BUX
36 385.79
+0.11%
+39.00
OTP
10 570.00
+1.15%
+120.00
MOL
2 002.00
+0.45%
+9.00
RICHTER
6 835.00
-1.58%
-110.00
MTELEKOM
403.00
+0.88%
+3.00
 
2020. január 8. 11:13

Alig egy napig tartott az iraki célpontok elleni amerikai dróntámadás okozta részvény-árfolyamesések korrekciója. Az Irakban lévő amerikai támaszpontok kedd éjjeli iráni bombázása hatására a részvények ismét gyengültek, az olajárak 4 százalékkal drágultak, a menedékeszköz arany jegyzése pedig az 1600 dolláros lélektani határ fölé ment.

A ma elsőként kinyitott ázsiai tőzsdék mozgása már előrevetítette, milyen nap várhat ránk. A fontosabb börzebarométerek – a kínai, a japán és a hongkongi – is 1-1,5 százalékos mínuszt hoztak össze, őket követték az európaiak, míg a határidős részvényárfolyamok a tengerentúlon is jelentős mínuszos kezdést jeleznek.

Szokás szerint ilyenkor a befektetők a kevésbé kockázatos eszközökbe teszik át a pénzüket, jelesül a nemesfémekbe. Az ezüst és az arany árfolyama is kilőtt, az utóbbié áttörte az 1600 dolláros lélektani szintet, amire utoljára hét éve, 2013 elején volt példa.

Az olajárak 4 százalékkal mentek feljebb, az észak-amerikai könnyűfajtáé (WTI) 65,65, míg a Brent típusúé 71,75 dolláron is járt.

A kockázatkerülés felerősödése is belejátszott abba, hogy a forint gyengült – egyébként a lengyel zlotyhoz hasonlóan –, az euróval szembeni árfolyama a 332-es szintet közelítette.

A mai napot tehát az amerikai-iráni konfliktus tematizálja, de mellette egyéb tényezők is befolyásolhatják a pénz- és tőkepiaci mozgásokat.

1. Mi lesz az USA válasza az irániak rakétatámadására?

Érthetően ez foglalkoztathatja leginkább a befektetőket. Ezzel kapcsolatban szerda reggelig még nem érkezett hír az Egyesült Államokból, de szinte biztosra vehető, hogy Donald Trump a nap folyamán hivatalos közleményben reagál majd a támadásokra. Már csak abból is kiindulva, hogy kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren már az amerikai hadsereg erejét fitogtatta.

2. Csalódást keltő német adat

Mondhatni, ahogy a tőzsdék, úgy a makrogazdasági mutatók is negatívan korrigáltak. A kedvezőbb beszerzésimenedzser-indexeket ugyanis egy gyenge német adat követte, miszerint novemberben 1,3 százalékkal kevesebb ipari megrendelés érkezett, mint októberben, ami azért nagy érvágás, mert a piac nemhogy csökkenést, hanem 0,2 százalékos gyarapodást várt. Az adat alátámasztja a német feldolgozóipar gyengélkedését, illetve némileg növelheti a recessziós félelmeket – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. A német GDP a második negyedévi csökkenés után a harmadikban, ha hajszállal, 0,1 százalékkal is, de nőtt, így végül nem következett be technikai recesszió.

3. Meglepetés nélküli uniós infláció

Az eurózóna decemberi pénzromlása ugyanis a várakozásoknak megfelelően 1,3 százalék lett, ami egyúttal hat hónapos csúcsot jelent. Ám az infláció még így is jóval elmarad az Európai Központi Bank 2 százalékos céljától.

4. A Boeing-részvények árfolyama is zuhanhat

Azt követően, hogy ezt már megtette helyi idő szerint szerda reggel 6 óra 22 perckor Irán területén egy Ukrajnába tartó Boeing 737-es repülő, amit senki nem élt túl. Az eddigi információk szerint a balesetet technikai probléma okozta, de az ügyet még vizsgálják.

5. Kedvező adatok a Samsungtól

1,8 százalékkal drágultak a világ legnagyobb memóriachip-gyártójának részvényei annak hatására, hogy kibocsátójuk 2019 utolsó negyedévében 6,1 milliárd dolláros működési eredményt ért el, szemben az 5,6 milliárd dolláros elemzői várakozással. Emögött a memóriachip-árak emelkedése, valamint az állhat, hogy a kereskedelmi háború miatt az adatközpont-üzemeltetők növelték a megrendeléseiket.

A chipgyártóknak egyébként is jó napjuk volt a keddi: a Micron részvénye 8,8, a Western Digitalé 6,8, míg a Microchip Technologiesé 6,7 százalékot erősödött, arra, hogy az 5G technológiát alkalmazó mobiltelefonoknak nagyobb memóriára lesz szükségük, miközben a tavalyi készletcsökkentést követően az idén fellendülés várható a félvezető-piacon.

6. Perel a Richter értékesítési partnere

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, várakozásuk szerint nem lesz hatással a Vraylar-készítmény amerikai forgalmazására, hogy az Allergan három indiai gyógyszergyár ellen is bírósági eljárást kezdeményezett, mert szerinte azok megpróbálják lemásolni a készítményt, annak generikus változatát felvennék a kínálatukba, miközben azok szabadalmi védettsége csak 2028-ban jár le. Ám a szerda délelőtti kereskedés elején a Richter-részvények előző napi záróárukhoz képest közel egy százalékos mínuszban is voltak.

7. Terjeszkedik a Duna House

A hazai ingatlanközvetítő cég lengyel leányvállalata, a Metrohouse Franchise megállapodást írt alá a magyarországinál négyszer nagyobb piac egyik meghatározó hitelközvetítője, az Alex T. Great megvásárlásáról. A vételár 4,3 millió lengyel zloty, azaz megközelítőleg 340 millió forint. Az akvizícióval a Duna House-csoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumene 60 százalékkal nőhet. Ennek ellenére a magyar társaság részvényei a mai tőzsdenyitást követően enyhén, 0,3 százalékkal gyengültek, ami mögött azonban inkább az amerikai-iráni fejlemények miatt nyomott általános negatív piaci hangulat állhatott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél