1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Információink szerint különböző jogi bizonytalanságok és a kisebb külföld intézményi befektetők háttérbe szorítása miatt sokan le sem adták Magyarországról Facebook-jegyzésüket, de aki leadta, valószínűleg az sem kapott a papírokból. Nekik marad a másodlagos piac, azaz a tőzsdei vásárlás, esetleg valamelyik befektetési alap, ETF.

Bár a kisbefektetői érdeklődés óriási volt, brókerkörökből származó információink szerint a magyar befektetők nem kaptak a Facebook-kibocsátás során a részvényekből. A magánbefektetők eleve ki voltak zárva, így néhány brókercég és állítólag pár bank privátbanki részlege intézményként tervezte a vásárlást, összegyűjtve az ügyfelek igényeit is. Ezzel kapcsolatban is voltak azonban jogi problémák, ráadásul várható volt, hogy az amerikai intézményi jegyzőket is előnyben részesítik a külföldiekkel szemben.

Így úgy tudjuk, több hazai cég végül az utolsó napokban meggondolta magát és nem is adott be jegyzést. Azokról, akik mégis adtak be, pedig azt pletykálják, hogy végül nem is jutott nekik az értékpapírokból. Egy társaságot azonban még nem értesítettek külföldi partnerei, itt talán még van remény.

Aki a számos elemzés és vélemény után – amelyek egy része a részvények túlértékeltségét és kockázatait hangsúlyozza, sőt sokan második dotkom-lufit emlegetnek – még mindig szeretne Facebook-részvényt, azok előtt két út marad. Az egyik, hogy egyszerűen vásárol a tőzsdén, azaz az amerikai Nasdaq technológiai parketten, ma a 15.30-as nyitás után. Ehhez az kell, hogy valamely brókercégnél vagy banknál legyen ehhez szükséges számlája, számlaszerződése, valamint megfelelő mennyiségű amerikai dollárja. Ilyen hozzáférést ma már a legtöbb brókercég kínál.

A másik, hogy valahogy közvetve részesedik a papír teljesítményéből, például valamelyik befektetési alapon keresztül. (Később valószínű, hogy különböző opciók, CFD-k, certifikátok és egyéb termékek is megjelennek majd a részvényre.) Az alapoknak sokféle előnye és hátránya van, sokszor kényelmesek, megosztják a kockázatot többféle papír között, de új kockázatokat is hoznak a rendszerbe, többletköltségeket hoznak magukkal stb. Az egyik leginkább költségkímélő formájuk az ETF.

Az ETFdb cikke szerint több nagy ETF (Exchange Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap) vásárol majd a Facebook-ból a kibocsátás után, de nagyon különböző időpontokban. A Global X Social Media ETF (SOCL) talán a legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis kifejezetten a közösségi média szektorára fókuszál. Jelenlegi portfóliójában olyan részvények vannak, mint a LinkedIn (LNKD), a Tencent Holdings, a Sina Corp vagy a Google (GOOG). Miután a mögöttes indexébe már a részvénykibocsátás (IPO) után öt nappal, jelen esetben május 25-én bekerülnek az új papírok, ez lehet az első alapok egyike, amelyik Facebook-ot tart.

Az ETRACS Next Generation Internet ETN (EIPO) nevű ETF is viszonylag hamar, várhatóan június 6-án felveszi befektetései közé az új sztárrészvényt. A legfontosabb Nasdaq-papírokat tömörítő PowerShares QQQ (QQQ) várhatóan csak decemberben veszi majd fel a Facebook-ot, a szintén nagy és híres Technology SPDR (XLK) lehet, hogy még később.

ETF-eket már sok hazai brókercégnél meg lehet vásárolni, általában ahol külföldi részvénykereskedés lehetséges, ott ma már többnyire ezt a termékkört is kínálják.

Kik lesznek a facebook új befektetői?

Czachesz Gábor

A hírek szerint a kisbefektetői érdeklődés jelentős, az intézmények ugyanakkor meglehetősen óvatosak - írja elemzésében  az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint ez azonban megváltozhat, ha a társaság valamilyen fontos tőzsdeindex tagjává válik. Az indexeket követő, passzív stratégiát folytató befektetési alapok, az ETF-ek ugyanis automatikusan befektetnek az új indextagokba, függetlenül a fundamentális kilátásoktól.

Elemzők szerint a Facebook éppen azért választotta a kibocsátás színhelyéül a Nasdaq-ot és nem pedig a New York-i tőzsdét, mert ígéretet kapott arra, hogy gyorsított eljárásban, a bevezetés után akár három hónappal a Nasdaq 100-as tőzsdeindex tagja lehet. Ezt a tőzsdeindexet számos ETF használja referencia-portfolióként, közülük a legnagyobb 30 milliárdos tőke fölött rendelkezik. Mindezek miatt a kezdeti időszakban könnyen elképzelhető az árfolyam emelkedése, de ha ezt nem kíséri nettó profit látványos növekedése, akkor a korrekció elkerülhetetlen lesz - véli Czachecz Gábor.

Az előzetes hírek mindenesetre óvatosságra intik a gyors meggazdagodásban reménykedőket. Példának okáért a General Motors épp a facebook IPO előtti napokban jelentette be, hogy a jövőben nem hirdet a Facebookon, mert azt nem találja hatékonynak – bár a közösségi oldalon való jelenlétét nem számolja fel teljesen. Nagy kérdés, kitartanak-e a hirdetők a facebook mellett, nem riasztja-e el őket az a tény, hogy a 900 millió felhasználó több mint fele már mobiltelefonon fér hozzá a közösségi oldalhoz, a mobiltelefonos applikációkba azonban egyelőre nem sikerült beépíteni a hirdetéseket.

A Facebook felhasználói is bármikor elpártolhatnak az oldaltól: az új regisztrálók dinamikus növekedése az Egyesült Államokban már megállt, új potenciált Ázsia jelenthetne, kiemelten Kína, ahol azonban egyelőre nem is engedélyezik a közösségi oldal használatát. A meglévő bázis pedig megfogyatkozhat, ha a hirdetések megjelenítése, vagy a személyes adatok kezelése a többség számára zavaróvá válik - írja az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16270 16880 -1,79% 0 0 8 599 606 895 Ft 2021-06-16 17:07:09
MOL 2414 2402 2446 -1,23% 0 0 2 295 739 014 Ft 2021-06-16 17:13:35
MTELEKOM 420 420 424 -0,94% 0 0 171 501 397 Ft 2021-06-16 17:05:18
RICHTER 8155 8140 8350 -1,63% 0 0 1 699 250 715 Ft 2021-06-16 17:06:41
OPUS 251 250 265 -4,92% 0 0 136 001 315 Ft 2021-06-16 17:10:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
Részvény / Deviza / Áru Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 14. 18:24
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,40 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 49 015,24 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Először 49 ezer pont felett a BUX, újra 350 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. június 14. 11:35
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, de óvatosság, kivárás is érezhető a Fed eheti kamatdöntő ülése előtt. Az infláció miatt sokak feje fáj, a vészmadarak mellett azonban józanabb hangok is vannak. Ismét csúcsot dönt a BUX, miközben a magyar részvények kifejezetten jó vételt kínálnak az egyik alapkezelő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Azt hitted, az amerikai technológiai szektor volt a legjobb befektetés? Nem éppen
Eidenpenz József | 2021. június 13. 05:32
Elképesztő egy éven vannak túl az árupiacok, egyes termékek árfolyama duplázódott, de volt olyan, amely a háromszorosára ment fel. Így a hazai árutőzsdei kereskedés újjászervezése eléggé jókor történt. A terményárak a pesti tőzsdén is emelkedtek, ha nem is annyira, mint külföldön.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekord a budapesti tőzsdén, évek óta nem látott szinten az olajár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 11. 18:04
Minden fronton az optimizmus uralkodik, ismét javítottak az európai gazdasági kilátásokon. Az EKB továbbra is lazaságot ígér, a kereslet várható élénkülése miatt olyan drága az olaj, amilyet évek óta nem láttunk.
hírlevél
depositphotos