BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 17. 10:43

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Vegyesen zárták a múlt hetet az amerikai részvényindexek, míg az S&P 500-as és a Nasdaq Composite erősödött, addig a Dow Jones gyengült. Hasonló volt a helyzet ma reggel Ázsiában, ahol a sanghaji és a hongkongi járt pluszban, a japán viszont mínuszban. Európa viszont már egyöntetűen kizöldült. Az amerikai piacokon ma az Elnökök Napja miatt nem lesz kereskedés.

Az aranyat kissé lenyomta, hogy a vele általában ellentétesen mozgó amerikai dollár erősödött, a sárga nemesfém unciájáért (1 uncia=31,1035 gramm) ma kora délelőtt 1585 dollárt kellett fizetni.

Az olajárak a múlt heti szintjeiknél valamennyivel feljebb, a Brent típusú 57, míg az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) 52 dollár felett kezdte a hetet – meg is fordult a hazai üzemanyagárak egy hónapja lassuló trendje, szerdától már drágábban tankolhatunk.

A forint meg az euróval szemben a 335-ös szinthez közel járt, ami kapcsán egyre inkább úgy tűnik, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke sikeresen beszélte le a hazai fizetőeszközt a 340-es történelmi rekordszintről.

Összegyűjtöttük, mi mozgathatja a pénz- és tőkepiacokat a héten, illetve ma.

1. Kínai fejlemények

Fontos intézkedéseket hozott ma hajnalban a pekingi jegybank. Egyrészt 200 milliárd jüan (28,6 milliárd dollár) értékben növelte a középtávú likviditást, másrészt csökkentette a referenciakamatát, 3,25-ről 3,15 százalékra, ez 2017. óta a legalacsonyabb szint. A beavatkozás mértéke az Equilor Befektetési Zrt. értékelése szerint megfelelt az előzetes várakozásoknak, s a koronavírus miatt további lépések várhatók, a Commerzbank kínai elemzője úgy véli, a 10 éves referenciahozam a következő hetekben 2,94-ről 2,8 százalékra mehet le.

Szükség is van a kínai gazdaság élénkítésére, hiszen a járvány miatt az első fél évben több mint 10, az év egészében 5 százalékkal eshetnek az autóértékesítések a világ legnépesebb országában. Legalábbis ezt prognosztizálja az autógyártók szakmai képviselete arra az esetre, ha április előtt sikerülne megállítani a vírus terjedését. Ha viszont nem, akkor a zuhanás még ennél is nagyobb lehet.

2. Irányadó makrogazdasági adatok

A koronavírus várható hatásai miatt kísérheti kiemelt figyelem a következő hetekben, hónapokban a világ más tájain napvilágot látó gazdasági adatokat. Az Egyesült Államokból érkezők közül szerdán a lakáspiaci számok, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve, csütörtökön a munkaerőpiaci adatok, pénteken a feldolgozóipari és szolgáltató szektori beszerzési menedzser indexek lehetnek érdekesek. Németországból kedden a ZEW, míg pénteken az unió legerősebb államának feldolgozóipari és szolgáltató szektori beszerzési menedzser indexei mozgathatják a piacokat.

3. Recesszió-közelben Japán

Az elemzők által várt 3,8-cal szemben 6,3 százalékkal lett alacsonyabb a távol-keleti szigetország GDP-je 2019 negyedik negyedében, mint a harmadikban, miután a gyengülő globális kereslet mellett a forgalmi adó növelésének negatív hatása a feltételezettnél súlyosabb lett. S az elemzők szerint a tendencia az idei első három hónapra is kitarthat, amivel hivatalosan is recesszióba kerülne a japán gazdaság. Hogy a lassulás megfékezze, az ország miniszterelnöke két hónapja jelentett be fiskális ösztönző csomagot, ám a mostani adat alapján nem kizárt, hogy további stimulusra lesz szükség.

4. Sorjázó vállalati gyorsjelentések

A nagyobb amerikai cégek közül a héten a Walmart, a Newmont Mining, a HP és a Berkshire Hathaway előző negyedévi adatai lehetnek érdekesek, míg a Németországból érkezők közül a Deutsche Börse, a Covestro, a Deutsche Telekom, a Fresenius, az MTU Aero Engines, valamint az Allianz jelentései.

5. Elkelt az OTP szlovák leánya

Szlovák lapinformációk szerint a belga KBC-csoporthoz tartozó, prágai székhelyű CSOB vásárolhatja meg az OTP Banka Slovenskót. A vételár a hitelintézet marginális, 1,8 százalékos piaci részesedése és alacsony jövedelmezősége miatt azonban csak a könyv szerinti érték alatt lehet. Az OTP Bank 2002 óta van jelen Szlovákiában 62 fiókból álló hálózatával. Ottani leánybankja 2016-2018 között veszteséges volt, s bár 2019 első kilenc hónapját már nyereséggel zárta, az mindössze a 0,6 százalékát tette ki az OTP-csoport profitjának.

6. Nagyot nőtt az Alteo profitja

Az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) 2019-ben 3,78 milliárd forintot érte el, ez több mint a duplája a 2018-asnak. Árbevétele is jelentősen, az egy évvel korábbinál 37 százalékkal lett magasabb, közel 25,6 milliárd. A kedvező pénzügyi eredmények mellett rendkívül aktív tőkepiaci jelenlét, valamint erőteljes portfólióbővülés jellemezte a társaság múlt évét, amellyel együtt sikeresen le is zárult a 2016-os részvénykibocsátás óta eltelt befektetési időszak – közölte a társaság a tavalyi évre vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményeit összegző befektetői prezentációjában. A hírre az Alteo-részvények nemigen reagáltak, árfolyamuk a tőzsdenyitást követő órában mindössze 0,5 százalékkal haladták meg a pénteki záró értéküket.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél