4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A péntek este csődbe küldött két olasz pénzintézet szanálásának terve bő 17 milliárd euróról szól, a nagy nyertes a konkurens Intesa Sanpaolo lehet. A bankfiókokat ma is kinyitották, a betétesek zömének pénzét a jelek szerint nem érheti kár. Egész Európában optimisták a bankrészvények vásárlói a tőzsdén, aminek azonban más oka is lehet.

A péntek esti EKB-közleménnyel lényegében veszni hagyott Banca Popolare di Vicenza SpA és Veneto Banca SpA olaszországi pénzintézetek sorsáról példás gyorsasággal, még hétvégén elkészült a terv. (Nem véletlenül, a bankpánik és a kisbefektetők kétségbeesésének elkerülése elsődleges szempont lehetett, már csak a közelgő választások miatt is, amint azt szombaton írtuk.)

A Bloomberg szerint a 17 milliárd eurós bankmentés – ha ezt egyáltalán mentésnek lehet nevezni – az olasz történelem legnagyobb hasonló akciója lesz. Mindjárt felveti a kérdést, hogy ez nem kérdőjelezi-e meg az egész EU bankokkal kapcsolatos jelenlegi szabályozását, hiszen szembe megy azzal. (Az EU ugyanis az állami részvétel helyett a magántőkéből való szanálást támogatja, a részvényesek és nagyobb betétesek felelősségvállalása mellett.)

Egy euróért bankot venni

Amint a kormány hétvégi vésztanácskozása után a pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan elmondta, az állam támogatásával az Intesa Sanpaolo, az ország második legnagyobb hitelintézete jelképes, egy eurós összegért megvásárolhatja a két csődös bank jó eszközeit. Ehhez 5,2 milliárdnyi állami forrást vehet igénybe, hogy a tőkemegfelelési előírásoknak eleget tegyen. A tervet az Európai Bizottság jóváhagyta.

A megállapodás híre jót tett a bankrészvényeknek szerte Európában: miközben az EuroStoxx 50 euróövezeti részvényindex (mely mintegy 70 százalékban német és francia papírokat tartalmaz) 0,9 százalékkal megy fel, a Stoxx 600 0,6 százalékkal, addig a Stoxx 600 Bank 1,1, az olasz FTSE Italia All Share Banks pedig 3,5 százalékkal.

Száguld a bátor vevő

Az Intesa 4,7 százalékkal száguld, de az Unicredit is három százalék feletti pluszban. (A két megszűnő „delikvenst” nem jegyzik a tőzsdén.) Még a német bankrészvények DAX Banks indexe is 1,1 százalékkal emelkedik. Az OTP viszont délutánra elvesztette a nap első felében jellemző pluszát. A bankrészvények általános emelkedése vélhetően annak köszönhető, hogy az EU hatóságai az olasz példa alapján rugalmasabbak lettek a bankok megsegítésével kapcsolatban.

A fiókok ma is kinyitottak

A bankfiókokat ma is nyitva tartják, éppen azért volt szükség állami segítségre, mert a betétesek pénze veszélyben volt – mondják az olasz politikusok. Kétmillió háztartás és 200 ezer vállalkozás pénze forog kockán. A két bank, bár országos vagy európai szinten nem nagyok, a fejlett gazdaságú Veneto tartományban kulcsfontosságúak voltak.

További 12 milliárd eurót az esetleges későbbi veszteségekre tesznek félre, garanciavállalás formájában. A bankokat szétválasztják egy jó bankra és egy rossz bankra. A bankfiókok több mint felét, 600 egységet bezárnak, közel 4000 alkalmazottól meg fognak válni.

Az Intesa az olasz bankmentés nyertese a KBC Equitas szerint. „Néhány héttel ezelőtt már felhívtuk a figyelmet az Intesa-ra, de az azóta látott 6 százalékos emelkedést követően is lehet még potenciál a részvényben” – írták délelőtt.

Extrém alacsony a kamat

A bankok bankjainak bankja, vagyis a központi bankok által fenntartott Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy itt az ideje a kamatemelésnek azoknál a jegybankoknál, ahol extrém alacsony a kamat. A német Bundesbank elnöke pedig ismét a kötvényvásárlási program beszüntetését szorgalmazta az EKB esetében – írtuk ma.

Ezek a hírek azért lehetnek fontosak, mert a bankoknak alapvetően fájdalmas az alacsony, sőt negatív kamatszint, nagyban csökkenti bevételeiket, veszteségeket okoz. A kamatok emelkedése az egész szektornak jót tehet, ez is állhat a mai bankrészvény-áremelkedés hátterében. (Valamint a jó német Ifo-index.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG