TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elég izgalmas volt az idén már az első néhány hónapban is a forint piaca, volt 322 felett és 296 alatt is az árfolyam. Áttekintjük, milyen lehetőségei vannak annak, aki a forint gyengülésére vagy erősödésére szeretne játszani.
(Fotó: Eidenpenz József)

Az euró/forint ma a 310-es szinttel küzdött, de az idén volt már 322 felett és 296 alatt is. Ez kilenc százalékos különbség, a jelenlegi állapot szerint mindegy három évnyi (lakossági) állampapír-hozamot lehetett megnyerni, ha valaki a csúcson adott el, és a mélyponton vett, bár az ilyesmit pontosan eltalálni a gyakorlatban szinte lehetetlen.

Régen meg kellett venni valamit, hogy eladhassuk, de a modern korban lehet fordítva is csinálni, először eladni (shortolni, az esésre játszani), majd visszavenni (pozíciót zárni egy long, azaz vételi megbízással).

Nézzük, hogyan. Mit lehet tenni, ha valaki a forint erősödésére számít, és milyen variációk vannak, ha éppen ellenkezőleg?

1. Tartsunk forintkészpénzt

Bízol a forintban? Azt gondolod, többet ér majd, mint korábban, olcsóbb lesz az euró? Akkor egyszerű, tarts forintot. Ha devizád van, esetleg váltsd át, ha nem túl drága a konverzió.

2. Valutavétel

Ez csak akkor hoz nyereséget, ha forintgyengülésre számítunk. Van ráadásul egy csomó hátránya: a valutaváltásnál magas az árrés, tranzakciós illetéket is kell fizetni. A valuta, a készpénz ellopható és nem kamatozik. Előny, hogy könnyen és olcsón mozgatható, a nyereséget adómentesen is haza lehet vinni.

3. Vétel bankszámlára

Nagyon hasonló a valutavételhez, de általában kisebb az árrés, valamivel olcsóbban lehet euróhoz jutni. Biztonságosabb, nem kell betöréstől tartani. Szintén csak gyengülő forintra lehet így spekulálni. Persze ez sem igen kamatozik, a devizakamatok a nullával egyenlőek jelenleg, sőt helyenként a negatív kamat fenyeget – például úgy, hogy kamatot nem kapunk, de költségek fellépnek.

4. Vétel értékpapír-számlára

A legtöbb brókercégnél van rá mód, hogy a forintot devizára váltsa az ember, hasonlóan a bankbetéthez. De innét általában csak akkor lehet továbbutalni, ha értékpapírokban is forgott már. Elsősorban akkor érdemes ezt választani, ha egyébként is valamilyen devizás értékpapírt akarunk, szoktunk vásárolni.

5. Befektetési jegyek

Forintgyengülés ellen alapesetben minden olyan befektetési alap véd, amely devizára szól (devizában denominált), de ez devizaspekuláció szempontjából ugyanaz, mint amikor deviza van a bankszámlánkon. Az alapoknál egy másik történet, de nagyon fontos, hogy mibe is fektet az alap.

Frissebb árfolyamok>>>>>

Hogy nehogy elveszítsük a réven, amit nyerünk a vámon. Ha például nyerünk a forintgyengülésen, de veszítünk részvényeken. Ha ilyen kockázatot nem akarunk vállalni, akkor alacsony kockázatú, kamatozó jellegű alapokat vegyünk. Rövid távú spekulációkra főleg a pénzpiaci alapok alkalmasak, esetleg a rövid kötvényalapok. Az előnyük pedig  a bankszámlával szemben, hogy itt mellékesként egy kis hozam is jöhet még.

Vannak még olyan alapok is, amelyek forintra szólnak, de devizaeszközöket (is) tartanak. Ez azért lehet jó, mert nem kell átváltással vesződni, annak költségeit viselni, forint birtokában is tudunk forintgyengülésre játszani. Nagyon meg kell azonban nézni itt is, mibe is fektet az alap, mire számítsunk a hozamok terén.

6. Certifikátok a BÉT-en

Vannak a tőzsdén úgynevezett turbó certifikátok vagy warrantok, amelyek euró/forintra (és dollár/forintra) szólnak, és erősödésre, gyengülésre egyaránt lehet velük játszani. Ám ez már egy kockázatosabb terület. Például az EBEURHUFTL24 kódú értékpapír azt jelenti, hogy az Erste Group Bank AG által kibocsátott, az euró/forint árfolyamra szóló turbo long típusú termék.

Long, azaz az euró/forint emelkedése (a forint gyengülése, az euró drágulása) esetén hasznos. Attól turbó, hogy (jelenleg legalábbis) 14-szeresen tőkeáttételes, azaz egy százalékos forintgyengülés esetén nagyjából 14 százalékkal emelkedik az árfolyama.

Ez nagyon jól hangzik, de ha rossz irányba megy az árfolyam, a teljes befektetett tőkét elveszíthetjük, ezért csak nagy elővigyázatossággal, tőkénk kis részével szabad ilyenhez nyúlni. Párja jelenleg például az EBEURHUFTS34, ez short, azaz forinterősödésre jó, és 16-szoros a tőkeáttétele.

7. Certifikátok külföldön

A Frankfurti Tőzsdének külön szekciója van certifikátokra, sok ezer termékkel (nálunk Pesten pár tucatnyi a kínálat, azok is sokféle termék között oszlanak meg, nemcsak a forint szerepel). Ehhez több brókercégen keresztül hozzá lehet férni, ahogyan külföldi részvényekhez is.

A frankfurti tőzsde keresője itt látható (angolul, németül és néhány egzotikusabb nyelven), a turbó certifikátok a „knock out” címszó alatt találhatók. Csak az euró/forintra (euróban) 169-félét találtunk, a BÉT-en ezekből most négyféle van. De azok legalább forintért vehetők.

Előny tehát a hatalmas választék, tapasztalatunk szerint a kibocsátók haszna, a tőzsdei vételi és eladási árfolyamok közötti marzs pedig sokkal kedvezőbb, mint itthon. A brókerjutalék azonban többnyire magasabb, mint a BÉT-en, a minimumjutalék miatt a minimálisan megvenni érdemes mennyiség is, és persze euróval kell hozzá rendelkeznünk.

8. CFD-k és határidős ügyletek

A CFD (contract for difference) és a határidős (futures) ügylet nagyon kedvező lehet, de csak a hozzáértőknek. Ha ugyanis az árelmozdulás túl nagy és rossz irányba történik, pótbefizetést kérhetnek, tehát az ügyfél az eredeti befektetésének többszörösét is elveszítheti.

Hátránya egyben előnye is lehet, a tőkeáttétel ugyanis hatalmasra duzzadhat, nemcsak veszíteni, nyerni is itt lehet a legnagyobbat. Az egy egységnyi mögöttes termékre jutó költség, brókerjutalék, árfolyamrés valószínűleg itt a legalacsonyabb. (A tőkeáttételes kereskedésről érdemes részletesebben archív cikkünkben olvasni.)

9. Bízik a forintban? Vegyen fel devizahitelt!

Furcsán hangzik? Pedig nem az. Ha devizahitelt veszek fel, akkor az a jó nekem, ha a forint erősödik, ekkor ugyanis alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet. Következésképpen aki devizában adósodik el, az a forintban bízik (vagy legalábbis abban, hogy nem gyengül majd fizetőeszközünk, ahogy az a válság óta történt).

A lakossági devizahiteleket azonban lényegében betiltották Magyarországon. Akinek mégis van erre lehetősége – vállalkozóként, külföldön dolgozóként például –, és bízik a forintban, annak érdemes lehet elgondolkodnia a felvételén. Valamint ha a kamat is kedvező – márpedig most Európa-szerte alacsonyak a kamatok.

Van azonban, aki úgy gondolja, hogy forinthitelből is lesz még olcsó választék, és az MNB várhatóan a kamatokat is a végsőkig szabályozza, alacsonyan tartja majd. Például Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője az Alapblogon.

(Ha devizajövedelme vagy megtakarítása van valakinek, és forinthitelt vesz fel, akkor pedig nyilván éppen a forint gyengülésében bízik.)

Módszerek a forint erősödésének vagy gyengülésének kihasználására
Forinterősödésre Forintgyengülésre
játszom játszom
1 Forint (készpénz, bankszámla stb.) x -
2 Valuta (készpénz) - x
3 Bankszámlán deviza (betét) - x
4 Értékpapír-számlán deviza - x
5 Befektetési jegyek devizában - x
6 Certfitikát, Budapest x x
7 Certifikát, külföld (pl. Frankfurt) x x
8 CFD, határidős üzlet x x
9 Deviza-hitelfelvétel x -
Összesen (darab) 5 7

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél