6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szép emelkedés van a nemzetközi tőzsdéken, pedig holnap jön az inflációs adat, amitől féltek. Az euró/forint rövid időre 353 alá is leszúrt, a magyar részvények viszont lemaradók. Rekordév jöhet a Pfizernél, kudarc a Novavaxnál. Lefoglaltak négymilliárd dollárnyi bitcoint.

Miután tegnap kellemes, egy százalék körüli emelkedéssel zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, ma az ázsiai és európai árfolyamtáblákon is a megnyugtató zöld szín dominál. A hongkongi és a német index viszi a prímet 2,0, illetve másfél százalékos emelkedéssel, Párizsban eközben 1,4, Londonban 0,5 százalékkal javít a vezető tőzsdemutató.

Az orosz-ukrán feszültség enyhüléseként értékelik a lapok a politikai híreket. Az amerikai határidős indexek is 0,6-0,8 százalékos pluszban vannak, így ma is emelkedéssel indulhat odaát a kereskedés.

A piacok a holnapi amerikai inflációs adatra várnak, ami irányt mutathat a kamatemelések terén. A tőzsdék pozitív viselkedéséből ítélve azonban a rossz forgatókönyvek zömét már beárazhatták az utóbbi turbulens hetekben.

353 forint alatt az euró

Itthon a BUX index csak 0,2 százalékkal megy fel, ezúttal lemaradva az európai piactól. Az OTP fél százalékos emelkedését a Mol 0,3 és a Richter 0,1 százalékos süllyedése rontja le. A Telekom és az Opus fél százalékkal emelkedik (de ezek súlya sokkal kisebb az indexben). Az Opus egyébként megint megnyert egy pályázatot, a “bekötő út” beruházás értéke 4,4 milliárd forint.

Árfolyamok és grafikonok

A lengyel kamatdöntésnek tulajdonítják a forint tegnapi gyengülését, ma viszont visszaállt az euróárfolyam a korábbi eső trendbe, és már csak 353 az euró. Sőt, reggel volt egy leszúrás 352,70-ig is. A pénteken megjelenő hazai inflációs adat hozhat nagyobb mozgást a forintnál.

A várt emelkedés helyett kétmillió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek az API előzetes becslése szerint. Az olaj ára minimális csökkenést mutat.

Rekordév jöhet a Pfizernél

Erre az évre a Pfizer menedzsmentje rekordévet vizionál – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az amerikai gyógyszergyártó vegyes eredményekkel zárta az utolsó negyedévet, árbevétele hiába mutatott 104,1 százalékos növekedést éves bázison, a várakozásoktól ez 360 millió dollárral elmaradt. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 1,08 dollárra nőtt, ami 21 centtel haladja meg a Wall Street prognózisát.

Erre az évre vonatkozóan rekord magas árbevételt vár a cég menedzsmentje, 32 milliárd dollár értékben terveznek koronavírus elleni vakcinát, és 22 milliárd dollárban koronavírus elleni tablettát értékesíteni.

A prognózis azonban az impozáns előrejelzések ellenére is elmaradt az elemzői várakozásoktól, így a részvény 2,8 százalékot esett.

A Pfizer volt az első vakcina Magyarországon. Fotó: Depositphotos
A Pfizer volt az első vakcina Magyarországon. Fotó: Depositphotos

Kudarc a Novavaxnál

A Novavax fehérjealapú koronavírus elleni vakcinájából a kétmilliárd tervezett adagnak mindössze töredékét szállíthatta le tavaly egy hír szerint. A részvény 12 százalékot esett tegnap.

Dübörög a jelentési szezon

Európában is komolyan beindultak a gyorsjelentések, sok árfolyamot most ezek mozgatnak.

  • A GlaxoSmithKline gyógyszergyár sokat nyert a Coviddal kapcsolatos termékein, a részvény azonban szerény pluszból mínuszba ment át délelőtt.
  • A nálunk is jelen levő francia Amundi vagyonkezelő csoport jelentését jól fogadta a piac, 4,6 százalékkal megy fel a részvény.
  • A norvég Equinor olajtársaság rekord eredményt ért el, három százalékkal drágul.
  • A holland ABN Amro Bank papírja annak ellenére esik négy százalékkal, hogy magas eredményt és megnövelt részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

A vasérc árfolyama Hong Kongban (Tradingview.com)
A vasérc árfolyama Hong Kongban (Tradingview.com)

Jó üzlet a vasérc

Kínában enyhítették az acélgyártás széndioxid-kibocsátási előírásait, ennek tulajdonítják be, hogy a vasérc árfolyama ma ismét átlépte a 150 dollárt. (Újabb öt év haladékot adtak az iparágnak a korábban elhatározott előírások betartására.)

A Bloomberg szerint ezzel a hatóságok a gazdasági növekedést előbbre helyezték a klímavédelemnél. A vasérc ára Szingapúrban augusztus vége óta nem volt ilyen magasan. Egyébként az alumínium ára is 13 éves csúcsra emelkedett.

A réz (HG) és a vasérc (FE) árfolyama (Tradingview.com)
A réz (HG) és a vasérc (FE) árfolyama (Tradingview.com)

Hogyan lesz új akkumulátorunk?

Chilében egy klímavédelemmel foglalkozó tudósnő lesz az új kormány környezetvédelmi minisztere, ami kérdéseket vet fel a lítiumtermelés jövőjével kapcsolatban. Chile a világ egyik legnagyobb termelője, de a bányászat komoly környezeti károkat okoz.

A LIT lítium– és akkumulátor-technológiai részvény-ETF (Tradingview.com)
A LIT lítium– és akkumulátor-technológiai részvény-ETF (Tradingview.com)

Az ábrán látható Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) lítiumrészvény-ETF nem követi szorosan a tőzsdén nem forgó lítium árfolyamát, olyan nagy tech-cégek is vannak benne, mint a BYD kínai elektromosautó-gyártó vagy a Samsung. A lefelé tartó trend vélhetően inkább a tech-szektorban az utóbbi hónapokban tapasztalható korrekciót jelzi.

Chile egyébként a réz bányászatában is nehézsúlyú szereplő, itt határozott drágulás látható az utóbbi egy évben (lásd a második ábrát), míg a vasércnél inkább korrekció volt.

Irány nélkül mozognak a kriptók

A kriptodeviza-piac nem mutat határozott irányt, a bitcoin közel egy százalékkal esik (43 560 dollárra), az ether kissé emelkedik (3100 dollár körül).

Megtalálták a négymilliárd dolláros bitcoin-hackereket

Az amerikai hatóságok – minden idők legnagyobb értékre szóló lefoglalási akciójának keretében – 3,6 milliárd dollárnyi bitcoint és két, hackertámadással gyanúsított személyt vettek őrizetbe. (Más források 94 ezer darab bitcoinról szólnak, aminek értéke mai áron eléri a négymilliárd dollárt is.) A kérdéses összeget a gyanú szerint még a Bitfinex tőzsde elleni 2016-os támadás során tulajdonították el.

A lebukást az okozhatta, hogy a gyanúsítottak különböző bonyolult műveletek segítségével próbálták meg az értékeket tisztára mosni. Az eset jól példázza, hogy a kriptodevizák nagy többsége nem titkos, nem nyomon követhetetlen, és nem feltétlenül akadályai a bűncselekmények felderítésének.

A tokamak lesz a megoldás az energia-válságra?

Ma érdekes hír jöhet Angliából az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az oxfordi fúziósreaktor-projekt nagy bejelentésre készül. A JET (Joint European Torus) egy kétórás videóadásban készül bejelenteni új eredményeit a világnak.

Ha sikerülne a betáplált energia értéke fölé tornászni a reaktorból kinyert energia mennyiségét, akkor meglenne az új energiaforrás az emberiség számára. De egyelőre még csak a korábbi alacsony értékek megdöntése lehet a cél.

A “tokamak” rendszerű reaktorok a legígéretesebbek jelenleg a fúziós energia hasznosítására a Wikipedia szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17420 17315 17500 +0,84% 0 0 2 602 585 335 HUF 2024-06-17 17:06:38
MOL 2810 2808 2830 -0,43% 0 0 742 921 772 HUF 2024-06-17 17:05:23
MTELEKOM 1028 1024 1038 -0,19% 0 0 243 253 322 HUF 2024-06-17 17:14:50
RICHTER 9320 9255 9380 +0,22% 0 0 646 286 700 HUF 2024-06-17 17:05:12
OPUS 428 425 431 -0,12% 0 0 114 210 525 HUF 2024-06-17 17:14:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Szemet gyönyörködtető, amit a forint művel az euróval
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 19:14
Több napon át tartó szenvedés után hétfőn végre erősődött a hazai fizetőeszköz, ráadásul nem is keveset.
Részvény / Deviza / Áru Ketten gyújtottak lámpást a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 17:51
Az OTP Bank és a Richter mentette meg hétfőn a BUX renoméját.
Részvény / Deviza / Áru Éles kanyart vett a forint, Marine le Pen nyugtatja a piacokat
Bózsó Péter | 2024. június 17. 12:33
Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak egy jó hírt tudott összehozni
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 06:44
Az euró 398 forint feletti szinten kezdi ezt a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG