BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. március 13. 18:51

Jó adatok érkeztek az USA és az EU iparából, egy inflációs adat is vidította a befektetőket, és végre a Boeing sem szakadt tovább. Így egy százalékhoz közeli indexemelkedések vannak ma is az USA-ban, az európai tőzsdék valamivel szerényebb eredménnyel zártak. A BUX főleg az OTP-nek köszönhetően emelkedett, amely bizony majdnem elérte a múlt heti történelmi csúcsot.

A Brexit-dráma tegnap már-már véget érni látszott egy brit-EU-s megegyezéssel, de este megint leszavazták azt a brit képviselők. Ma megint futnak egy kört a parlamentben. Tegnap arról volt szó, elfogadják-e a megállapodást az EU-val, ma arról lesz, hogy megállapodás nélkül is ki akarnak-e lépni.

Az USA-ból és Európából is jó adatok érkeztek az iparról. Ezen felül az amerikai termelői árak nagyjából a várnak megfelelően alakultak, ami a kamatokon keresztül kedvező lehet a részvénypiacra nézve. A főbb amerikai indexek 0,7-1,0 százalékkal emelkednek. A német index 0,4, a francia 0,7, a brit 0,1 százalékkal tudta növelni értékét.

Erősebb forint, emelkedő BUX

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe 0,7 százalékkal emelkedett, ebben az 1,5 százalékkal emelkedő OTP-nek volt nagy szerepe. A bankrészvény 12 150 forinton állt meg, de volt nap közben 12 190 is. A hat napja beállított történelmi maximuma 12 200 forint, így majdnem súrolta azt. A Richter 5340 forintra emelkedett, ez 0,8 százalék, a Mol kissé csökkent.

További árfolyamok itt láthatók

A forint erősödött, már csak 314,70 az euró, harminc fillérrel lett olcsóbb. Zárt körű tőkeemelésre készül az Alteo. A dollár gyengül, emelkedett viszont a nemesfémek ára. Az arany újra megkapaszkodni látszik 1308 felett. Az olaj is drágul, két százalékkal az amerikai WTI és egy százalékkal a Brent.

Nem repül, de még szárnyalhat?

A Boeing ma végre kissé emelkedik, 375 dollár körül jár, annak ellenére, hogy egyre több ország tiltja meg az érintett géptípus repülését. A hétvégi katasztrófa előtt még 440 dollár körül volt a részvény. Ám így sem tűnik annyira olcsónak, három évvel ezelőtt ugyanis harmadát érte a papír.

Az Investing.com egyik cikke azt taglalja, hogy a Boeing árfolyama minden nagyobb légi katasztrófa után jelentős esést szokott produkálni. Ám általában pár nap alatt visszazökken minden a régi kerékvágásba. A vállalat egyébként politikailag is nagyon fontos, így a céget várhatóan az állam is támogatná, dotálná, ha szükséges. (Ahogy riválisát, az Airbust is Németország és Franciaország.)

Saját magát is önvezetővé teszi a Volkswagen

A német Wirecard-ot megint támadják állítólag kétes ázsiai üzleti ügyei miatt. Az Adidas jó gyorsjelentést tett ugyan közzé, tavaly egyenesen rekorderedményt ért el. De termelési kapacitásainak végén jár. Így nem várható tőle nagy bevétel-növekedés az idén, aminek nem örültek a részvényesek. Mindkét értékpapír esett.

A Volkswagen a korábban elhatározotthoz képest újabb több ezres leépítéseket jelentett be, mindössze egy nappal azután, hogy az elektromos autók fokozottabb fejlesztéséről számolt be. Nemcsak autóit készül tehát hosszú távon automatizálni, de a gyártásukat is. A részvény egy százalékos pluszban végzett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél