Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több, mint 50 százalékos mérlegfőösszeg-ugrást tervez a hiteloldal megnyomásával a Takarékbank, ahol Vojnits Tamás az elnöki posztról az elemzési osztály vezérigazgató-helyettesévé lépett vissza.

A Takarékbank május 29-i rendkívüli közgyűlésén a Társaság részvényesei elfogadták a bank konszolidált beszámolóját és 2014-es üzleti tervét. A konszolidált beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézetek központi bankja és az érdekeltségébe tartozó vállalkozások 2013-ban 498 millió forint adózott eredményt és 151 millió forintos mérleg szerinti eredményt értek el. A mostani átalakítás előtti utolsó évben, 2012-ben a Takarékbank Zrt. a konszolidációs körébe tartozó cégekkel számottevően magasabb, 248 milliós mérleg szerinti nyereséggel zárta az évet.

Nehezen fellelhető adatok

A Takarékbank gazdálkodásával kapcsolatosan furcsa, hogy az elemző a sajtóközleményekre kénytelen hagyatkozni, miután a társaság honlapján nem frissítik az időszaki jelentéseket, ami olyan társaság esetében, amely komoly befektetési tevékenységet is végez, meglehetősen kifogásolható. A rendelkezésre álló közlemények pedig meglehetősen szellős képet adnak.

A mostani közgyűlésről kiadott kommüniké például arról szól, hogy a Takarékbank 2014-es üzleti terve számottevő üzleti volumen- és hitelportfólió bővülést, összességében pedig 55 százalékos mérlegfőösszeg növekedést irányoz elő – a szomorú csupán az, hogy a bázisadatok sehol nem kerülnek feltüntetésre. Némi nyomozás után – egy másik közleményből – kiderül, hogy a szövetkezeti hitelintézetek központi bankja a tavaly is számottevően, 391,3 milliárd forintról 498 milliárd forintra bővülő mérlegfőösszeget akarja növelni, azaz a tervek teljesülése esetén a Takarékbank mérlegfőösszege 772 milliárd forintra nőne.

Miután a bank betétoldalon eddig is erős volt – döntően a takarékszövetkezetek társaságnál parkoltatott pénzei, vagyis a takarék-ügyfelek betétjei okán -, így ilyen szintű megugrást jórészt csak a hitelezés drasztikus felfutásával lehet elérni. Ez nem lesz könnyű: a társaság utolsó nyilvános jelentése, a 2013. I. félévi beszámoló szerint a Takarékbank ügyfélhitel-állománya rendkívül szerény mértékben, 81 milliárd forintról 83,9 milliárd forintra nőtt. Maga a bank éves adatait közlő közlemény pedig arról tájékoztatott az idén április végén, hogy a bank nettó kamatbevételének jelentős, 15,5 százalékos növekedése elsősorban a dinamikusan emelkedő hitelállománynak köszönhető, amiben döntő szerepet játszott a Növekedési Hitelprogram pozitív hatása.

A teljes szövetkezeti hitelintézeti szektor a jelentés szerint 85,665 milliárd forint kihelyezést eszközölt 2013-ban a Növekedési Hitelprogram keretében, amiből a Takarékbank 21 milliárd forintot folyósított saját jogon. A kamatbevételeken valóban nagyot alkothatott a bank a második félévben, hiszen a féléves adatok még arról szóltak, hogy a bázis 1,828 milliárd forintjáról tavaly júniusig 988 millió forintra csökkent a nettó kamatbevétel. A megnövekedett üzleti aktivitásnak köszönhetően a nettó jutalék- és díjbevétel 16,5 százalékkal emelkedett – igaz, ez már az újszerű integráció előtti időszak adataiból kitetszett.

A pénzintézet az idei drámai mérlegfőösszeg-bővülést egyértelműen az NHP-ra bízza, s a bővülő üzleti volumenből adódóan jelentős jutalékbevételt és kamateredményt vár, összességében a nettó bevételek 23 százalékos növekedésével számol 2013-hoz képest. A május végi összesített - szektorszintű - NHP-adatok alapján ez talán túlzott önbizalomnak tetszik - vagy épp a Takarékbank tud valamint, ami mi nem.

Vojnits Tamás visszatér az elemzői piacra?

Az adatokon túllépve, érdemes a banknál bekövetkezett személyi változásokra is figyelni. Vojnits Tamás, a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításával megbízott kormánybiztos, majd a Takarékbank elnöke elhagyta pozícióját és a jövőben visszatér (?) az elemzői oldalra: a bank Közgazdasági Elemzési és Integrációs Képzési Divízióért felelős vezérigazgató-helyettesként és belsős igazgatósági tagként dolgozik tovább.

A Takarékbank új elnöke Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője lett, aki korábban a felügyelőbizottságban dolgozott. Érdekes, hogy a Fókusz a privatizációs pályázat idején mindössze egyetlen részvénnyel bírt a vevőnek jelölt a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-ben, amelynek igazgatósági elnökét, Köbli Gyulát szintén igazgatósági poszt várta. A Takarékbank új fb-tagja, Pénzes Lászlóné magánszemélyként és takarékja, a Hajdú Takarékszövetkezet révén is érdekelt a Magyar Takarék Zrt.-ben.

Közgyűlést tartott az integrációs szervezet is

Ugyancsak megtartotta tavaly júliusi megalakulását követő első közgyűlését a szövetkezeti hitelintézeti szektor intézményvédelmi feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). A május 29-i közgyűlésen a Szervezet tagjai – 121 szövetkezeti hitelintézet, a Magyar Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. – elfogadták az SZHISZ 2013-as beszámolóját, amely szerint az SZHISZ 150,799 milliárdos mérlegfőösszeggel és 147,215 milliárdos saját tőkével zárta a tavalyi évet. A Szervezet saját tőkéjének legnagyobb részét a Magyar Államtól tavaly kapott mintegy 136 milliárd forintos vagyoni hozzájárulás tette ki.

A Magyar Állam az SZHISZ-en keresztül a jövőben is kiterjedt szabályozási jogokkal rendelkezik majd a szektorban, minthogy az Integrációs Szervezet a kormány döntése értelmében tartósan állami tulajdonban marad. Az SZHISZ a jövőben is döntő jelentőségű intézményvédelmi feladatokat lát el, és meghatározó szerepet játszik a szektor szavatoló tőkével történő ellátásában.

A közgyűlés döntése szerint az SZHISZ Igazgatóságának tagjai Lontai Dániel, Nagy Csaba és Polacsek Csaba lettek, a Felügyelőbizottság tagjává Lipcsei Jánost, Eőry Gábort és Alföldi Ferencet választották.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.