6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?

Ma is lefelé tartanak az európai tőzsdék, de sokkal kisebb intenzitással, mint tegnap. A német, francia, brit indexek 1-2 ezrelékkel vannak lejjebb csupán. Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is visszahúzó erő, amíg ez a probléma nem oldódik meg, nem várható részvénypiaci emelkedés sem. Nagy tűzijáték várható ma az amerikai technológiai részvények piacán, az Nvidia nyomán ugyanis a Nasdaq futures már 1,5 százalék körüli pluszban van.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, az OTP másfél százalékos, 160 forintos esése ellenére. Emögött ugyanis 300 forint az osztalékfizetés hatása, a papír tehát valójában szépen emelkedik. A Mol is 0,9, a Telekom 0,6 százalékkal ment fel, a Richter viszont 0,2-vel esett.

Gyengül a forint, beomlott a gázár

A forint tegnap szépen erősödött, ma viszont ennek egy részét visszaadja, az euró 373,60, 1,3 forinttal van a tegnap esti felett. Beomlott a gázár, a hollandiai jegyzés hat százalékkal 26,16 euróra esett. Az amerikai olajkészletek meglepő csökkenést mutattak be, az olaj árába ez azonban már tegnap beépülhetett, ma ugyanis esik.

Árfolyamok és grafikonok

Délután kormányinfót tartanak, ahol gazdasági kérdések, a költségvetés helyzete is szóba kerülhet.

A kamat még mindig tartja a forintot

Úgy tűnik, hogy az MNB kamatvágása egyelőre nem hatotta meg a piacokat – írja a KBC Equitas. Továbbra is az inflációra fókuszál a jegybank, így óvatos kamatvágásokra lehet kilátás.

A 17 százalékos irányadó kamat is kiemelkedőnek számít, ez pedig továbbra is gátat szab a forint gyengülése előtt.

OTP-osztalék, Telekom-aukció

Ma esett le az osztalékszelvény az OTP részvényeiről, ami részvényenként mintegy 300 forintot jelent. (A kifizetés kezdőnapja egyébként június 5-e.) A Magyar Telekom részvényeivel való kereskedést tíz órától felfüggesztették, mivel 10:00 és 15:30 között részvény-visszavásárlási aukciót tart a társaság. A maximális vételi érték az aukción 14,6 milliárd forint lehet.

Az euró/forint és a dollár/forint. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Richter folytatta a sajátrészvény-vásárlásokat, kedden 25 ezer darabot vásárolt 8196 forintos átlagáron.

Tart az idegesség az adósságválság miatt

Az amerikai adósságplafon körüli feszültség fokozódott, miután a Fitch Ratings figyelmeztetett, hogy az USA AAA minősítése veszélyben van a politikai patthelyzet miatt. A Fitch leronthatja, mivel megnőtt a politikai kockázat, amely a gyorsan közeledő úgynevezett X dátum (a fizetésképtelenség napja) ellenére is akadályozza a megoldást.

Kevin McCarthy képviselőházi elnök optimizmusa, miszerint a Fehér Ház és a Republikánus Párt tárgyalói időben megegyezésre jutnak, hogy elkerüljék a potenciálisan katasztrofális fizetésképtelenséget, egyelőre nem nyugtatta meg az elemzőket – írta a Bloomberg.

A szünet az nem leállás

A Federal Reserve tisztviselői a júniusi ülésükön a kamatemelések szüneteltetésére hajlottak, de jelezték, hogy még nem állnak készen a makacs infláció elleni küzdelem végleges lezárására. A Fed-akták szerint a döntéshozók a május 2-3-i ülésen bizonytalanok voltak, hogy mekkora további szigorításra lehet szükség. Mérlegelték az infláció és a túlfűtött munkaerőpiac vártnál lassabb lehűlését egy esetleges hitelválsággal szemben.

Az elmúlt hetekben több Fed-tisztviselő is azt sugallta, hogy bár a kamatemelések szüneteltetése indokolt lehet júniusban, az valószínűleg még csak átmeneti lesz – írta a Bloomberg. Európában egy sor jegybanki tisztségviselő, köztük Joachim Nagel, a Bundesbank, Francois Villeroy de Galhau, a Bank of France és Jonathan Haskel, a Bank of England képviselője tartanak előadásokat.

Új PMÁP-ok érkeznek

Talán a nagy érdeklődésre való tekintettel, rontottak az inflációkövető PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) feltételein. Az Államadósság Kezelő Központ június 1-től újabb PMÁP-sorozatokat bocsát ki 14,75 és 15,50 éves kamatozással (A jelenlegi számok: 15,25 és 16,00.) A 2028/L és 2031/I sorozatok kamatprémiuma 0,25 és 1,0 százalék, 0,5 százalékponttal alacsonyabb a korábbinál. A futamidő is tovább hosszabbodik, a 2031/I esetében már majdnem nyolc év, a 2028/L-nél több mint öt. (Korábban hét, illetve négy körül volt, még régebben öt és három.) Furcsa az indoklás:

Mérséklődik… figyelembe véve a május 23-án bejelentett jegybanki kamatcsökkentést is indokolják a lépést.

Magyarországon azonban többes kamatrendszer van, más-más feltételeket kényszerítenek az egyes befektetői csoportokra. Az egynapos intézményi kamat és a nyolc éves lakossági kamat között valójában szinte semmi összefüggés.

A PMÁP-ok egyes hátrányairól lásd még:

Adóemelésre lesz szükség Magyarországon?

Zsiday Viktor alapkezelő szerint Magyarországon a feltörekvő országok gyakori forgatókönyve valósul meg, fellendülés idején is tövig nyomták a gázt, amikor kellene, addigra meg elfogyott az üzemanyag. Az infláció felrobbant, ami miatt a lakossági reáljövedelmek esnek. Emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami „váratlanul” nagy gazdasági lassulást okoz.

Ez egy önerősítő kör: lassulás=kevesebb bevétel=megszorítás=lassulás.

Úgyhogy nem nagyon van más hátra, mint az adóemelés (vagy az eladósodás, de az nem tűnik járhatónak). De kinek emeljük meg az adóját?

A Fidesz egyre inkább a nyugdíjasok és alacsony/középjövedelműek pártja, így politikailag teljesen logikus lehet egy „ideiglenes szolidaritási” adó bevezetése a magasabb bért keresőkre írja a közgazdász.

Az AI-őrület húzza a chipgyártást

Az Nvidia eredményei azt mutatják, hogy a vásárlók a mesterségesintelligencia-alkalmazásokban használt chipekért valósággal tülekednek, így a félvezető-technológiához kapcsolódó részvények világszerte szárnyalnak. Az Nvidia 25 százalékkal erősödik a zárás utáni kereskedésben, de feljebb is volt, míg riválisa, az Advanced Micro Devices kilenc százaléknál tart.

Az Nvidia a vártnál is jobban profitál az AI-őrületből, ami segít átvészelni a technológiai kiadások általános lassulását. Ebből beszállítói is profitálnak, így azok részvényei is szárnyalnak.

Rossz passzban a kriptók

Valószínűleg a részvénypiacról átgyűrűző rossz hangulat miatt három százalék körüli esést szenvedtek el a fontosabb kriptovaluták tegnap, ma pedig újabb két százalékkal mennek le. A bitcoin így 26 300, az ether 1785 dollár, egy hét alatt azonban csak négy, illetve kettő százalék a veszteségük.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A piac leggyakrabban az amerikai technológiai papírokkal mozog együtt, így ezután egy pozitív korrekció itt sem lenne meglepő.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG