<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken kellemes emelkedés látható, a BUX is felülteljesítő, az OTP és a Mol húzza. A forint is viszonylag erős. A héten fontos adatok jönnek Amerikából, de itthon is lesz, ami irányt mutathat. Az Ethereum-blokklánc kétfelé szakadhat, ami azonban nem biztos, hogy mindenkinek jó.

Csökkent a recessziótól való félelem a pénteki, meglepően jó amerikai foglalkoztatási adat után, de mivel ez erősebb kamatemelési sorozatot is jelenthet, így lelombozta kissé a tőzsdéket. Ma azonban ismét pozitív a hangulat, a nyugat-európai vezető tőzsdeindexek és az amerikai indexhatáridők is 0,4-0,6 százalékos pluszban vannak.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, az OTP 2,6 és a Mol 1,0 százalékos emelkedésének köszönhetően. A Richter 0,4, 0 Telekom 0,3 százalékkal süllyed. A kisebb papírok közül a Duna House és az ANY Nyomda drágul szépen.

Árfolyamok és grafikonok

A Magyar Telekom kedden tőzsdezárás után, az OTP csütörtökön hajnalban teszi közzé gyorsjelentését.

392 alatt is volt az euró

A forint lassú erősödése folytatódik, reggel már pár fillérrel 392 forint alatt is előfordult az euró. Jelenleg 393, majdnem pontosan annyi, mint péntek este.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Forrás: Tradingview.com

Fontos szintre süllyedt az euró-forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint a pénteki kereskedésben, a “394-395-ös támaszzóna” alá.

Amennyiben ma is meg tud maradni alatta, a technikai kép további forinterősödés irányába mutat, ez esetben 389-390-nél húzódik a következő támasz.

Fontos adat mutathat irányt a forintnak

Ez a 393 körüli szint az elmúlt hetekben többször is megállította a forint erősödését – írta a KBC Equitas.

Így az ezen való átjutást követően akár megnyílhatna az út a további forinterősödés előtt. A héten érkező magyar inflációs adatot érdemes lesz figyelni, hiszen a vártnál magasabb eredmény akár újabb nagyobb mértékű kamatemelésre ösztönözhetné az MNB-t.

A legsebezhetőbbek klubjában van Magyarország

Rendkívül ritka, hogy Magyarországot említésre méltassák a Bloomberg rendszeres reggeli hírlevelében, amelyben minden nap csak az öt legfontosabb témát foglalják össze röviden. Most így történt, a bejegyzés szerint

a magyar forint, a lengyel zloty és a cseh korona bizonyult a legveszélyeztetettebb kelet-európai valutának az euróövezetben fenyegető recesszióval szemben, mivel a közeli Ukrajnában folytatódik a háború.

Hangsúlyozzák, hogy a három deviza erősen együtt mozog az euró/dollárral az orosz invázió óta. Különösen nagy forint-, zloty- és koronagyengülés következhet, ha tartósan a paritás (1,00) alá süllyedne az euró/dollár.

Ki vagyunk szolgáltatva az EU recessziójának

A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint a devizakereskedők e három devizával kapcsolatban a legpesszimistábbak (“bearish”). Pesszimistábbak, mint bármely más fejlődő ország valutájával kapcsolatban, kivéve az orosz rubelt és a török lírát.

A Goldman Sachs, a Fidelity és az InTouch Capital Markets szerint Kelet-Európa jobban szenved az euró gyengülésétől, mint a többi feltörekvő piac. A három valutát különösen sebezhetőnek tartják a 19 országot magában foglaló Euróövezet ingadozó keresletével, esetleges recessziójával szemben. Hiszen az a három ország exportjának mintegy 60 százalékát vásárolja meg.

Átértékelik a hazai részvényeket

Fontosabb részvényeinkre érkeztek célárváltoztatások az Equilor Befektetési gyűjtése alapján.

  • A Mol célárfolyamát 3900 forintról 4200 forintra emelte az HSBC, az ajánlásuk továbbra is vétel. (Most 2918 az ár.)
  • A Richter célárfolyamát 9800 forintról 11 700 forintra emelte a Jefferies, változatlanul vételi ajánlás mellett. (A papír 8370 forintnál tart.)
  • Az OTP célárfolyamát viszont 9520 forintról 9250 forintra csökkentette az Autonomous Research, az ajánlásuk továbbra is alulsúlyozás. (Ma 9160.)

Magyar Telekom (Matáv-) részvény részlete. Fotó: EJ
Magyar Telekom (Matáv-) részvény részlete. Fotó: EJ

Öt dologra figyelnek nagyon a héten

A szerdai júliusi amerikai inflációs adat lesz az előttünk álló hét csúcspontja az Investing.com szerint, miután a múlt pénteki, a vártnál jóval erősebb munkahelyi jelentés szétfoszlatta a reményeket az agresszív kamatemelési pálya enyhítésével kapcsolatban. Bármilyen arra utaló jel, hogy az infláció még mindig nincs közel a tetőzéshez, törékennyé teheti az amerikai részvénypiacok raliját.

  • Így az amerikai részvénypiac komoly teszt előtt áll a héten, kiderülhet, mennyire tartós az emelkedés.
  • Ezen kívül a befektetők több Fed-előadót is meghallgathatnak a héten.
  • A gyorsjelentés-szezon is folyik, bár lassan véget ér.
  • A pénteki brit GDP-adatok pedig a gazdaság zsugorodásának kezdetét jelezhetik a szigetországban.

Felfelé araszolnak a kriptók

Szombaton szép emelkedés, vasárnap kis süllyedés, majd hétfőn újabb emelkedés követte egymást a kriptodeviza-piacon. A bitcoin és az ether most 24 óra alatt öt-öt százalékkal drágultak, 24 130, illetve 1774 dollár környékére. Egy hét alatt azonban csak hasonlóan szerény, 3-5 százalékos emelkedés zajlott le.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb Ethereum-lánc születik?

Az Ethereum-rendszer szeptember 19-re kitűzött áttérése a proof-of-stake-működésre (The Merge) várhatóan “hard forkot” fog eredményezni, azaz elágazás, két önálló blokkánc jön létre. A bányászok csoportja ugyanis a régi proof-of-work rendszer fenntartásában érdekelt, így azt is tovább fogják vinni – derül ki egyre több híradásból.

Nagy kérdés, hogy az “ETHPOW” néven emlegetett nem hivatalos leágazásnak mi értelme lesz, hiszen az átalakulás éppen jelentős hosszú távú működési problémák kiküszöbölésére szolgál. Sokan attól félnek, hogy az új lánc csak kisbefektetők megtévesztésére, megkopasztására lesz jó.

Elfogadták a Biden-csomagot

Miért inflációcsökkentő a rég várt és tegnap elfogadott Biden-féle törvénycsomag? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt.

  • A Medicare keretében a támogatott gyógyszerek esetében nagyobb árkedvezményt terveznek elérni a jövőben.
  • A törvény jelentős támogatást biztosít a háztartások energiaellátásnak korszerűsítésére. (szivattyú, napelemek, a házak szigetelése.)

A törvény keretében egyébként tíz év alatt 386 milliárd dollárt költenek a környezetszennyezés elleni védekezésre. A csomag része az elektromos autók 7500 dolláros adókedvezménye is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG