<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma is történelmi csúcsot döntött az euró és a dollár forintban, miközben az euró húsz éves mélyponton van dollárban. A részvénypiacok viszont magukhoz tértek, az OTP-vel az élen a BUX is. A Ford vágtázik a Tesla nyomában, felfelé tör a beomlott olajár, és az EU szabályozza a kriptodevizákat.

A mai napot a tegnappal érdemes kezdeni, ugyanis kedd délutánra nagyon rossz hangulat alakult ki a tőkepiacokon, az európai indexek 2-3 százalékkal estek le. Az USA-ban is minipánik alakult ki az inflációs és recessziós félelmek miatt, és a három százalékot is elérte a mutatók esése.

Estére azonban fokozatosan magukhoz tértek, az S&P 500 szerény emelkedésben tudott végezni, a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1,7 százalékkal ugrott meg. A tőzsdék ma a tegnapi gödörből ugyan, de felfelé tartanak, a német index 1,3, a francia és a brit 1,5 százalékos pluszban áll jelenleg.

A kamat és a hozam uralja a piacot

Az amerikai határidős indexek picit esnek, miközben a piac a Fed legutóbbi ülésének az esti órákban esedékes aktáira vár. Ez jelzést adhat a következő hónapokban várható lépésekről, kamatemelésekről. A tegnapi hangulatjavulásban szerepe lehetett az amerikai kötvényhozamok csökkenésének, a tíz éves érték ugyanis 2,8 százalékra is lesüllyedt, és ma sincs sokkal magasabban. A brit kormányválság viszont nem tesz jót az európai hangulatnak.

Itthon a BUX index kissé alulteljesítő fél százalékos emelkedésével, az OTP 1,3, a Mol 0,7 százalékkal megy fel. A tegnapi nyertes Richter ma csak fél százalékkal drágul, a Telekom pedig 1,4 százalékkal veszít értékéből. Az OTP bejelentette, hogy 400 millió euró összértékben bocsát ki zöld kötvényeket július 13-ával, három éves futamidővel, 5,5 százalékos hozammal.

Árfolyamok és grafikonok

Új történelmi csúcsokon az euró és a dollár

Az euró/forint tegnap 409,84, a dollár/forint pedig 399,42 forinton tetőzött az Investing.com adatai szerint. Ma azonban “a helyzet fokozódik”, 410 felett is volt az euró és 401 felett a dollár késő délelőtt, vagyis új csúcsok születtek. Ma egyébként a lengyel zloty is jelentősebb gyengülésbe kezdett.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyamok. Tradingview.com
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyamok. Tradingview.com

Holnap, csütörtökön újra egyhetes aukciót tartanak, amelynek kamatával az MNB az utóbbi időben a forintot támogatta. Elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy újabb emelés következik. Pénteken reggel pedig a júniusi forintinflációt teszik közzé, ami szintén piacbefolyásoló tényező lehet.

A forintgyengülés számos okát a következő cikkünkben is taglaltuk:

Az MNB tenderrel is helyrehozhatná a forintot?

Egyéb okok mellett az euró-forint swap piacon jelentősen megemelkedett kamattartalmaknak tudja be az Erste Befektetési Zrt. a forint újabb gyengülését. Ez a magas swappiaci kamat mostanra különböző futamidőknél 9-11 százalékra emelkedett, máskor is meg szokott jelenni, a negyedév végén. Amire az MNB általában néhány hetes swap piaci tenderekkel, eurólikviditás biztosításával és forintlikviditás szűkítéssel szokott válaszolni. De most a hó vége után is fennmaradt a helyzet.

Így a forintgyengülést a forint hozamszintek jelentős emelkedése, felzárkózása vagy jelentős eurólikviditást nyújtó swap piaci tenderekkel is helyre lehetne állítani írja a brókercég.

Húsz éves gödörben az euró

Az euró tegnap húsz éves mélypontra érkezett, az euró/dollár 1,0240 is volt. Közelítünk a paritáshoz, azaz az 1:1-es váltási arányhoz. Az elemzők az erős dollárt is rendszeresen említik a forint – és minden más kockázatos eszköz – gyengeségének okai között, de ugyanez sokkal kevéssé hatott például a lengyel pénzre.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Tradingview.com
Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Tradingview.com

Meglepő olajár-jóslat jött

Mintegy tíz százalékkal zuhant tegnap az olaj, állítólag főleg a recessziós félelmek és az erős dollár hatására, így a WTI rövid időre benézett 100 dollár alá is. Ma azonban már egy százalék feletti emelkedés után 100,6 a WTI és 104,5 a Brent ára. A földgáz két százalék körüli mértékben drágul Európában.

Az olajár eséséhez hozzájárulhatott, hogy a Citi az év végére 65 dolláros értéket prognosztizált recesszióban. Nemrég azonban az oroszok még 300-400 dolláros olajárral fenyegetőztek arra az esetre, ha olajukra vételárplafont szabna a Nyugat. A tegnapi esés egy másik oka lehetett, hogy megoldódni látszik a norvég sztrájkhelyzet, miután a norvég kormány gyorsan és hathatósan közbelépett.

Szabályoznák a kriptóvadnyugatot

Az Európai Unió ideiglenes megállapodásra jutott a világ első átfogó szabályrendszeréről, amely az egyik törvényhozó által “vadnyugatinak” nevezett kriptópiacot regulázná meg – írta a Reuters. Azoknak a kriptócégeknek, amelyek digitális tokeneket akarnak kibocsátani és értékesíteni egy uniós államban, engedélyt kell majd szerezniük a nemzeti szabályozó hatóságtól. Ez mind a 27 országra kiterjedne.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Felelősséggel tartoznak majd a szolgáltatók a fogyasztók digitális pénztárcáiban levő kriptovaluták elvesztéséért. A nemzeti felügyeleteknek tájékoztatniuk kell az EU értékpapír-felügyeleti hatóságát, az ESMA-t az általuk engedélyezett nagy szereplőkről.

Az USA-ban pedig egy fontos szerzői jogi per indult, amelynek során a híres Bored Ape Yacht Club (Unott Majom Jacht Klub) NFT-kollekcióról ismert Yuga Labs cég perli az egyik utánzót.

Jön a Zwack-osztalék

Bejelentették a Zwack Unicum osztalékfizetésének menetrendjét, a részvényenként 1500 forintos szelvényt még tartalmazó részvénnyel július 18-án lehet utoljára kereskedni.

Idén jelentősen felülteljesítőnek minősül a magyar piacon a Zwack, 11,6 százalékos plusznál jár már, továbbá a 1500 forintos osztalék nyolc százalék feletti osztalékhozamnak felel meg a mostani árfolyamhoz képest írja a KBC Equitas.

A Ford a Tesla nyomában?

A második negyedév alatt 1,8 százalékos növekedést mutatott a Ford értékesítése. Relatíve ez jó teljesítmény, mert más gyárak csökkenést regisztráltak. Voltak, akik azt emelték ki a jelentés után, hogy szárnyaltak a Ford eladásai júniusban, mások szerint azonban az elemzők ennél is többre számítottak. Tény, hogy az autógyártó júniusban több mint 152 ezer autót értékesített az USA-ban, ami 31,5 százalékos éves növekedés.

Az elektromosautó-értékesítések pedig 77 százalékkal nőttek. Így egy harmadik interpretáció szerint a Ford már a Tesla nyomában lohol. A részvény nagyobb mínusszal kezdett, de végül csak 1,1 százalékot esett.

Leállás jöhet a Teslánál

A Tesla a hírek szerint néhány hétig szünetelteti a sanghaji és berlini üzemek termelését, hogy később annál inkább növelni tudja a kibocsátást, különösen az utóbbiban. Elon Musk vezérigazgató a közelmúltban a berlini gyárat “pénzégető kemencének” nevezte, miközben a jelentések szerint mind ott, mind Austinban problémák merültek fel a termelés növelésével kapcsolatban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG