<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az európai tőzsdék csúnya esésbe kezdtek, miután az amerikai adósságplafonról sem sikerült megegyezni, és a brit infláció is lényegesen magasabb lett a vártnál. A BUX azonban még tartja magát, szerény pluszban van, jót tehetett neki a kamatcsökkentési ciklus megkezdése. A forint átmeneti ingadozás után az erősödés útjára lépett. Mi a PMÁP kockázata?

Elromlott a hangulat a tőkepiacokon, miután nem sikerült megegyezni az amerikai adósságplafonnal kapcsolatban a keddi tárgyalásokon. Ráadásul a vártnál lényegesen magasabb lett a brit infláció is, éves szinten 8,7 százalék 8,3 helyett. Az európai tőzsdeindexek, a német, francia és brit mutató másfél százalék körüli mínuszban állnak. Az amerikai S&P 500 már tegnap este több mint egy százalékkal esett, a határidős jegyzése ma már csak 0,1 százalékkal megy lejjebb.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedett, ennyivel van feljebb az OTP is. A Mol 0,3, a Masterplast 3,2 százalékkal drágul, a Telekom stagnál. A Richter 0,2 százalékkal süllyed. A Waberer’s 3,5, a 4iG 1,7 százalékkal vezeti a vesztesek listáját. A Magyar Telekom bejelentette, hogy 60 százalékra növeli 5G-lefedettségét.

Meglepően stabil a forint

Az euró/forint a tegnapi kamatöntés után mutatott némi ingadozást, de nem volt vészes, mára pedig megnyugodott, sőt szerény erősödés látható. Az euró 374,30 forint, kilencven fillérrel van a tegnap esti szint alatt.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai földgáz ára ma is tovább süllyed, az olaj viszont közel két százalékkal drágul. A szaúdi energiaügyi miniszter ugyanis tegnap üzent a spekulánsoknak, ami arra utal, országa hajlandó további termeléscsökkentésre, hogy az árfolyamot stabilizálja. Az ipari fémek viszont esnek.

Megkezdődött a kamatcsökkentési ciklus Magyarországon

“Ahogy várható volt”, az irányadó, egynapos betéti ráta először csökkent az októberi bevezetése óta, száz bázisponttal, 18 százalékról 17 százalékra  – írja az Erste Bank elemzője, Nagy János. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte a kamatkondíciók normalizálását.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A jegybank “a vártnak megfelelő döntést hozta” Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint is. A forint napokban tapasztalható gyengélkedése okozott ugyan némi bizonytalanságot, de a kötvénypiac stabil maradt. A határidős piac és a legtöbb külföldi elemző is kitartott a száz bázispontos csökkentésre vonatkozó várakozásánál.

Alapforgatókönyvünk szerint a jegybank száz bázispontos havi lépésekkel halad szeptemberig, amikor majd összeér az alapkamat és az egynapos betéti kamat szintje írta Kiss.

A kormány miatt magas a hazai infláció?

Matolcsy György jegybankelnök arról is beszélt a kamatdöntés után, hogy miért magasabb Magyarországon az infláció, mint a régió egyéb országaiban – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt.

Több magyarspecifikus okot is talált, egyrészt a 2021-es költségvetés magas deficitjét, másrészt az élelmiszerár-sapkákat említette, amelyek rövid távon segítettek az infláció elleni küzdelemben, de hosszú távon emelték azt.

Ezért ismét arra kérte a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki az árszabályozást.

Adósságplafon-patthelyzet

Kevin McCarthy házelnök kedden késő délután elhagyta az amerikai Capitoliumot, és azt mondta, hogy a két félnek nem sikerült megegyeznie az amerikai államcsőd elhárításáról. Egyelőre nem terveznek több találkozót – írja a Bloomberg. A patthelyzet növeli annak valószínűségét, hogy mindössze néhány órával június 1-je előtt fognak a megállapodásról szavazni, amikor Janet Yellen pénzügyminiszter szerint az USA kifogyhat a számlák kifizetéséhez szükséges készpénzből.

Más értelmezések szerint azonban – amelyek szintén Kevin McCarthy szóvivőre hivatkoznak – a lényegi kérdésekben már megegyezés született, így alig maradt akadály a tényleges döntés előtt.

Megbotlott a bitcoin

Két százalék körüli mértékben esnek a vezető kriptovaluták ma, nagyjából annyival, mint amennyivel tegnap felmentek. A bitcoin ezzel a fontos, 27 ezer dolláros határ alá esett, most 26 700, az ether pedig 1815. Az esés hirtelen kezdődött hajnali öt órakor, jóval a rossz brit inflációs adat előtt, így az oka nem világos. Talán az adósságplafon-patthelyzetre adott késői reakció, talán egy nagyobb piaci szereplő eladásai idézték elő.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az inflációkövető államkötvény hátránya

Ahogy a tetőfoka körül van a magyar infláció, egyre inkább kezd rászokni a magyar lakosság a Prémium Magyar Állampapírra. Az idei 16 százalékos kamat és az akár 17-19 százalékot is elérő jövő évi kamat épp elég indok erre. Egy dologgal azonban sokan nem számolnak, akik inflációkövető állampapírba fektetik be a pénzüket, és akár hitelt is vesznek fel erre. Azzal, hogy a Prémium Magyar Állampapír nem tökéletesen likvid – írja elemzésében Soós Péter, a Hold Alapkezelő senior privátbankára.

Előfordulhat, hogy az Államadósság Kezelő Központ nem egy százalékos díjért veszi vissza az inflációkövető papírt lejárat előtt, vagy egyáltalán nem veszi vissza. Nem minősülne ez utólagos feltételmódosításnak, nem minősülne államcsődnek sem.

Mesterségesintelligencia-kezelői jogosítványt kell szereznünk?

Elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia az életminőség jelentős javulásához vezet majd, több munkafolyamatot felgyorsíthat, hatékonyabbá tehet. Az sem kizárható, hogy a szóban forgó négynapos munkahét bevezetését is elhozhatja, amelynek akadályaként eddig sokszor a produktivitás visszaesését említették – írja a Concorde Értékpapír Zrt. blogja. Arra is van esély, hogy a mesterséges intelligenciával helyettesíthető pozíciókban dolgozók átképezik magukat, és nagyobb hozzáadott értékű tevékenységet végeznek majd.

De ahogy az autó elterjedésével megtanultunk vezetni, vagy a számítógép feltalálásával az online tér használata az életünk szerves részévé vált, úgy könnyen lehet, hogy a chatbotok megfelelő instruálásának elsajátításába kell komolyabb energiát fektetnünk  tették hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11520 11080 11520 +3,32% 0 0 16 977 654 945 HUF 2023-06-08 17:14:58
MOL 3010 2974 3010 +0,80% 0 0 2 062 634 772 HUF 2023-06-08 17:06:08
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 0 0 73 953 243 HUF 2023-06-08 17:05:10
RICHTER 8430 8405 8500 -1,29% 0 0 2 018 912 810 HUF 2023-06-08 17:09:31
OPUS 104 102 105 +2,34% 0 0 21 212 405 HUF 2023-06-08 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG