<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma is történelmi csúcsot döntött az euró és a dollár forintban, miközben az euró húsz éves mélyponton van dollárban. A részvénypiacok viszont magukhoz tértek, az OTP-vel az élen a BUX is. A Ford vágtázik a Tesla nyomában, felfelé tör a beomlott olajár, és az EU szabályozza a kriptodevizákat.

A mai napot a tegnappal érdemes kezdeni, ugyanis kedd délutánra nagyon rossz hangulat alakult ki a tőkepiacokon, az európai indexek 2-3 százalékkal estek le. Az USA-ban is minipánik alakult ki az inflációs és recessziós félelmek miatt, és a három százalékot is elérte a mutatók esése.

Estére azonban fokozatosan magukhoz tértek, az S&P 500 szerény emelkedésben tudott végezni, a Nasdaq technológiai piac indexe pedig 1,7 százalékkal ugrott meg. A tőzsdék ma a tegnapi gödörből ugyan, de felfelé tartanak, a német index 1,3, a francia és a brit 1,5 százalékos pluszban áll jelenleg.

A kamat és a hozam uralja a piacot

Az amerikai határidős indexek picit esnek, miközben a piac a Fed legutóbbi ülésének az esti órákban esedékes aktáira vár. Ez jelzést adhat a következő hónapokban várható lépésekről, kamatemelésekről. A tegnapi hangulatjavulásban szerepe lehetett az amerikai kötvényhozamok csökkenésének, a tíz éves érték ugyanis 2,8 százalékra is lesüllyedt, és ma sincs sokkal magasabban. A brit kormányválság viszont nem tesz jót az európai hangulatnak.

Itthon a BUX index kissé alulteljesítő fél százalékos emelkedésével, az OTP 1,3, a Mol 0,7 százalékkal megy fel. A tegnapi nyertes Richter ma csak fél százalékkal drágul, a Telekom pedig 1,4 százalékkal veszít értékéből. Az OTP bejelentette, hogy 400 millió euró összértékben bocsát ki zöld kötvényeket július 13-ával, három éves futamidővel, 5,5 százalékos hozammal.

Árfolyamok és grafikonok

Új történelmi csúcsokon az euró és a dollár

Az euró/forint tegnap 409,84, a dollár/forint pedig 399,42 forinton tetőzött az Investing.com adatai szerint. Ma azonban “a helyzet fokozódik”, 410 felett is volt az euró és 401 felett a dollár késő délelőtt, vagyis új csúcsok születtek. Ma egyébként a lengyel zloty is jelentősebb gyengülésbe kezdett.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyamok. Tradingview.comAz euró/forint és a dollár/forint árfolyamok. Tradingview.com

Holnap, csütörtökön újra egyhetes aukciót tartanak, amelynek kamatával az MNB az utóbbi időben a forintot támogatta. Elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy újabb emelés következik. Pénteken reggel pedig a júniusi forintinflációt teszik közzé, ami szintén piacbefolyásoló tényező lehet.

A forintgyengülés számos okát a következő cikkünkben is taglaltuk:

Az MNB tenderrel is helyrehozhatná a forintot?

Egyéb okok mellett az euró-forint swap piacon jelentősen megemelkedett kamattartalmaknak tudja be az Erste Befektetési Zrt. a forint újabb gyengülését. Ez a magas swappiaci kamat mostanra különböző futamidőknél 9-11 százalékra emelkedett, máskor is meg szokott jelenni, a negyedév végén. Amire az MNB általában néhány hetes swap piaci tenderekkel, eurólikviditás biztosításával és forintlikviditás szűkítéssel szokott válaszolni. De most a hó vége után is fennmaradt a helyzet.

Így a forintgyengülést a forint hozamszintek jelentős emelkedése, felzárkózása vagy jelentős eurólikviditást nyújtó swap piaci tenderekkel is helyre lehetne állítani írja a brókercég.

Húsz éves gödörben az euró

Az euró tegnap húsz éves mélypontra érkezett, az euró/dollár 1,0240 is volt. Közelítünk a paritáshoz, azaz az 1:1-es váltási arányhoz. Az elemzők az erős dollárt is rendszeresen említik a forint – és minden más kockázatos eszköz – gyengeségének okai között, de ugyanez sokkal kevéssé hatott például a lengyel pénzre.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Tradingview.comAz euró/forint és az euró/zloty árfolyamok. Tradingview.com

Meglepő olajár-jóslat jött

Mintegy tíz százalékkal zuhant tegnap az olaj, állítólag főleg a recessziós félelmek és az erős dollár hatására, így a WTI rövid időre benézett 100 dollár alá is. Ma azonban már egy százalék feletti emelkedés után 100,6 a WTI és 104,5 a Brent ára. A földgáz két százalék körüli mértékben drágul Európában.

Az olajár eséséhez hozzájárulhatott, hogy a Citi az év végére 65 dolláros értéket prognosztizált recesszióban. Nemrég azonban az oroszok még 300-400 dolláros olajárral fenyegetőztek arra az esetre, ha olajukra vételárplafont szabna a Nyugat. A tegnapi esés egy másik oka lehetett, hogy megoldódni látszik a norvég sztrájkhelyzet, miután a norvég kormány gyorsan és hathatósan közbelépett.

Szabályoznák a kriptóvadnyugatot

Az Európai Unió ideiglenes megállapodásra jutott a világ első átfogó szabályrendszeréről, amely az egyik törvényhozó által “vadnyugatinak” nevezett kriptópiacot regulázná meg – írta a Reuters. Azoknak a kriptócégeknek, amelyek digitális tokeneket akarnak kibocsátani és értékesíteni egy uniós államban, engedélyt kell majd szerezniük a nemzeti szabályozó hatóságtól. Ez mind a 27 országra kiterjedne.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Felelősséggel tartoznak majd a szolgáltatók a fogyasztók digitális pénztárcáiban levő kriptovaluták elvesztéséért. A nemzeti felügyeleteknek tájékoztatniuk kell az EU értékpapír-felügyeleti hatóságát, az ESMA-t az általuk engedélyezett nagy szereplőkről.

Az USA-ban pedig egy fontos szerzői jogi per indult, amelynek során a híres Bored Ape Yacht Club (Unott Majom Jacht Klub) NFT-kollekcióról ismert Yuga Labs cég perli az egyik utánzót.

Jön a Zwack-osztalék

Bejelentették a Zwack Unicum osztalékfizetésének menetrendjét, a részvényenként 1500 forintos szelvényt még tartalmazó részvénnyel július 18-án lehet utoljára kereskedni.

Idén jelentősen felülteljesítőnek minősül a magyar piacon a Zwack, 11,6 százalékos plusznál jár már, továbbá a 1500 forintos osztalék nyolc százalék feletti osztalékhozamnak felel meg a mostani árfolyamhoz képest írja a KBC Equitas.

A Ford a Tesla nyomában?

A második negyedév alatt 1,8 százalékos növekedést mutatott a Ford értékesítése. Relatíve ez jó teljesítmény, mert más gyárak csökkenést regisztráltak. Voltak, akik azt emelték ki a jelentés után, hogy szárnyaltak a Ford eladásai júniusban, mások szerint azonban az elemzők ennél is többre számítottak. Tény, hogy az autógyártó júniusban több mint 152 ezer autót értékesített az USA-ban, ami 31,5 százalékos éves növekedés.

Az elektromosautó-értékesítések pedig 77 százalékkal nőttek. Így egy harmadik interpretáció szerint a Ford már a Tesla nyomában lohol. A részvény nagyobb mínusszal kezdett, de végül csak 1,1 százalékot esett.

Leállás jöhet a Teslánál

A Tesla a hírek szerint néhány hétig szünetelteti a sanghaji és berlini üzemek termelését, hogy később annál inkább növelni tudja a kibocsátást, különösen az utóbbiban. Elon Musk vezérigazgató a közelmúltban a berlini gyárat “pénzégető kemencének” nevezte, miközben a jelentések szerint mind ott, mind Austinban problémák merültek fel a termelés növelésével kapcsolatban.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8990 8904 9324 -2,41% 0 0 2 830 833 454 Ft 2022-08-17 17:10:04
MOL 2862 2812 2930 -1,85% 0 0 1 387 502 400 Ft 2022-08-17 17:07:11
MTELEKOM 320 318 323 0,00% 0 0 56 883 509 Ft 2022-08-17 17:05:07
RICHTER 8080 7995 8150 +0,31% 0 0 1 362 750 505 Ft 2022-08-17 17:05:19
OPUS 150 149 152 -0,66% 0 0 7 571 081 Ft 2022-08-17 17:08:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot zuhant a BUX, nem örülhetnek a Mol és az OTP papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,26 százalékos csökkenéssel, 42 980 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Újabb forintgyengülés, masszív energiapánik, csendes blokklánc-terjeszkedés
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 12:52
Miközben arról van szó, hogy az energiahiányon a jól feltöltött német tározók sem tudnak hosszabb távon segíteni, az európai tőzsdék lefelé indultak. A forint és a BUX is süllyedt, de a devizánknál napon belül fordulat jelei látszanak. Milliárdokat költenek blokklánc-technológiára a nagy tőzsdei multinacionális vállalatok.
Részvény / Deviza / Áru Sehogysem tud magához térni a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 07:52
Bár a hazai fizetőeszköz ugyanolyan szinten kezdte a ma reggelt, mint ahol a tegnapi napot befejezte, ez azt jelenti, hogy az euróval szemben továbbra is bőven a 403-as szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru A kriptovaluták valójában startup cégek részvényei?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 05:44
Miközben sokan még mindig azt szajkózzák, hogy a bitcoin nem ér semmit, mert nincs mögötte semmi, a kriptodeviza-világban egyre több vállalatszerű struktúra alakul ki. Saját árbevétellel, nyereséggel, osztalékszerű kifizetésekkel, alkalmazottakkal, menedzsmenttel. Az irányítást pedig online rendezett "közgyűlések" teszik hatékonyabbá.
Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG