<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Szép emelkedés van a nemzetközi tőzsdéken, pedig holnap jön az inflációs adat, amitől féltek. Az euró/forint rövid időre 353 alá is leszúrt, a magyar részvények viszont lemaradók. Rekordév jöhet a Pfizernél, kudarc a Novavaxnál. Lefoglaltak négymilliárd dollárnyi bitcoint.

Miután tegnap kellemes, egy százalék körüli emelkedéssel zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, ma az ázsiai és európai árfolyamtáblákon is a megnyugtató zöld szín dominál. A hongkongi és a német index viszi a prímet 2,0, illetve másfél százalékos emelkedéssel, Párizsban eközben 1,4, Londonban 0,5 százalékkal javít a vezető tőzsdemutató.

Az orosz-ukrán feszültség enyhüléseként értékelik a lapok a politikai híreket. Az amerikai határidős indexek is 0,6-0,8 százalékos pluszban vannak, így ma is emelkedéssel indulhat odaát a kereskedés.

A piacok a holnapi amerikai inflációs adatra várnak, ami irányt mutathat a kamatemelések terén. A tőzsdék pozitív viselkedéséből ítélve azonban a rossz forgatókönyvek zömét már beárazhatták az utóbbi turbulens hetekben.

353 forint alatt az euró

Itthon a BUX index csak 0,2 százalékkal megy fel, ezúttal lemaradva az európai piactól. Az OTP fél százalékos emelkedését a Mol 0,3 és a Richter 0,1 százalékos süllyedése rontja le. A Telekom és az Opus fél százalékkal emelkedik (de ezek súlya sokkal kisebb az indexben). Az Opus egyébként megint megnyert egy pályázatot, a “bekötő út” beruházás értéke 4,4 milliárd forint.

Árfolyamok és grafikonok

A lengyel kamatdöntésnek tulajdonítják a forint tegnapi gyengülését, ma viszont visszaállt az euróárfolyam a korábbi eső trendbe, és már csak 353 az euró. Sőt, reggel volt egy leszúrás 352,70-ig is. A pénteken megjelenő hazai inflációs adat hozhat nagyobb mozgást a forintnál.

A várt emelkedés helyett kétmillió hordóval csökkentek az amerikai olajkészletek az API előzetes becslése szerint. Az olaj ára minimális csökkenést mutat.

Rekordév jöhet a Pfizernél

Erre az évre a Pfizer menedzsmentje rekordévet vizionál – írja az Equilor Befektetési Zrt. Az amerikai gyógyszergyártó vegyes eredményekkel zárta az utolsó negyedévet, árbevétele hiába mutatott 104,1 százalékos növekedést éves bázison, a várakozásoktól ez 360 millió dollárral elmaradt. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 1,08 dollárra nőtt, ami 21 centtel haladja meg a Wall Street prognózisát.

Erre az évre vonatkozóan rekord magas árbevételt vár a cég menedzsmentje, 32 milliárd dollár értékben terveznek koronavírus elleni vakcinát, és 22 milliárd dollárban koronavírus elleni tablettát értékesíteni.

A prognózis azonban az impozáns előrejelzések ellenére is elmaradt az elemzői várakozásoktól, így a részvény 2,8 százalékot esett.

A Pfizer volt az első vakcina Magyarországon. Fotó: Depositphotos
A Pfizer volt az első vakcina Magyarországon. Fotó: Depositphotos

Kudarc a Novavaxnál

A Novavax fehérjealapú koronavírus elleni vakcinájából a kétmilliárd tervezett adagnak mindössze töredékét szállíthatta le tavaly egy hír szerint. A részvény 12 százalékot esett tegnap.

Dübörög a jelentési szezon

Európában is komolyan beindultak a gyorsjelentések, sok árfolyamot most ezek mozgatnak.

  • A GlaxoSmithKline gyógyszergyár sokat nyert a Coviddal kapcsolatos termékein, a részvény azonban szerény pluszból mínuszba ment át délelőtt.
  • A nálunk is jelen levő francia Amundi vagyonkezelő csoport jelentését jól fogadta a piac, 4,6 százalékkal megy fel a részvény.
  • A norvég Equinor olajtársaság rekord eredményt ért el, három százalékkal drágul.
  • A holland ABN Amro Bank papírja annak ellenére esik négy százalékkal, hogy magas eredményt és megnövelt részvény-visszavásárlási programot jelentett be.

A vasérc árfolyama Hong Kongban (Tradingview.com)
A vasérc árfolyama Hong Kongban (Tradingview.com)

Jó üzlet a vasérc

Kínában enyhítették az acélgyártás széndioxid-kibocsátási előírásait, ennek tulajdonítják be, hogy a vasérc árfolyama ma ismét átlépte a 150 dollárt. (Újabb öt év haladékot adtak az iparágnak a korábban elhatározott előírások betartására.)

A Bloomberg szerint ezzel a hatóságok a gazdasági növekedést előbbre helyezték a klímavédelemnél. A vasérc ára Szingapúrban augusztus vége óta nem volt ilyen magasan. Egyébként az alumínium ára is 13 éves csúcsra emelkedett.

A réz (HG) és a vasérc (FE) árfolyama (Tradingview.com)
A réz (HG) és a vasérc (FE) árfolyama (Tradingview.com)

Hogyan lesz új akkumulátorunk?

Chilében egy klímavédelemmel foglalkozó tudósnő lesz az új kormány környezetvédelmi minisztere, ami kérdéseket vet fel a lítiumtermelés jövőjével kapcsolatban. Chile a világ egyik legnagyobb termelője, de a bányászat komoly környezeti károkat okoz.

A LIT lítium– és akkumulátor-technológiai részvény-ETF (Tradingview.com)
A LIT lítium– és akkumulátor-technológiai részvény-ETF (Tradingview.com)

Az ábrán látható Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) lítiumrészvény-ETF nem követi szorosan a tőzsdén nem forgó lítium árfolyamát, olyan nagy tech-cégek is vannak benne, mint a BYD kínai elektromosautó-gyártó vagy a Samsung. A lefelé tartó trend vélhetően inkább a tech-szektorban az utóbbi hónapokban tapasztalható korrekciót jelzi.

Chile egyébként a réz bányászatában is nehézsúlyú szereplő, itt határozott drágulás látható az utóbbi egy évben (lásd a második ábrát), míg a vasércnél inkább korrekció volt.

Irány nélkül mozognak a kriptók

A kriptodeviza-piac nem mutat határozott irányt, a bitcoin közel egy százalékkal esik (43 560 dollárra), az ether kissé emelkedik (3100 dollár körül).

Megtalálták a négymilliárd dolláros bitcoin-hackereket

Az amerikai hatóságok – minden idők legnagyobb értékre szóló lefoglalási akciójának keretében – 3,6 milliárd dollárnyi bitcoint és két, hackertámadással gyanúsított személyt vettek őrizetbe. (Más források 94 ezer darab bitcoinról szólnak, aminek értéke mai áron eléri a négymilliárd dollárt is.) A kérdéses összeget a gyanú szerint még a Bitfinex tőzsde elleni 2016-os támadás során tulajdonították el.

A lebukást az okozhatta, hogy a gyanúsítottak különböző bonyolult műveletek segítségével próbálták meg az értékeket tisztára mosni. Az eset jól példázza, hogy a kriptodevizák nagy többsége nem titkos, nem nyomon követhetetlen, és nem feltétlenül akadályai a bűncselekmények felderítésének.

A tokamak lesz a megoldás az energia-válságra?

Ma érdekes hír jöhet Angliából az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az oxfordi fúziósreaktor-projekt nagy bejelentésre készül. A JET (Joint European Torus) egy kétórás videóadásban készül bejelenteni új eredményeit a világnak.

Ha sikerülne a betáplált energia értéke fölé tornászni a reaktorból kinyert energia mennyiségét, akkor meglenne az új energiaforrás az emberiség számára. De egyelőre még csak a korábbi alacsony értékek megdöntése lehet a cél.

A “tokamak” rendszerű reaktorok a legígéretesebbek jelenleg a fúziós energia hasznosítására a Wikipedia szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG