TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Belehúztak áprilisban a bankok a lakossági hitelkamatok-csökkentése terén, míg a betéti oldalon érdekes állománymozgásokról ad számot a jegybanki statisztika.

Áprilisban a lakossági hitelfelvevők minden során további kamatmérséklődést tapasztalhattak, ráadásul a hónapon belüli kamatcsökkentés valamennyi, a jegybank által mért hitelfajtánál meghaladta az alapkamat 10 bázispontos csökkenési ütemét. Míg a lakáscélú forint jelzáloghiteleknél 15 bázisponttal, 7,67 százalékra szorult vissza az átlagos hitelköltség mutató, s hasonló visszalépés (16 bp) volt megfigyelhető a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél is. A hónapban a személyi hitelek kamata zuhant a legtöbbet: az átlagkamat 0,7 százalékpontos csökkenés után 23,50 százalékon állapodott meg. Éves szinten ugyanakkor csak ez a termék volt képes reál-kamatcsökkenést produkálni az időközben 3,25 százalékos csökkenéssel, április végére 2,5 százalékra szelidülő alapkamattal szemben – az átlagkamat a tavaly áprilisi 27,98 százalékról süllyedt mai értékére. A szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél 284, a lakáscélú kölcsönöknél 244 bázospont volt a kamatcsökkenés éves mértéke.

Az állományokat tekintve mind a lakáshitelek, mint a személyi kölcsönök terén számottevő bővülést lehet felfedezni – a szezonálisan kiigazított adatok szerint lakáshitelből a márciusinál 2,5 milliárd forinttal több, 19,9 milliárd forintnyi kihelyezés történt, míg az új személyi hitelek 9,5 milliárdos állománya 500 millióval haladja meg az egy hónappal korábbit. A szabadfelhasználású hitelek egyáltalán nem keresettek/kínáltak.

A betétoldalon a lekötött betétek átlag kamatszintje az év elejének kivárása és – az ebből következő – március 20 bázispont körüli zuhanása után ezúttal lekövette a jegybanki kamatcsökkenés 0,1 százalékpontos mértékét – pénzünkért eszerint áprilisban átlagosan 1,94 százalékos kamatot kaptunk.

Párnacihát játszik a bankokkal a lakosság

Bár a szóló jelentés szerint 2014 áprilisában a szezonálisan igazított adatok szerint a lakossági betétek állománya jelentősen - szezonálisan igazítva 167,3, igazítás nélkül 101,8 milliárd forinttal – emelkedett, az adat megtévesztő lehet. Mert hiába tapasztal a jegybank a szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 84,0 milliárd, a devizabetétek esetében pedig 17,8 milliárd forint nettó betételhelyezést, az a tény, hogy az új lekötött betéti szerződések értékét nyilvántartó másik statisztika, amely a látra szóló állományokkal nem operál – az új betétállományok tekintetében – kiigazítatlanul – a március 705 milliárdos adat helyett áprilisra csak 621 milliárdot jelez. Vagyis a banki betétállomány növekménye egyértelműen a folyószámlákon parkol. Vagyis - tekintve, hogy a látraszóló állományra lényegében nincs kamat és az extrém veszteséget hozó költségektől is csak az ingyenes készpénzfelvétel "menti" meg ezt a megtakarítási fajtát - lényegében most a bank képviseli a párnacihát a lakosságnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél