visszaírt összegek után a svájci frank megugrása ellenére kisebb lehet a törlesztőrészlet. A lízingpiacot az NHP-hajtja, szép remények vannak a piacon.

A devizaalapú gépjárműhitelekhez köthető elszámolás miatt a lízingpiacnak 100 milliárd forintos nagyságrendben kell az ügyfelek számára visszatérítést fizetnie. A piac 97 százalékát tömörítő Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a 37 cégből álló tagság minden tagja rendben megfizeti majd az ügyfeleknek a nekik járó összeget, emiatt egyetlen vállalkozás jövője sem kérdőjeleződik meg. Ugyanakkor – utalt rá Lévai Gábor főtitkár – a most az elszámolásban érintett időszakban számos olyan egyéb pénzügyi vállalkozás lehetett, amely nyújtott finanszírozást, ám azóta felhagyott a piaccal. Közülük lehet olyan, ahol problémát jelenthet majd a törvény által meghatározott visszatérítés megfizetése.

Türelmet kérnek

Az ügyfeleknek további gondot jelenthet a januárban a forinttal szemben bekövetkezett jelentős frankerősödés, ám a szakértők az ilyen lépések kellemetlen hatása rendre 2-3 hónap múlva látszik meg a fizetési fegyelmen. Itt a hatás mérsékeltebb lehet, mert a hirtelen kiugrás miatt a frank jegyzése viszonylag gyorsan „megnyugodott”, s így már csak mintegy 10 százalékos az erősödés mértéke. A Lízingszövetség értékelése szerint az ügyfeleknek ki kellene tartaniuk, s meg kellene várniuk az elszámolás, mivel sokuk számára még a megemelkedett árfolyam mellett is kedvezőbb lehet majd az azt követő törlesztőrészlet, mint a még decemberben fizetett.

Ennek ellenére a fizetési nehézségekkel szembesülőknek továbbra is érdemes lízingcégekhez fordulniuk segítségért. Fontos tudni ugyanakkor, hogy általános megoldás nincs, a finanszírozók társasságonként eltérő javaslatokat tesznek ráadásul a inkább átütemezést, semmint rögzített árfolyamon történő törlesztést jelenten – ha van is fixált törlesztőrészlet, az leginkább az árfolyamgátas megoldásra hajaz, amikor a külön számlán gyűlő fix árfolyam feletti követelés megnöveli a futamidőt. Ezzel a megoldással az a fő gond, hogy olyan termék (az autó) után nő meg akár évekkel a törlesztés, amely azóta rég leamortizálódott, már nincs is meg, stb...

Sikerév 2014

A fenti problémák ellenére a múlt hosszú idő után sikert hozott a lízingpiacon: a finanszírozott összeg 453 milliárd forintra rúgott tavaly, ami 24 százalékkal haladja meg a 2013-as eredményt. A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett. A bruttó eszközérték éves szinten ennél is jelentősebb mértékben, 38 százalékkal 708 milliárd forintra nőtt – mondta Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

 

 

Az elmúlt öt év legjobb teljesítményéhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja: a 453 milliárd forintos finanszírozott összeg közel negyede, összesen 103 milliárd forint kihelyezését segítette az NHP. Jenei Viktor szerint ez az adat igazolása annak, hogy a szövetség jól tette, hogy lobbizott a program lízingkonstrukciókra történő kiterjesztése érdekében. Az NHP mellett ki kell emelni az Eximbank új termékét, amely 6,7 milliárd forintnyi kihelyezést támogatott meg.

Persze, a múlt kísért: a lízingcégek által kezelt teljes portfólió mértéke 3 százalék, 1.430 milliárd forinttal tovább zsugorodott, ám az év második fele már kedvezőnek tűnt és Jenei Viktor szerint jó remény van arra, hogy az idei év – az új ügyletek terén – még sikeresebb legyen.

A lízingpiaci szegmensek közül újra a személyautó- és flottafinanszírozás a húzógazat: az itteni kihelyezések adták a finanszírozott összeg 40 százalékát, azaz 183 milliárd forintot. A teherautók és buszok 113 milliárd forinttal, vagyis 25 százalékkal részesedtek a tavalyi finanszírozott összegből.

Jenei Viktor rámutatott: a járműpiac tavalyi növekedésében a tagvállalatok jelentős szerepet vállaltak azzal, hogy az újonnan forgalomba hozott járművek 40 százaléka lízingkonstrukció segítségével talált gazdára. Ez természetesen döntően a flottafinanszírozásnak tudható be, ahol 2014-ben a szerződések számát tekintve 12, a finanszírozott összeget tekintve 15 százalékkal, 65,4 milliárd forintra bővült a piac. A kishaszongépjárművek piacát egyértelműen az NHP lökte meg, de a lakossági autóvásárlások terén is megállt a korábbi évek csökkenése.

A különböző termelési eszközök esetében pedig 147 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, így az arányuk 32 százalékos volt a teljes összegen belül. Kiemelkedő volt 2014-ben a mezőgazdasági gép finanszírozás, amely 60 százalékkal, 72 milliárd forintra bővült, amiből 47 milliárd került az MNB NHP program keretében kihelyezésre.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél