Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szétszakadt a lakossági befektetési piac: a bankok, brókercégek figyelme a vagyonukat tovább gyarapító privátbanki ügyfelek felé fordult, akik a kedvező kamatkörnyezetben elsősorban a hazai eszközöket kedvelik. A Concorde Értékpapír vezérigazgatója szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet elriasztja a befektetőket a magyar tőzsdéről. Interjú Régely Károllyal.

Hogy áll ma a lakossági befektetési piac? Van pénze az embereknek, amit forgathatnak?

A lakossági piac több szempontból is szétszakadt. Egyrészt sokan a maradék megtakarításaikat élik fel, amit jól jelez, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakból is sokáig kifelé áramlott a pénz. Ez a kisebb megtakarításokkal bíró, de a tőkepiac iránt fogékony kört is érintette. Másrészt pedig van egy – nem is olyan szűk – réteg, akik komolyabb megtakarítással rendelkeznek, ők jellemzően már privátbanki ügyfelek. Esetükben az elmúlt években a vagyon gyarapodásáról beszélhetünk – nem véletlen, hogy az elmúlt két évben sok bank célozta meg ezeket az ügyfeleket.

Ebben szerepe volt a tőzsdei forgalom alakulásának is: nagyjából 30 százalékkal esett vissza a börzék forgalma a regionális és a fejlett piacokon is. Ha pedig a likviditás számottevően csökken, akkor a befektetők nem tudnak a „megszokott” feltételekkel kereskedni – és mivel ezen az ügyfélkörön komoly állományi típusú bevételeket lehet realizálni, minden piaci szereplő feléjük nyit és a privátbanki üzletágát próbálja erősíteni.

Mindeközben a magyar online piac és a telefonos brokerage piac egy kicsit leült, a cash állományon elérhető bevétel komoly összetevője lett a cégek árbevételének, míg a kereskedés bizományosi árbevétele drasztikusan visszaesett. Főként ennek megfelelően szegmentálódott a hazai piac - a szolgáltatókat aszerint lehet csoportosítani, hogy melyik milyen célcsoportot kíván megszólítani.

 Mennyiben a meglévő pénz kérdése ez, és mennyiben az eszközválasztás kérdése? Keresik az ügyfelek a brókereket, vagy inkább a bankban hagyják a pénzüket?

Akkor, amikor a magyarországi bankok forráshiányosak, az anyacégek pedig az országból kifelé viszik a pénzt, a hitelezési tevékenység finanszírozásához betéti oldalon egyre magasabb kamatokat kell ígérni. Az illikvid piacok ilyenkor nem tudnak versenyezni a 8-8,5 százalékos banki ajánlatokkal. A banki privátbank ezért jelenleg vonzóbb alternatíva, mint mondjuk a részvénybefektetés.

A magyar kötvényekkel sem lehet könnyű mostanában versenyezni…

A magyar kötvényeknél mostanában volt egy komolyabb hozamesés, de az év elején volt egyfajta félelem is. Van egy olyan szegmens, amely az utóbbi időben meglehetősen népszerű lett: a magyar vállalati devizakötvényeken elég szép hozamot lehetett elérni, az év elején euróban mérve 10 százalék fölötti hozammal lehetett számolni. Nagyon sokan célozták meg ezt az eszközcsoportot, a viszonylag magas minimális befektetési összeg miatt főképp a privátbanki ügyfelek köréből.

A hazai vagy a külföldi eszközöket részesítik előnyben az ügyfelek? Ezen a téren is van különbség a privátbanki ügyfelek és a kisebb befektetők között?

A privátbanki ügyfelek körében elsősorban a hazai eszközök dominálnak. Épp a korábban említett banki forrásszerzés áll ennek a hátterében: a hazai privátbanki állomány jelentős része ebben a pillanatban bankbetétben áll, a részvények aránya drasztikusan csökkent, a magyar állampapírok viszont szép hozammal kecsegtettek, így állományuk is nőtt. A portfóliónkban a már emellett magyar vállalati kötvények aránya is növekedett. A kockázatos eszközöket, például a részvényeket nálunk is kiszorították a vállalati kötvények.

Ezzel szemben a kisebb megtakarításokkal rendelkező lakossági ügyfelek figyelme a külföldi eszközök felé fordult. A budapesti tőzsde forgalma még a nemzetközi tőzsdékhez képest is nagyobb mértékben visszaesett, az alacsonyabb likviditás miatt nagyon sokan választottak tőkeáttételes nemzetközi termékeket – CFD-ket, certifikátokat, vagy éppen ETF-eket és külföldi részvényeket. A magyar lakosság körében emellett nagy népszerűségnek örvendenek az abszolút hozamú befektetési alapok is.

 

 Régi, súlyos téma a hazai tőzsde vesszőfutása, a forgalom folyamatosan csökken, elmaradnak a befektetők. Hogyan lehetne újra élénkíteni a piacot, mitől térne vissza egy brókercég a magyar parkettre?

A magyar makrogazdasági környezet jelenleg nem kedvez a tőkepiac fejlődésének. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet elriasztja a befektetőket. A nyugdíjpénztári vagyon államosításával ráadásul egy igen komoly tőkeerő került ki a magyar piacról. Ezek a portfóliók nagyrészt nem jöttek vissza a piacra, hanem az államnál maradtak és a közkézhányadot csökkentették. A magyar tőkepiac és a BÉT jövőjével kapcsolatban voltak és vannak olyan változások, amelyek hosszú távon éreztetik a hatásukat. Az, hogy például a magánnyugdíjpénztári vagyon nem fog visszatérni a piacra, az új kibocsátások helyzetét is nagyon megnehezíti, mert nincs felvevőerő. Ahogy említettem, a lakosság egy szűk körére koncentrálódik a jövedelem, ők azonban inkább kerülik a kockázatot. A spekulatív ügyfelek megtakarításai csökkenek, a nyugdíjpénztárak, mint hazai befektetők gyakorlatilag megszűntek. Ha valaki a tőkepiacokról szeretné finanszírozni a cégét, az elég komoly nehézségekkel szembesül – és ez nagyrész ország-specifikus jellemzőknek köszönhető.

Katona Zsolt, a tőzsde vezérigazgatója kinevezése után a Privátbankárnak azt mondta: szorosabb együttműködést szeretne a tőzsde és a gazdasági-politikai döntéshozók között, és akár az állami cégek tőzsdei megjelenését sem tartja lehetetlennek. Ez segítene?

Nem csupán azzal van probléma, hogy nincs cég a tőzsdén. Akik ott vannak, azokat olyan döntésekkel sújtják, amikkel nem számolhatnak a befektetők; így a befektetett pénzük megtérülését előre nem tudják kalkulálni.. A magyar bankok tőke-elszívó hatása a következő 1-2 évben is biztosan meglesz, a GDP növekedésének számottevő gyorsulására sem lehet számítani. Rövid távon ezért nagyon nagy csodát nem várok és nem gondolom, hogy egyhamar visszatérhetnek azok a napok, amikor stabilan 40 milliárdos napi forgalmat tudott hozni a BÉT.

Az elmúlt időszak az online kereskedési lehetőségeket kínáló brókercégek felfutásáról szólt. A magyar ügyfelek mennyire szívesen kereskednek önállóan, és mennyire igénylik bróker közreműködését?

Az ügyfeleket igen széles skálán lehet elhelyezni. A skála egyik végén azok helyezkednek el, akik kizarólag a saját fejük után mennek, önállóan tájékozódnak a piacokról és ha igénylik is üzletkötő segítségét, akkor az csupán a tranzakció professzionális végrehajtására korlátozódik. A másik véglet, az az ügyféltípus, aki szinte minden esetben csak a tanácsadója javaslatára vállal pozíciót. Nyilvánvalóan e két véglet közé esik az ügyfelek túlnyomó többsége.
Fontos tudni, hogy bizonyos eszköztípusok, - elsősorban kötvények és devizakötvények esetén gyakorlatilag nélkülözhetetlen a befektetési tanácsadó igénybevétele.  

Mennyire aktívak a magyar befektetők? Figyelik Ben Bernanke sajtótájékoztatóit, vagy adott esetben a német alkotmánybíróság döntéseit?

Nagyon sokan figyelik ilyen szorosan a piaci történéseket, ők vélhetőleg nem magyar termékeket keresnek, hanem például devizapárokat és opciókat. Ezeknek a befektetőknek nagy része azonban nem magyar szolgáltatónál ügyfél. Az elmúlt időszakban a külföldi platformok térnyerése zajlott, ők részben kedvezőbb árakat kínáltak a magyar versenytársaiknál. Egy ideig óriási hátrányuk volt amiatt, hogy a magyar részvényeket nem kínálták a palettájukon – mostanra azonban ennek csökkent a jelentősége, így elsősorban a fiatalabb korosztály előszeretettel választja ezeket a platformokat. Aki ennyire szorosan figyelemmel követi a piacokat, az nem telefonos ügyintézőn keresztül kereskedik, hanem online.

Mikor indul a Concorde online felülete?

Terveink szerint két hónapon belül el tudunk indulni. Az online üzletág azonban számunkra nem stratégiai jelentőségű, a portfólió teljesé tétele érdekében indítjuk el a szolgáltatást.

Ez is egyfajta terjeszkedés, azonban az iparág szereplői a hazai brókercégek piacán is számítanak valamiféle átrendeződésre - a Concorde részéről is elhangzott, hogy nyitott szemmel járnak, hátha akad felvásárolható társaság vagy akvirálható ügyfélkör. Van ezügyben fejlemény?

Terveinkben szerepel ügyfélkör-átvétel és vállalatfelvásárlás is. Ugyanakkor nagyon sok brókercég jelenleg a Concorde profiljától eltérően működik – ezalatt a hideghívásokat, a nagyon nagy forgási sebességet, a Concordéhoz képest tízszeres – állományra vetített – megtérülést értem. Ez szűkíti a mozgásterünket: nem akarunk mindenáron terjeszkedni, nagyon figyelünk arra, hogy a Concorde profilja sértetlen maradjon.

 

 Honlapjukon azt írják: az önöké a legnagyobb független fundamentális elemzői gárda. Ezt mi indokolja?

Mi a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások irányába kívánunk terjeszkedni, ehhez pedig erős fundamentális alap kell. Emellett az intézményi ügyfelek kiszolgálásában is a piacvezetők között vagyunk, ez az ügyfélkör pedig igényli a pontos és minőségi  fundamentális elemzéseket. Több brókercég a költséghatékonyság miatt csökkentette elemzői csapatának létszámát, mi ezt el tudtuk kerülni.

Az elemzőcsapatnak van specialitása?

A magyar tőzsdei cégek elemzésében talán a legrészletesebb képet adjuk, ezt a vállalati kört bővítettük ki a közelmúltban a közép-európai régió vezető papírjaival, a CETOP20-szal. Makroszinten elemezzük a régióba tartozó országokat is.

A befektetésekkel, pénzügyekkel foglalkozó interjúalanyainktól előszeretettel kérdezzük meg, mi volt pályafutásuk legjobb befektetése. Ön mire emlékszik a legszívesebben?

Azért nehéz a kérdés, mert voltak olyan időszakok a tőzsde életében, amikor az ember bármihez nyúlt, csak keresni tudott, mert egy irányba ment a piac. Talán az áramszolgáltató-papírokat emelném ki ebből a körből.

Melyik időszakban volt ez?

A 2000-es évek első felében.

És mi volt a legnagyobb bukta?

Nem egyedi befektetést mondanék: pályakezdőként, az egyetemről kisétálva a felfelé ívelő piacokon egyre nagyobbakat kockáztatva és egyre nagyobbakat keresve az ember könnyen elhiszi magáról, hogy mindenhez ért. Aztán 1998-ban történt valami, amiről nem írtak a tankönyvek: jött az orosz válság, és az ember a saját kárán tanult meg egy-két dolgot. Szerencsére tényleg sikerült tanulni, ráadásul még nagyon jókor, idejekorán jött a baj, amikor még építkezni tudtam, és inkább előre tudtam lépni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Friss
hírlevél