<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Drasztikusan, 1-8-2,2 százalékról 0,3 százalékra csökkentette a kezességvállalási díjait a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság a vállalt garanciaállomány 50 százalékos növekedését reméli, s azt, hogy az új szabályok megkönnyítik a cégek hozzáférését az NHP-forrásokhoz.

A többségében állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. átfogó intézkedéscsomaggal próbál hozzájárulni ahhoz, hogy javuljon a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor lehetősége arra, hogy finanszírozáshoz juthassanak - mondta Urbán Zoltán, a Garantiqa vezérigazgatója az MTI-nek.

A legfontosabb lépésként a társaság drasztikusan csökkentette díjait: a jövőben az eddigi 1,8-2,2 százalék helyett 0,3 százalékos díjért lesz elérhető a hitelgrancia termék, amely révén a társaság a vállalkozások által felvett hitelek legfeljebb 80 százalékáig készfizető kezességet ad.
A Garantiqa számottevően lerövidítette a benyújtott kérelmek elbírálási idejét, az eljárást így akár már 3 munkanap alatt lefolytathatják, sőt május 31-től kezdődően a társaság online ügyfélkapus rendszert is működtet majd a folyamat felgyorsítása érdekében.

Bővítették a kedvezményezettek körét, s lehetővé vált a termőföld biztosítékként történő elfogadása az induló agrárvállalkozások esetében, de például már az őstermelők hiteleihez is tud a Garantiqa kezességet nyújtani.

A bankok kiszolgálása is javul

A Garantiqa a bankok számára is kedvezőbb feltételeket, gördülékenyebb együttműködést és nagyobb döntési szabadságot kínálva alakította át az üzletszabályzatát. Így egyebek mellett az úgynevezett megállapodásos termékeknél a kezességvállalás felső határát 25 százalékkal 150 millió forintra emelte a cég, ezen belül a bankok számára lehetővé tette, hogy eldöntsék hány százalékos kezességvállalást kérnek a Garantiqától az általuk kihelyezett hitelük mellé.

Urbán Zoltán egyértelműsítette: a döntések célzottan igazodnak a jegybank növekedési hitelprogramjához. Mint ismert, az NHP keretében a bankok a garanciadíjjal együtt maximálisan 2,5 százalékos költséget számíthatnak fel. Bár a Garantiqa a nyárra megalkotta azt a termékét, amely garanciadíj-támogatás mellett képes volt 50 bázispontos felár ellenében garanciát nyújtani az NHP hitelek mögé, ám az NHP I. keretében nem igazán volt rá kereslet. Egyrészt mert jelentős volt a hitelkiváltás, másrészt pedig a bankok és a hitelfelvevők túl bürokratikusnak és lassúnak tartották az eljárást, amely a szűk időkeret miatt sokszor kivitelezhetetlen volt. A most futó, II. fázisban ugyanakkor a hitelfelvevő cégek kockázati felára miatt nehéz a marzs tartása - ezen komolyan segíthet a 30 bázispontért elérhető garancia.

A másik számottevő változás abban rejlik, hogy a Garantiqa új vezetése szakított azzal a sokak szerint hibás elképzeléssel, mely szerint egy - állami gazdaságpolitikát támogató - garanciaintézménynek mindenképp nyereséges működésre kell koncentrálnia. A garancia olyan multiplikátor-hatást fejthet ki, amely révén a garanciára elköltött pénzek többszöröse kerülhet vissza a gazdaságba a hitelekből megvalósított beruházásoknak köszönhetően. Emiatt értelmetlen sokak szerint pusztán a - 30,7 százalékban a kormány, 46,84 százalékban az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő - Garantiqa nyereségességének fenntartása. (A társaság további részvényesei a vállalati hitelezésben érdekelt bankok, akik számára szintén sokadlagos kérdés a Garantiqa nyereségessége.

A Garantiqa jelenleg mintegy 330 milliárd forint összegű garanciaállománnyal rendelkezik, a mostani intézkedések célja, hogy a következő három évben a cég garanciavállalásainak összege legalább 50 százalékkal nőjön.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló