<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elemzése szerint a hazai pénzügyi szektor bizonytalanságát jelentheti a gazdasági növekedés hiánya és a jövő évi büdzsét érintő nyitott kérdések sokasága.

Az év végéig kitekintő kockázati jelentés szerint a hazai pénzügyi szektor működését meghatározó környezeti tényezők közül a gazdasági növekedés hiánya részben oka, részben következménye a pénzügyi szektor gyenge teljesítményének. Az alacsony növekedés közvetlen hatásként visszafogja a keresletet a pénzügyi termékek iránt, és negatív hatással van a portfólió minőségére. A költségvetés finanszírozásával kapcsolatos kérdőjelek szintén több csatornán keresztül hatnak a szektorra; a szereplők részvétele a hiány finanszírozásában, valamint a háztartások megtakarításai között az állampapírok javára megindult átrendeződés ugyancsak a pénzügyi termékek iránti kereslet és a jövedelmezőség csökkenésében csapódik le. Az európai uniós kockázatok, a hazai pénzügyi szektor aktivitásának összehúzódása, a nem teljesítő állományok emelkedése, a tőkepiaci forgalom visszaesése pedig egymást erősítő negatív hatásokat generál.

Mit csinálnak az emberek? Spórolnak és nem vásárolnak

A kedvezőtlen kilátások hatására a lakosság mind a hitelfelvételt, mind a fogyasztását visszafogja, és – ha van rá módja – megtakarításai újjáépítésére koncentrál, főként biztonságosnak tartott pénzügyi termékek (betétek, állampapírok) formájában. Miközben a lakosság széles rétegeinél indokolt a korábbi túlzott eladósodás mérséklése, a vállalati oldalon a hitelkereslet visszafogása a növekedési lehetőségeket is korlátozza. Mindezt erősíti a hitelkínálati oldal válságtapasztalatokon alapuló óvatossága; bár szektorszinten a hitelezési képesség jelenleg nem tényleges korlát, a hajlandóság csökkent és erősen szelektívvé vált.

Nehéz szabadulni a hitelektől és adósságoktól

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások portfóliójában minden devizanem és terméktípus esetében tovább romlottak a nem teljesítési ráták. A portfólió tisztítási stratégiák korlátokba ütköznek, mivel a fedezeti eszközök piacán sincs érdemi aktivitás. A lakossági portfóliók tekintetében a legutóbbi kormányzati intézkedések hatása némileg már érzékelhető. A harmadik negyedévi adatok szerint az árfolyamgát II. és a Nemzeti Eszközkezelő az érintett portfóliók esetében érdemi segítséget nyújthat az adósoknak és hitelezőknek is. Bár a meglévő nem teljesítő állományban jelentős csökkenés ezektől az intézkedésektől nem várható, a további növekedését érdemlegesen lassíthatják. A vállalati hiteleknél hasonló kedvező változásra nem számítunk, mert a nem teljesítő hitelekre ható tényezők (vállalati csődráta, gazdasági növekedés, árfolyam) tovább romlottak vagy stagnálnak 2011 első feléhez viszonyítva.

Milyen mostanában a bankok tőkehelyzete?

A jövedelmezőséget az éves szinten növekvő értékvesztés negatív hatása mellett pozitívan érintette, hogy a nettó kamatbevétel viszonylag stabil maradt, sőt a takarékszövetkezeteknél nőtt is. A működési költségek csökkenésében rejlő tartalékok azonban beszűkültek, így összességében az eredmény jellemzően romlik: a bankszektor és a pénzügyi vállalkozások összesített, 12 havi görgetett eredménye negatív, vagyis 2012-ben összességében negatív eredmény várható. A szövetkezeti hitelintézetek – amelyeket nem érintett súlyosan a végtörlesztés és a betéti versenybe sem szálltak be – megőrizték eredményességüket. A megfelelő tőkeellátottság érdekében azonban egyre több intézmény szorul a tulajdonosok tartós segítségére. A tőkehelyzet ezzel együtt stabil, a bankoknál idén június 30-án a tőkemegfelelési mutató 14,7 százalék volt, és döntően magas minőségű tőkeelemekből állt.

A tőkepiacon mind az ügyfelek által generált megbízásos, mind a saját számlás forgalom csökkent, és a verseny nyomán a piaci szereplők díjakat is csökkentettek. A közel 20 százalékos tőkearányos nyereség (ROE) azonban így is jóval magasabb a legtöbb pénzügyi szektorénál, s a 27,6 százalékos tőkemegfelelés is kiemelkedő. A befektetési alapoknál a garantált és a származtatott alapok viszonylag magas hozama részben ellensúlyozta a szektorból kiáramló mintegy 140 milliárd forint tőkét. A nyugdíjpénztári átalakulás és a piaci tőkekivonás nyomán a portfóliókezelt vagyon 200 milliárd forinttal csökkent, a 130 milliárd forintos elért hozam azonban itt is részben ellensúlyozta a tőkekivonást. A kieső bevételek miatt csökkent az alapkezelők eredménye, ám a ROE így is 61 százalékos.

Mi a helyzet a nyugdíjpénztárakkal?

A nyugdíjpénztári szektor elsősorban az öngondoskodás erősödésére építhet. Jelenleg azonban az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona – köszönhetően a végtörlesztésnek, a gazdasági helyzetnek és a változékony hozamoknak – érdemben még nem nő. A jól kiépített infrastruktúrával rendelkező egészségpénztárak megfelelő keretet tudnának biztosítani egy népegészségügyi koncepcióhoz, hiszen – ellentétben a csak biztosítási esemény bekövetkeztekor rendelkezésre álló egészségbiztosításokkal – a náluk képződött megtakarítás bármikor elkölthető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos