<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Sok kisebb riadalom és korrekciócska ellenére az irány alapvetően felfelé mutatott a befektetési piacokon 2021-ben. Részvény, árupiaci termék, kriptodeviza, szinte csak emelkedni tudtak, de nagyon nagy különbségek voltak. Mutatjuk, melyik kategóriában melyik volt igazán kiemelkedő.

A 2020-as év sem volt semmi a nagy szakadással és az azt követő felpattanással, de  2021 is sok csodás fejleményt hozott a tőkepiacokon. Az alapvető irány az emelkedés volt, és miközben mindenki félt, sőt rettegett, az amerikai részvényindexek még az év utolsó napjaiban is tudtak új történelmi rekordokat ütni.

Infláció? Kamatemelés? Negyedik hullám? Omikron? Újabb és újabb, aggodalomra okot adó témák tűntek fel. A részvények meg köszönték szépen, rövidebb szünetektől eltekintve jól voltak.

A félelem falán kúsztak felfelé az árfolyamok – írja le jól a helyzetet egy régi tőzsdés kifejezés.

A devizapiac 2021-ben

A devizapiacon az ármozgások sokszor kisebbek, mint a kockázatosabb eszközöknél. De azért itt is lehet keresni, még tőkeáttétel nélkül is.

1. Dollárt venni forintért

A forint összességében gyengült tavaly, az MNB sorozatos kamatemelései ellenére is. Mintegy fél százalékkal volt feljebb az euró december végén forintban, mint egy évvel korábban. A dollár viszont év közben sokat erősödött az euróhoz képest is, így a dollár/forinton 9,8 százalékot lehetett nyerni. Ez az amúgy is nagyvonalú hazai lakossági állampapír-hozamoknak mintegy kétszerese.

2. A török lírát shortolni

Az euró/török líra árfolyam egy év alatt 65 százalékkal ment fel, de ez már egy konszolidáltabb állapot. Kevéssel az év vége előtt voltak olyan pillanatok is, amikor a török pénz értékének felét elveszítette. Aki shortolni merte, az nagyot nyerhetett rajta – tőkeáttételtől, kamatköltségektől, az adott időtávtól függ, hogy mekkorát. (De lehetett nagyot veszíteni is, mert a zuhanás közben voltak nagy és hirtelen felpattanások.)

Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)

A részvénypiac 2021-ben

A részvénypiacok alapvetően folytatták az emelkedésüket tavaly, amit a jórészt még tartó jegybanki pénznyomtatás, az alacsony kamatszint és a viszonylag jó gazdasági teljesítmény is táplált. Bár azután szigorítottak a jegybankok, illetve a további lépésekkel kapcsolatos félelmek erősödtek, ez sok tőzsdén csak átmeneti korrekciókat okozott.

3. A tallini és a szófiai csoda

Európában Észtország indexe, az OMX Tallin emelkedett legnagyobb mértékben tavaly, 49 százalékkal – derül ki a Stooq.com táblázatából. De meghaladta a 40 százalékot a bolgár Sofix és az izlandi Icex index emelkedése is. Hasonlóan jól teljesített az osztrák, a román és a cseh tőzsde is.

A nagyobbak közül a stockholmi és a párizsi vezető mutatók 29 százalék körüli emelkedése érdemel említést, de alapvetően az egész kontinens jól ment tavaly. A BUX 20,5 százalékos emelkedése most csak a 15. helyre volt elég az EU-ban.

Árfolyamok és grafikonok

4. A technológia nem verhetetlen?

Az általános amerikai vezető tőzsdemutató, az S&P 500, valamint a Nasdaq 100 indexek 27-28 százalékos emelkedése 2021-ben eléggé jónak mondható, de nem a világ legjobb teljesítménye volt. Az USA-ban az olajcégek, pardon, amióta az olaj szinte szitokszóvá vált, energia-vállalatok részindexe emelkedett legjobban a szektorok közül az ETF.com szerint. Majdnem 55 százalékkal, nyilván jelentős részben az év nagy részében felfelé tartó olaj– és gázárak miatt.

Az S&P 500, a Nasdaq 100 indexek és az XLE energiaipari ETF 2021-ben (Tradingview.com)Az S&P 500, a Nasdaq 100 indexek és az XLE energiaipari ETF 2021-ben (Tradingview.com)

A második egyébként az S&P 500-on belül az ingatlanszektor volt 44 százalékos hozammal. Tavaly a technológiai ágazat tehát nem volt felülteljesítő, jelentős részben a kamatemelési várakozások, az inflációs meglepetések miatt.

Lásd erről az Mfor.hu-n:

Követi-e a 2021-es részvényjegyzési őrületet a 2022-es?

Az árupiac 2021-ben

Hol a fa, hol a réz, hol a földgáz, hol az olaj árának elszállása került a hírportálok címoldalára tavaly, ami az építési költségek, a szállítás vagy az ipari termelés – az infláció – megugrását is maga után vonta. Így nehéz nyertest hirdetni, ha minden felmegy – gondolhatnánk. De a termékek egy részének ára tetőzés után nyáron vagy ősszel visszaesett, és nagy különbségek voltak az áralakulásban.

5. Az olajpiaci bika

A WTI 56, a brent 51 százalékkal drágult tavaly, az amerikai földgáz pedig 41-el. Igazi ugrást a nyugat-európai földgázárak produkáltak, 317 százalékkal – több mint négyszeresükre – mentek fel. (Kár, hogy ez utóbbira az átlagos befektető nem tud tőzsdei üzletet kötni.)

Az európai olajcégek papírjai valamivel kevésbé, 20-30 százalékkal drágultak 2021-ben, részben azért, mert már 2020-ban megindultak. Mégis praktikus lehet a vásárlásuk, mert többnyire osztalékot fizetnek, és nem kell a contango problémájával szembesülni. (Ennél a hosszabb és rövidebb lejáratú hatádidős árupiaci termékek árának különbsége veszteséget okozhat.)

2021 nyertes befektetései (Pixabay.com, Canva.com)2021 nyertes befektetései (Pixabay.com, Canva.com)

6. Keserűbb lett a kávé

Az amerikai típusú (arabica) kávé tőzsdei ára 76 százalékkal drágult meg tavaly, ami mögött főleg a brazil termelők nehézségei állhatnak. De az erősebb, keserűbb, Londonban kereskedett “robusta” is 71 százalékkal többe kerül.

7. A szén-dioxid ára

Még sokféle árupiaci terméket és bányavállalatot lehetne említeni, így az említett faanyag az USA-ban – az eszméletlen emelkedést követő nagy zuhanás ellenére is – végül 59 százalékos pluszban zárta az esztendőt. Hatvan százalék körüli mértékben drágult például a Glencore bányászati óriás, a Cameco vezető uránbányacég vagy Freeport McMoran rézbánya-komplexum részvénye.

Ami azonban igazán feltűnő a Stooq.com listáján, az a széndioxid-kvóták hatalmas áremelkedése. Nyilván nem véletlenül, mert a környezetvédelmi előírások is szigorodnak, és a lakosság, a befektetők egyre nagyobb része is rádöbben, hogy nem lehet tovább halogatni a bolygó védelmét. (Mindenki ESG akar lenni, vagy ESG-céget akar venni.)

A CBL Global Emissions (NYMEX, “GL.F”) nevű termék ára egy év alatt 280 százalékkal ment fel, vagyis majdnem megnégyszereződött az árfolyama.

A kriptodevizák 2021-ben

Sok szempontból a csodák éve volt a 2021-es a kriptodevizáknál, a szektor már a 2020 őszén kezdődött fellendülés óta végképp bevonult a köztudatba és polgárjogot nyert. Ma már talán nincs is olyan gazdasági vagy befektetési tárgyú oldal, brókercég, piaci összefoglaló, amelyből hiányozna.

8. Bitcoin, ether

A bitoin és az ether(eum) árfolyamok ugyan most éppen hetek óta lefelé csorognak, 2021 elejéhez képest így is 65, illetve 274 százalék a két vezető kriptodeviza emelkedése. (Vagyis az ether közel négyszeresére drágult.) Hogy ez meddig mehet így tovább, és mikor jön a következő “kriptó-tél” (évekig tartó áresés, mint 2018-2019-ben), az jó kérdés.

9. Kisebb, egy éve még alig ismert kriptodevizák

A bitcoin és az ethereum azonban lassan unalmas, konvencionális, alig mozgó kriptodevizáknak számítanak a befektetők körében. Igazán nagyot az alternatíváikon, vagyis egyes feltörekvő “altcoinokon” lehetett kaszálni tavaly. Az alábbi ábra a jelenlegi húsz legnagyobb tőzsdei tőkeértékű kriptodevizát mutatja, és az éves hozamukat.

Kriptodeviza-hőtérkép 2021-re. Mind a húsz vezető kriptó emelkedett. (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép 2021-re. Mind a húsz vezető kriptó emelkedett. (Forrás: Quantifycrypto.com)

A csúcstartók 7000-9000 (!) százalékkal (tehát nagyjából 70-90-szerezéssel):

  • a solana (SOL),
  • a terra (LUNA),
  • a polygon (MATIC)

voltak. Hogy ezt hogyan lehetett volna egy évvel ezelőtt megsejteni, előre látni, azt viszont ne tőlünk kérdezzék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG