1p
Szétszakadt a lakossági befektetési piac: a bankok, brókercégek figyelme a vagyonukat tovább gyarapító privátbanki ügyfelek felé fordult, akik a kedvező kamatkörnyezetben elsősorban a hazai eszközöket kedvelik. A Concorde Értékpapír vezérigazgatója szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet elriasztja a befektetőket a magyar tőzsdéről. Interjú Régely Károllyal.

Hogy áll ma a lakossági befektetési piac? Van pénze az embereknek, amit forgathatnak?

A lakossági piac több szempontból is szétszakadt. Egyrészt sokan a maradék megtakarításaikat élik fel, amit jól jelez, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakból is sokáig kifelé áramlott a pénz. Ez a kisebb megtakarításokkal bíró, de a tőkepiac iránt fogékony kört is érintette. Másrészt pedig van egy – nem is olyan szűk – réteg, akik komolyabb megtakarítással rendelkeznek, ők jellemzően már privátbanki ügyfelek. Esetükben az elmúlt években a vagyon gyarapodásáról beszélhetünk – nem véletlen, hogy az elmúlt két évben sok bank célozta meg ezeket az ügyfeleket.

Ebben szerepe volt a tőzsdei forgalom alakulásának is: nagyjából 30 százalékkal esett vissza a börzék forgalma a regionális és a fejlett piacokon is. Ha pedig a likviditás számottevően csökken, akkor a befektetők nem tudnak a „megszokott” feltételekkel kereskedni – és mivel ezen az ügyfélkörön komoly állományi típusú bevételeket lehet realizálni, minden piaci szereplő feléjük nyit és a privátbanki üzletágát próbálja erősíteni.

Mindeközben a magyar online piac és a telefonos brokerage piac egy kicsit leült, a cash állományon elérhető bevétel komoly összetevője lett a cégek árbevételének, míg a kereskedés bizományosi árbevétele drasztikusan visszaesett. Főként ennek megfelelően szegmentálódott a hazai piac - a szolgáltatókat aszerint lehet csoportosítani, hogy melyik milyen célcsoportot kíván megszólítani.

 



Mennyiben a meglévő pénz kérdése ez, és mennyiben az eszközválasztás kérdése? Keresik az ügyfelek a brókereket, vagy inkább a bankban hagyják a pénzüket?

Akkor, amikor a magyarországi bankok forráshiányosak, az anyacégek pedig az országból kifelé viszik a pénzt, a hitelezési tevékenység finanszírozásához betéti oldalon egyre magasabb kamatokat kell ígérni. Az illikvid piacok ilyenkor nem tudnak versenyezni a 8-8,5 százalékos banki ajánlatokkal. A banki privátbank ezért jelenleg vonzóbb alternatíva, mint mondjuk a részvénybefektetés.

A magyar kötvényekkel sem lehet könnyű mostanában versenyezni…

A magyar kötvényeknél mostanában volt egy komolyabb hozamesés, de az év elején volt egyfajta félelem is. Van egy olyan szegmens, amely az utóbbi időben meglehetősen népszerű lett: a magyar vállalati devizakötvényeken elég szép hozamot lehetett elérni, az év elején euróban mérve 10 százalék fölötti hozammal lehetett számolni. Nagyon sokan célozták meg ezt az eszközcsoportot, a viszonylag magas minimális befektetési összeg miatt főképp a privátbanki ügyfelek köréből.

A hazai vagy a külföldi eszközöket részesítik előnyben az ügyfelek? Ezen a téren is van különbség a privátbanki ügyfelek és a kisebb befektetők között?

A privátbanki ügyfelek körében elsősorban a hazai eszközök dominálnak. Épp a korábban említett banki forrásszerzés áll ennek a hátterében: a hazai privátbanki állomány jelentős része ebben a pillanatban bankbetétben áll, a részvények aránya drasztikusan csökkent, a magyar állampapírok viszont szép hozammal kecsegtettek, így állományuk is nőtt. A portfóliónkban a már emellett magyar vállalati kötvények aránya is növekedett. A kockázatos eszközöket, például a részvényeket nálunk is kiszorították a vállalati kötvények.

Ezzel szemben a kisebb megtakarításokkal rendelkező lakossági ügyfelek figyelme a külföldi eszközök felé fordult. A budapesti tőzsde forgalma még a nemzetközi tőzsdékhez képest is nagyobb mértékben visszaesett, az alacsonyabb likviditás miatt nagyon sokan választottak tőkeáttételes nemzetközi termékeket – CFD-ket, certifikátokat, vagy éppen ETF-eket és külföldi részvényeket. A magyar lakosság körében emellett nagy népszerűségnek örvendenek az abszolút hozamú befektetési alapok is.

 

 



Régi, súlyos téma a hazai tőzsde vesszőfutása, a forgalom folyamatosan csökken, elmaradnak a befektetők. Hogyan lehetne újra élénkíteni a piacot, mitől térne vissza egy brókercég a magyar parkettre?

A magyar makrogazdasági környezet jelenleg nem kedvez a tőkepiac fejlődésének. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet elriasztja a befektetőket. A nyugdíjpénztári vagyon államosításával ráadásul egy igen komoly tőkeerő került ki a magyar piacról. Ezek a portfóliók nagyrészt nem jöttek vissza a piacra, hanem az államnál maradtak és a közkézhányadot csökkentették. A magyar tőkepiac és a BÉT jövőjével kapcsolatban voltak és vannak olyan változások, amelyek hosszú távon éreztetik a hatásukat. Az, hogy például a magánnyugdíjpénztári vagyon nem fog visszatérni a piacra, az új kibocsátások helyzetét is nagyon megnehezíti, mert nincs felvevőerő. Ahogy említettem, a lakosság egy szűk körére koncentrálódik a jövedelem, ők azonban inkább kerülik a kockázatot. A spekulatív ügyfelek megtakarításai csökkenek, a nyugdíjpénztárak, mint hazai befektetők gyakorlatilag megszűntek. Ha valaki a tőkepiacokról szeretné finanszírozni a cégét, az elég komoly nehézségekkel szembesül – és ez nagyrész ország-specifikus jellemzőknek köszönhető.

Katona Zsolt, a tőzsde vezérigazgatója kinevezése után a Privátbankárnak azt mondta: szorosabb együttműködést szeretne a tőzsde és a gazdasági-politikai döntéshozók között, és akár az állami cégek tőzsdei megjelenését sem tartja lehetetlennek. Ez segítene?

Nem csupán azzal van probléma, hogy nincs cég a tőzsdén. Akik ott vannak, azokat olyan döntésekkel sújtják, amikkel nem számolhatnak a befektetők; így a befektetett pénzük megtérülését előre nem tudják kalkulálni.. A magyar bankok tőke-elszívó hatása a következő 1-2 évben is biztosan meglesz, a GDP növekedésének számottevő gyorsulására sem lehet számítani. Rövid távon ezért nagyon nagy csodát nem várok és nem gondolom, hogy egyhamar visszatérhetnek azok a napok, amikor stabilan 40 milliárdos napi forgalmat tudott hozni a BÉT.

Az elmúlt időszak az online kereskedési lehetőségeket kínáló brókercégek felfutásáról szólt. A magyar ügyfelek mennyire szívesen kereskednek önállóan, és mennyire igénylik bróker közreműködését?

Az ügyfeleket igen széles skálán lehet elhelyezni. A skála egyik végén azok helyezkednek el, akik kizarólag a saját fejük után mennek, önállóan tájékozódnak a piacokról és ha igénylik is üzletkötő segítségét, akkor az csupán a tranzakció professzionális végrehajtására korlátozódik. A másik véglet, az az ügyféltípus, aki szinte minden esetben csak a tanácsadója javaslatára vállal pozíciót. Nyilvánvalóan e két véglet közé esik az ügyfelek túlnyomó többsége.
Fontos tudni, hogy bizonyos eszköztípusok, - elsősorban kötvények és devizakötvények esetén gyakorlatilag nélkülözhetetlen a befektetési tanácsadó igénybevétele.  

Mennyire aktívak a magyar befektetők? Figyelik Ben Bernanke sajtótájékoztatóit, vagy adott esetben a német alkotmánybíróság döntéseit?

Nagyon sokan figyelik ilyen szorosan a piaci történéseket, ők vélhetőleg nem magyar termékeket keresnek, hanem például devizapárokat és opciókat. Ezeknek a befektetőknek nagy része azonban nem magyar szolgáltatónál ügyfél. Az elmúlt időszakban a külföldi platformok térnyerése zajlott, ők részben kedvezőbb árakat kínáltak a magyar versenytársaiknál. Egy ideig óriási hátrányuk volt amiatt, hogy a magyar részvényeket nem kínálták a palettájukon – mostanra azonban ennek csökkent a jelentősége, így elsősorban a fiatalabb korosztály előszeretettel választja ezeket a platformokat. Aki ennyire szorosan figyelemmel követi a piacokat, az nem telefonos ügyintézőn keresztül kereskedik, hanem online.

Mikor indul a Concorde online felülete?

Terveink szerint két hónapon belül el tudunk indulni. Az online üzletág azonban számunkra nem stratégiai jelentőségű, a portfólió teljesé tétele érdekében indítjuk el a szolgáltatást.

Ez is egyfajta terjeszkedés, azonban az iparág szereplői a hazai brókercégek piacán is számítanak valamiféle átrendeződésre - a Concorde részéről is elhangzott, hogy nyitott szemmel járnak, hátha akad felvásárolható társaság vagy akvirálható ügyfélkör. Van ezügyben fejlemény?

Terveinkben szerepel ügyfélkör-átvétel és vállalatfelvásárlás is. Ugyanakkor nagyon sok brókercég jelenleg a Concorde profiljától eltérően működik – ezalatt a hideghívásokat, a nagyon nagy forgási sebességet, a Concordéhoz képest tízszeres – állományra vetített – megtérülést értem. Ez szűkíti a mozgásterünket: nem akarunk mindenáron terjeszkedni, nagyon figyelünk arra, hogy a Concorde profilja sértetlen maradjon.

 

 



Honlapjukon azt írják: az önöké a legnagyobb független fundamentális elemzői gárda. Ezt mi indokolja?

Mi a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások irányába kívánunk terjeszkedni, ehhez pedig erős fundamentális alap kell. Emellett az intézményi ügyfelek kiszolgálásában is a piacvezetők között vagyunk, ez az ügyfélkör pedig igényli a pontos és minőségi  fundamentális elemzéseket. Több brókercég a költséghatékonyság miatt csökkentette elemzői csapatának létszámát, mi ezt el tudtuk kerülni.

Az elemzőcsapatnak van specialitása?

A magyar tőzsdei cégek elemzésében talán a legrészletesebb képet adjuk, ezt a vállalati kört bővítettük ki a közelmúltban a közép-európai régió vezető papírjaival, a CETOP20-szal. Makroszinten elemezzük a régióba tartozó országokat is.

A befektetésekkel, pénzügyekkel foglalkozó interjúalanyainktól előszeretettel kérdezzük meg, mi volt pályafutásuk legjobb befektetése. Ön mire emlékszik a legszívesebben?

Azért nehéz a kérdés, mert voltak olyan időszakok a tőzsde életében, amikor az ember bármihez nyúlt, csak keresni tudott, mert egy irányba ment a piac. Talán az áramszolgáltató-papírokat emelném ki ebből a körből.

Melyik időszakban volt ez?

A 2000-es évek első felében.

És mi volt a legnagyobb bukta?

Nem egyedi befektetést mondanék: pályakezdőként, az egyetemről kisétálva a felfelé ívelő piacokon egyre nagyobbakat kockáztatva és egyre nagyobbakat keresve az ember könnyen elhiszi magáról, hogy mindenhez ért. Aztán 1998-ban történt valami, amiről nem írtak a tankönyvek: jött az orosz válság, és az ember a saját kárán tanult meg egy-két dolgot. Szerencsére tényleg sikerült tanulni, ráadásul még nagyon jókor, idejekorán jött a baj, amikor még építkezni tudtam, és inkább előre tudtam lépni.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG