Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre több jel mutat arra, hogy az MNB meghosszabbítani kényszerül az nhp-hitelprogramot, mivel a várt változás - a bankok saját hitelezésének felfutása - tovább várat magára. A lakossági oldalon egyelőre (?) nem látszik a hitelkiváltó hitelek állományugrasztó hatása.

A lakossági oldalon folytatódó élénkülést jelez a Magyar Nemzeti Bank aktuális hitelezési jelentése, bár az is hozzátartozik a képhez, hogy az új hitelek növekvő volumene ellenére továbbra is folytatódott az állomány leépülése – összegezte a tapasztalatokat Fábián Gergely, a jegybank igazgatója. Éves szinten mind a lakáscélú, mind a szabadfelhasználású hitelek kihelyezése is növekedett. A versenyt egyértelműen mutatja a hitelezési feltételek enyhülése, ráadásul mindez a hitelkereslet élénkülésével együtt jár.

Az új lakáscélú hitelek kamata immár 6 százalék szintjén jár, míg a szabadfelhasználású hitelek kamata is 8 százalék alá csökkent. A felárak mindkét szegmensben 4-6 százalék közé estek, itt ugyanakkor a lakáshitelek felára kismértékben emelkedett, míg a szabadfelhasználású jelzáloghitelek felára most csúszott be 6 százalék alá.

 

 

Kevés a kiváltó hitel

A II. negyedévben mindössze 2,5 milliárd forintot tett ki a hitelkiváltó hitelek volumene – hangzott el a Privátbankár.hu kérdésére, a jegybank szerint a hitelkiváltás hatása ennek kapcsán inkább a III. negyedévben jelentkezik majd.

Borítékolható az nhp hosszabbítás

A jegybank megállapításai szerint a kimaradó egyedi nagyhiteleknek (külföldi közvetlen hitelfelvétel, vagy/és korábbi hitelek visszafizetése) köszönhető a vállalati hitelek volumenének éves alapon számított 3,4 százalékos visszaesése, hiszen a kkv-hitelállomány ugyanezen az időtartamban 1,8 százalékos bővülést mutatott. A dinamikát továbbra is az nhp tartja fenn, a szerződések volumene a II. negyedévben 15,6 százalékkal múlta felül 2014. hasonló időszakának adatait. Az nhp-val kapcsolatban elhangzott: a Monetáris Tanács ősszel vizsgálja majd felül azon korábbi döntését, hogy 2015. végével kivezetésre kerül az nhp, ennek a döntéselőkészítő anyagai készülnek. Az tény, hogy az az elképzelés, hogy a normál hitelezés átveszi a nhp szerepét, egyelőre késik. Ennek ellenére - hangsúlyozta a jegybank igazgatója - jelenleg a 2015-ös kivezetésről szóló döntés van érvényben.

Az új szerződéskötések volumenének megugrása – az I. negyedévi 450 milliárd körüli értékről 600 milliárd fölé emelkedett az állomány – ugyanakkor további állománybővülést vetít előre. A nagy kérdés az, hogy az nhp I. okán 2013. III. negyedévében mért közel 1400 milliárdos hitelvolumen milyen ütemben pörög majd ki az állományból. A jegybank szerint miután ezen hitelkiváltások átlagos futamideje 6-7 év volt, vélhetően ezek a hitelek még jó pár évig emelik a volument. Csökkenteni fogja ugyanakkor azt a MARK Zrt. által átvett állomány – mint ismert, elvben szeptembertől működik majd az MNB rossz bankja -, miután a társaság által átvett ingatlanok után rendkívüli hiteltörlesztés jelentkezik majd a bankoknál.

Verseny és kivárás is érezhető

Az MNB ugyanakkor már versenyt érez a piacon, ezzel összefüggésben a hitelezési feltételek alapvető enyhülését mérték a piacon, ráadásul a jegybanki kamatemeléssel összhangban mind a hitelkamatok, mind a felárak szintje is csökkenő tendenciát mutat. A hitelkereslet élénkül – mondta el Fábián Gergely, főleg a hosszú lejáratú hitelek iránt élénkül a kereslet. Ugyanakkor a jegybank vélekedése szerint a hitelezés dinamikája továbbra is elmarad az egészséges növekedést támogató 6-7 százaléktól. Mindez annak fényében érdekes, hogy a magyar kamatszint lényegében már besimult a régiós kamatszintekhez. Fábián Gergely ugyanakkor az alacsony hitelkamatok kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azt is jelzi, hogy itthon továbbra is csak a nagyon hitelképes vállalatok kapnak hiteleket. Meglehet, magasabb kamatszint magasabb volument hozna. Ugyanakkor Fábián Gergely elismerte, hogy a keresleti oldalon is érezhető kivárás, ami az EU-pályázatok kiírásának megcsúszásával magyarázható. E tekintetben is változást hozhat a III. negyedév.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos