6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai indexek csak enyhén, a BUX egész szépen tud emelkedni, a forint újra a 370-es határhoz közelít. A Mol közgyűléséhez több elemzőnek is van egy-két szava, az egyik szerint a céget folyamatosan kizsigereli az állam, a másik a finomítói marzsok esése miatt aggódik. Javult a Meta helyzete.

Az európai részvények ma emelkednek, az amerikai határidős részvényindexek is felfelé mennek, mivel a részvényekkel kereskedők pozitív jeleket láttak a vállalati gyorsjelentésekben. A Stoxx 600 index főleg a gyógyszergyártóknak és a bankoknk köszönhetően javít 0,2 százalékkal. A Sanofi, az AstraZeneca és a Barclays is kedvező eredményeket ért el. A Deutsche Bank papírja viszont esett, miután a kereskedési bevételek csalódást okoztak.

Tegnap az USA-ban a kedvező gyorsjelentések nyomán a technológiai szektor pluszban zárt, de a hagyományos iparágakban esés volt, ezt látjuk a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 esésében. A Meta Platforms (Facebook) eredményei felülmúlták az elemzői becsléseket, ami 11 százalékos emelkedést eredményezett a zárás utáni kereskedésben – írta a Bloomberg.

Árfolyamok és grafikonok

Itthon a BUX index 1,3 százalékkal emelkedik, a Mol és az OTP 1,9 és 1,8 százalékos emelkedése húzza fel. A Richter és a Telekom kis mértékben süllyed. Az olajtársaságunk ma délelőtt tartotta közgyűlését.

Javulgat a forint

A forint az MNB keddi kamatdöntése és az előző heti kiszivárogtatások által okozott kisebb turbulenciát kiheverni látszik. Az euró 373,20, ami 50 fillérrel alacsonyabb a tegnap estinél. Több mint egymilliárd dollárt vont be a globális pénzügyi piacról az állami Exim.

A hollandiai földgáz tőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz tőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A földgáz és a kőolaj is egy százaléknál kisebb mértékben erősödik, de így is mindkettő viszonylag alacsony szinteken van.

Miért erősödik vissza a forint?

A magyar piacon továbbra is kérdéses, hogy mikor kezdi meg valóban az irányadó kamat csökkentését az MNB. Viszont jelenleg a magas kamatszintek támogatást nyújtanak a magyar deviza számára – írja a KBC Equitas. Friss kommentárok szerint a Morgan Stanley elemzője júniusban, a Bank of America elemzője viszont már májusban kamatvágásra számít Magyarországon, amennyiben addig a forint relatíve stabil maradna.

A Mol az állam fejőstehene

Az idei 350 forintos Mol-osztalék a Holdblog cikke szerint összhangban van a Mol tavalyi kiemelkedő eredményességével és finanszírozási helyzetével.

Ez a hozamszint azonban nem fenntartható. A kormányzat ugyanis “kizsigereli” az aranytojást tojó tyúkot.

A jó világot az orosz-ukrán háború kirobbanása hozta meg a Mol számára, ezt követően a részvények árfolyama jelentősen emelkedett. Jelenleg azonban dollárban nézve szinte pont ugyanott tartózkodik a kurzus, mint a konfliktus kitörése előtt.

Miért romlik a Mol helyzete?

A cég piaci helyzete is romlik, ami több tényezőre vezethető vissza:

  • Az orosz termékekre bevezetett európai embargó ellenére a orosz üzemanyag megtalálja az útját a globális piacokon, azaz nem esett ki kínálat.
  • A világgazdaság a monetáris szigor miatt egyértelműen lassul.
  • A földgáz árának csökkenése miatt egyes iparágakban visszaálltak a gázfelhasználásra a dízel- és egyéb olajtermék-alapú tüzelőanyagok használata helyett.

Így előnyeit csak részben, egyre csökkenő mértékben képes megőrizni a Mol – írta a Holdblog.

Drasztikus változás jön az olajcégeknél?

Az elmúlt 2-3 hét egyik legérdekesebb nemzetközi eseménye az energiapiacon a finomítói marzsok összezuhanása volt, ami nagyon hirtelen és drasztikusan következett be – írja az Erste Befektetési Zrt. Európában a Brent-Rotterdam CIF dízel árrés március végén még 30 dollár/hordó felett volt, ma mindössze 13,5 dollár. Hasonló éles zuhanás volt az Egyesült Államokban és Ázsiában is.

A piac egyértelműen a globális konjunktúra miatt aggódik.

A dízelkínálat is lassacskán nő ugyan a tavaly és idén átadandó ázsiai finomítók miatt, de ez önmagában nem okozna ekkora esést. A mögöttes ok inkább az, hogy lassul a világgazdaság, és Oroszország a szankciók ellenére képes volt fenntartani finomított kínálatát. A változás negatív a teljes szektorra, így a Molra nézve is.

A túlélésért küzd a First Republic

A First Republic (FRC) részvényei szerdán közel 30 százalékot estek a keddi 49 után, és többször is felfüggesztették a kereskedést. A San Francisco-i hitelintézetre nehezedő nyomás erősödött a betétesek elvándorlása és a veszteséges eszközei egy részének eladására tett újabb kísérletek nyomán – írta a Yahoo Finance.

Más regionális bankok részvényei emelkedtek, így a PacWest-é (PACW) hét százalékkal, amely kedden közölte, hogy áprilisban végre nőttek a betétei. A First Republic és tanácsadói most különböző alternatívákat mérlegelnek a cég megmentésére, hogy az amerikai szabályozó hatóságok lehetőleg ne foglalják le az eszközeit, ne hajtsanak végre tőkeemelést. A bank hétfőn közölte, hogy a bankrendszer múlt havi viharai során több mint százmilliárd dollárnyi betétet veszített.

A bitcoin árfolyama az utóbbi pár napban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama az utóbbi pár napban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Fake news-hullámvasúton a bitcoin

Tegnap délután szép emelkedésbe kezdett a bitcoin, aminek két oka is lehetett. Az egyik az amerikai techszektor jó teljesítménye volt a Microsoft– és Alphabet-jelentések után, a másik pedig az amerikai bankszektorból érkezett újabb rossz hírek (First Republic). Ám estefelé hirtelen, percek alatt lezuhant az ár. Április 26-án közel 200 millió dollárnyi vételi pozíciót likvidáltak kevesebb, mint egy óra alatt, ami nyolc százalékos zuhanásba küldte a Bitcoin árfolyamát, 30 ezer fölötti szintről mintegy 27 200 dollárig.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az árfolyam azután gyorsan talpra is állt, most a 29 ezer dolláros szintet ostromolja. Kiderült, hogy a pánikszerű eladásokat nagy valószínűséggel “fake news” (álhírek), az Arkham Intelligence blokkláncelemző cég hamis riasztásai okozták. Amely azt tweetelte, hogy az amerikai kormányhoz és a Mt. Gox hackeléséből származó lefoglalásokhoz kapcsolódó Bitcoin tárcák sok év után először újraéledtek. (Ami eladási nyomást válthatna ki a piacon.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG