TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nap, mint nap dönti az új csúcsokat a legfontosabb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500, de az elmúlt 1-2 évhez képest most kicserélődött a ralit vezető részvények köre. Elakadtak a nagy technológiai, internetes cégek, viszont teljesen megvadult a pénzügyi szektor, amire utoljára 2006-2007-ben volt példa, amikor aztán bő egy év múlva összeomlott a szektor.

Az utolsó 2-3 hónapban minden felfordult az amerikai tőzsdéken, noha aki nem a részvényeket vizsgálja, csak az indexeket, azt látja, hogy töretlen az emelkedés, különösen Donald Trump elnökké választása óta. Az S&P 500 index megdöntötte 2190 pontos idei korábbi csúcsát, sőt tegnap begyorsult: 30 ponttal 2240 pontig emelkedett.

S&P 500, 20 év

Az index teljesítménye egyébként is hibátlan az elmúlt közel 8 évre visszamenően: a válságban elért 660 pontos mélypontról pár év alatt elérte a 2000-ben és 2007-ben beállított korábbi, 1550 pont körüli tetőket, majd 3 évvel ezelőtt kitört a 13 éves bázisból, és az emelkedő trend azóta is tart.

Az utolsó 3 évben a vezetők leginkább a nagy internetes cégek voltak, köztük a Facebook, az Amazon, a Netflix és a Google, kezdőbetűikből meg is alkották a FANG mozaikszót, amivel a vezető négyesre lehet utalni. Nos, a Netflix kivételével megrekedtek a papírok, grafikonjaik nem mutatnak jól pláne ahhoz képest, hogy az indexek közben csúcsra törnek.

Facebook

A legrosszabb képet a Facebook nyújtja: sok év után először tartósan a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik. Persze ettől még hatalmas nyerőben van, aki akár csak 2-3 éve vette meg a részvényt, de a trend mégis elakadni látszik.

A Google és az Amazon egy fokkal jobban festenek, de mindkettőnél megfigyelhető, hogy kezdenek felülről rátapadni a 200 napos mozgóátlagra, és az is, hogy az elmúlt egy évben összességében az Amazonnál már csak mérsékelt volt az emelkedés, a Google pedig egyenesen ugyanott van 770 dolláron, ahol egy évvel ezelőtt.

Google

Felvetődik a kérdés, hogy ha a korábbi vezetők így kifáradtak, akkor mi viszi az égbe a piacot? Több jól teljesítő szektor is van, de most kiemelnénk egyet, ahol első látásra nagyon szép, de a 10 évvel ezelőtti összehasonlítás alapján ijesztő kép bontakozik ki. Ez a pénzügyi szektor, ahol az alacsony kamatok időszakában nem igazán indokolt a hegymenet, de valamiért nagyon rákaptak egyes papírokra a befektetők.

Közülük az egyik legnagyobb a JP Morgan, ami az elnökválasztás után 70 dollárnál megvadult, és amint a grafikon fölötti RSI ábra is mutatja, rendkívül túlvetté vált, és ez az állapot azóta is fennmaradt. Ritka eset egy ilyen nagy cég részvényénél, hogy egy hónapon át 70 fölött maradjon az RSI értéke, ez bizony már valamiféle mániára utalhat.

JP Morgan

Ennél is durvább a helyzet a Goldman Sachs esetében, melynek már az év korábbi részében is egy szép lassú emelkedő trendje volt, de az elnökválasztás utáni napokban olyat menetelt, hogy az RSI értéke 90-ig kúszott, ami kifejezetten ritkaság. Korrekció azonban nem jött, csak egy kis oldalazás, majd újabb hegymenet, az extrém túlvettség pedig megmaradt. Hasonló a helyzet még néhány papír, például a Morgan Stanley esetében is.

Goldman Sachs

A pénzügyi szektor papírjainak ilyen megvadulására 10 éve került sor, akkor jött a válság, amit maguk az említett intézmények okoztak a fedezetlen jelzáloghitelek értékpapírosított változatának felvásárlásával. Most feltehetően nincs ilyen csontváz a szekrényben, de óvatosságra intő jel ebben a szektorban a mánia eluralkodása.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Friss
hírlevél