<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken kellemes emelkedés látható, a BUX is felülteljesítő, az OTP és a Mol húzza. A forint is viszonylag erős. A héten fontos adatok jönnek Amerikából, de itthon is lesz, ami irányt mutathat. Az Ethereum-blokklánc kétfelé szakadhat, ami azonban nem biztos, hogy mindenkinek jó.

Csökkent a recessziótól való félelem a pénteki, meglepően jó amerikai foglalkoztatási adat után, de mivel ez erősebb kamatemelési sorozatot is jelenthet, így lelombozta kissé a tőzsdéket. Ma azonban ismét pozitív a hangulat, a nyugat-európai vezető tőzsdeindexek és az amerikai indexhatáridők is 0,4-0,6 százalékos pluszban vannak.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal megy fel, az OTP 2,6 és a Mol 1,0 százalékos emelkedésének köszönhetően. A Richter 0,4, 0 Telekom 0,3 százalékkal süllyed. A kisebb papírok közül a Duna House és az ANY Nyomda drágul szépen.

Árfolyamok és grafikonok

A Magyar Telekom kedden tőzsdezárás után, az OTP csütörtökön hajnalban teszi közzé gyorsjelentését.

392 alatt is volt az euró

A forint lassú erősödése folytatódik, reggel már pár fillérrel 392 forint alatt is előfordult az euró. Jelenleg 393, majdnem pontosan annyi, mint péntek este.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Forrás: Tradingview.com

Fontos szintre süllyedt az euró-forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint a pénteki kereskedésben, a “394-395-ös támaszzóna” alá.

Amennyiben ma is meg tud maradni alatta, a technikai kép további forinterősödés irányába mutat, ez esetben 389-390-nél húzódik a következő támasz.

Fontos adat mutathat irányt a forintnak

Ez a 393 körüli szint az elmúlt hetekben többször is megállította a forint erősödését – írta a KBC Equitas.

Így az ezen való átjutást követően akár megnyílhatna az út a további forinterősödés előtt. A héten érkező magyar inflációs adatot érdemes lesz figyelni, hiszen a vártnál magasabb eredmény akár újabb nagyobb mértékű kamatemelésre ösztönözhetné az MNB-t.

A legsebezhetőbbek klubjában van Magyarország

Rendkívül ritka, hogy Magyarországot említésre méltassák a Bloomberg rendszeres reggeli hírlevelében, amelyben minden nap csak az öt legfontosabb témát foglalják össze röviden. Most így történt, a bejegyzés szerint

a magyar forint, a lengyel zloty és a cseh korona bizonyult a legveszélyeztetettebb kelet-európai valutának az euróövezetben fenyegető recesszióval szemben, mivel a közeli Ukrajnában folytatódik a háború.

Hangsúlyozzák, hogy a három deviza erősen együtt mozog az euró/dollárral az orosz invázió óta. Különösen nagy forint-, zloty- és koronagyengülés következhet, ha tartósan a paritás (1,00) alá süllyedne az euró/dollár.

Ki vagyunk szolgáltatva az EU recessziójának

A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint a devizakereskedők e három devizával kapcsolatban a legpesszimistábbak (“bearish”). Pesszimistábbak, mint bármely más fejlődő ország valutájával kapcsolatban, kivéve az orosz rubelt és a török lírát.

A Goldman Sachs, a Fidelity és az InTouch Capital Markets szerint Kelet-Európa jobban szenved az euró gyengülésétől, mint a többi feltörekvő piac. A három valutát különösen sebezhetőnek tartják a 19 országot magában foglaló Euróövezet ingadozó keresletével, esetleges recessziójával szemben. Hiszen az a három ország exportjának mintegy 60 százalékát vásárolja meg.

Átértékelik a hazai részvényeket

Fontosabb részvényeinkre érkeztek célárváltoztatások az Equilor Befektetési gyűjtése alapján.

  • A Mol célárfolyamát 3900 forintról 4200 forintra emelte az HSBC, az ajánlásuk továbbra is vétel. (Most 2918 az ár.)
  • A Richter célárfolyamát 9800 forintról 11 700 forintra emelte a Jefferies, változatlanul vételi ajánlás mellett. (A papír 8370 forintnál tart.)
  • Az OTP célárfolyamát viszont 9520 forintról 9250 forintra csökkentette az Autonomous Research, az ajánlásuk továbbra is alulsúlyozás. (Ma 9160.)

Magyar Telekom (Matáv-) részvény részlete. Fotó: EJMagyar Telekom (Matáv-) részvény részlete. Fotó: EJ

Öt dologra figyelnek nagyon a héten

A szerdai júliusi amerikai inflációs adat lesz az előttünk álló hét csúcspontja az Investing.com szerint, miután a múlt pénteki, a vártnál jóval erősebb munkahelyi jelentés szétfoszlatta a reményeket az agresszív kamatemelési pálya enyhítésével kapcsolatban. Bármilyen arra utaló jel, hogy az infláció még mindig nincs közel a tetőzéshez, törékennyé teheti az amerikai részvénypiacok raliját.

  • Így az amerikai részvénypiac komoly teszt előtt áll a héten, kiderülhet, mennyire tartós az emelkedés.
  • Ezen kívül a befektetők több Fed-előadót is meghallgathatnak a héten.
  • A gyorsjelentés-szezon is folyik, bár lassan véget ér.
  • A pénteki brit GDP-adatok pedig a gazdaság zsugorodásának kezdetét jelezhetik a szigetországban.

Felfelé araszolnak a kriptók

Szombaton szép emelkedés, vasárnap kis süllyedés, majd hétfőn újabb emelkedés követte egymást a kriptodeviza-piacon. A bitcoin és az ether most 24 óra alatt öt-öt százalékkal drágultak, 24 130, illetve 1774 dollár környékére. Egy hét alatt azonban csak hasonlóan szerény, 3-5 százalékos emelkedés zajlott le.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb Ethereum-lánc születik?

Az Ethereum-rendszer szeptember 19-re kitűzött áttérése a proof-of-stake-működésre (The Merge) várhatóan “hard forkot” fog eredményezni, azaz elágazás, két önálló blokkánc jön létre. A bányászok csoportja ugyanis a régi proof-of-work rendszer fenntartásában érdekelt, így azt is tovább fogják vinni – derül ki egyre több híradásból.

Nagy kérdés, hogy az “ETHPOW” néven emlegetett nem hivatalos leágazásnak mi értelme lesz, hiszen az átalakulás éppen jelentős hosszú távú működési problémák kiküszöbölésére szolgál. Sokan attól félnek, hogy az új lánc csak kisbefektetők megtévesztésére, megkopasztására lesz jó.

Elfogadták a Biden-csomagot

Miért inflációcsökkentő a rég várt és tegnap elfogadott Biden-féle törvénycsomag? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt.

  • A Medicare keretében a támogatott gyógyszerek esetében nagyobb árkedvezményt terveznek elérni a jövőben.
  • A törvény jelentős támogatást biztosít a háztartások energiaellátásnak korszerűsítésére. (szivattyú, napelemek, a házak szigetelése.)

A törvény keretében egyébként tíz év alatt 386 milliárd dollárt költenek a környezetszennyezés elleni védekezésre. A csomag része az elektromos autók 7500 dolláros adókedvezménye is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8228 8080 8276 +3,00% 8222 8228 2 281 540 176 Ft 2022-10-04 14:57:24
MOL 2590 2490 2630 +5,03% 2590 2596 1 236 596 218 Ft 2022-10-04 14:59:27
MTELEKOM 299 295 302 +1,18% 297 299 31 841 607 Ft 2022-10-04 14:58:10
RICHTER 7655 7505 7715 +1,39% 7650 7655 693 509 830 Ft 2022-10-04 14:57:04
OPUS 129 128 132 -0,31% 128 129 10 567 783 Ft 2022-10-04 14:10:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG