BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. január 4. 18:32

Nagyot emelkedtek az európai, és még nagyobbat az amerikai részvények, miután Jerome Powell Fed-elnök közölte, hogy nem fogja erőltetni a kamatemeléseket. A pesti börzét is megtépték, csak a Mol nem csatlakozott a ralihoz. Drágul az olaj, csökkent az aranyár.

A piacokon az elmúlt napokban egyre inkább eluralkodtak a félelmek, hogy jön a gazdasági növekedés visszaesése, különösen annak köszönhetően, hogy Donald Trump protekcionista gazdaságpolitikája befékezi a világgazdaság motorját, Kínát. Szakadatlanul estek a tőzsdék, de a kötvényhozamok is zuhantak, vagyis áraik emelkedtek, ahogy a befektetők a részvényekből a kötvényekbe menekültek, ami azt is jelezte, hogy egyre kevésbé számítanak kamatemelésekre a főbb jegybankok részéről.

Nos, ezt ma meg is erősítette az amerikai jegybankelnök, miután úgy tűnik, ő is megijedt a tőzsdei zuhanástól, de lehet, hogy az elnöki dörgedelmektől is, bár ha így lenne, azt úgysem vallhatja be, de most itt a remek alkalom, hogy a piaci folyamatokra fogja, na meg a kínai lassulásra. Konkrétan azt mondta, hogy türelmes lesz a kamatemelésekkel, és hajlandó a fordulatra, avagy kiigazításra, ahogy ez 2016-ban is megtörtént (akkor a kamatemelési ciklus nehézkes kezdését gyorsították fel).

Powell mindezt egy jegybankelnöki konferencián adta elő, ahol két elődjével, Ben Bernankével és Janet Yallenel beszélgetett, elképzelhető, hogy ők is győzködték egy kicsit, esetleg csak díszletként szolgáltak az irányváltás bejelentéséhez, mintha az hármuk közös bölcs döntése lenne.

Nos, a tőzsdék rögtön elszabadult a pokol, a kéthónapos zuhanásban túladottá vált piacok jó nagyot ugranak, hogy aztán igazi medvepiaci rali, azaz bikacsapda készül, vagy egyelőre jó időre megszakad az esés, az természetesen még nyitott kérdés.

Az S&P 500 közel három százalékkal emelkedik, akár vissza is tesztelheti a 2600-2640 pont között kialakult ellenállás-zónát, a Nasdaq Composite négy százalékkal van feljebb 6720 ponton. Európában is sok index zárt 3 százalék feletti pluszban, ami kifejezetten ritkaság, a DAX 10 767 pontig emelkedett.

S&P 500 index

A pesti tőzsde nem ugrott ilyen nagyot, viszont kétségtelen, hogy lefelé sem tartott a többiekkel: az index 1,2 százalékkal került feljebb 40 145 pontig. Az OTP 2 százalékkal emelkedett 11 720 forintig, a Richter másfél százalékkal került feljebb 5645 forintig, a Telekom bő egy százalékkal 452 forintig.

A Mol mindössze 0,25 százalékkal növelte értékét, 3094 forintig, ellenben a Plotinus, amely rövidesen más néven folytatja karrierjét, a lehetséges maximális mértékben emelkedett 12 300 forintig, mégpedig minimális forgalommal, miután hamar elakadt az ár a 20 százalékos limitnél. Nem kevésszer elgondolkoztunk már azon, hogy a négy blue chipen kívüli részvényeknél értelmetlen a napi limit, mivel egyszerűen nem elég likvidek hozzá.

A nagy megnyugvásban lefordult az elmúlt napok menekülőeszköze, az arany, bár csak 0,6 százalékot esett 1286 dollárig. Emelkedett viszont a rövidtávon már kissé túladott olajár, 48 dollár lett a WTI, 57 a Brent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél