TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben sok kriptodeviza-rajongó azért imádkozik, hogy tömeges elfogadásra találjon befektetése, Ukrajnában az üzletág reneszánszát éli. Mérnököktől bűnözőkig, kriptodeviza-bányászoktól piaci árusig rengetegen foglalkoznak vele, de a korrupt hatóságok is közbeszólnak időnként.
Kijevi árus (illusztráció, fotó: Pixabay)

A kriptodevizák előtt sokak szerint fényes jövő áll a feltörekvő országokban, ahol sokaknak nincs bankszámlája, ám szinte mindenkinek van mobiltelefonja. A mobil is elég ugyanis ahhoz, hogy bitcoint vagy valamely altcoint (bitcoin-alternatívát) utaljanak vagy fogadjanak.

Ennél úgy látszik, többről van szó a politikailag és gazdaságilag egyaránt nehéz időket élő Ukrajnában. “A kriptodevizák jelentik Ukrajna új jövőjét” – írja a Bitcoinist nevű kriptodeviza-oldal. Röviden összefoglalják az ország helyzetét, úgy fogalmaznak, hogy azt az oligarchák uralják, akik fizikai erővel őrzik összeharácsolt vagyonukat, és különböző “befektetési sémákat dolgoznak ki” az egyszerű emberek olyannyira fontos utolsó dollárjainak megszerzésére.

Az ukrán hrivnya értéke ma a harmada a 2013 véginek (háromszor annyi hrivnyát kell adni az euróért, lásd a grafikont). A kelet-ukrajnai konfliktus a szeparatistákkal hatalmas összeomlást hozott az ország gazdaságában, és egyre többen gondolják úgy, hogy a kiút a kriptodevizákban rejlik.

Százezer mérnök

A Bloomberg tudósítása szerint az országban 300 dollár az átlagbér (mintegy 84 ezer forint). Ennek ellenére napi 1,9 millió dolláros a kriptodevizák forgalma. Ukrajnában a Szilícium-völgyből számos vállalat alapított már leányvállalatot, hogy az alacsony irodabérleti díjakat és a csekélyke fizetéseket kihasználják.

Mintegy 100 ezer ukrán mérnök távdolgozik informatikai cégek megbízásából, és további sok ezer feketén, szabadúszóként. Álmodva sem lehetne jobb környezetet kitalálni a kriptodevizáknak – írja a híroldal.

Kriptóval fizetnek a kriptogazdagok

A “kriptogazdagok” által használt Porsché-k, Lamborghinik és Bentley-k járnak Kijev környékén, és számos vállalkozás fogad el kriptókat. Egy Kijevhez közeli farm például mindjárt 11 félét. Sokak számára a kriptodevizák jelentik a reményt egy remény nélküli világban.

A bitcoin az anarchisták ideológiájához is közel áll, mivel államoktól független képződmény, Ukrajnában pedig hosszú hagyománya van az elnyomó állam elleni harcnak és az anarchizmusnak – mondták a Bloomberg interjúalanyai.

A veszély neve: állam

Egy fiatal parlamenti képviselő a kriptodevizák szabályozásáért harcol, szerinte erre szükség van ahhoz, hogy a kriptodeviza-vagyonok az országban maradjanak, ne meneküljenek külföldre. Hosszasan taglalják, mennyire veszélyes az országban üzletembernek lenni, majdnem annyira, mint a kilencvenes években. Hogyan szokás arrafelé a képződő vagyonokat minél előbb kimenekíteni, főleg külföldi ingatlanokba.

Az említett ukrán politikus öt százalékos adó kivetését szeretné elérni a kriptodeviza-jövedelmekre. (Magyarországon a jogszabályok nem ismerik a fogalmat sem, és a gyakorlat szerint egyéb jövedelemként 32-33 százalékkal adóztatják az ilyen jövedelmeket – a szerk.) Ám az állam korrupt és kiszámíthatatlan.

Emberrablók eszköze

Egy mojito-koktél = 0,005525 dash ("dark cash")
vagy 45 hrivnya.
Fotó: Paytomat, Facebook

Leírnak egy esetet, amikor az ukrán hatóságok lefoglaltak több száz millió dollár értékű krioptodeviza eléréséhez használt számítógépeket, azzal a váddal, hogy az orosz szeparatistáknak küldtek kriptodevizában forrásokat. Tavasszal hasonló vádakkal bitcoin-bányászatra használt gépeket foglaltak le – mindjárt 400-at. (A Newsbtc.com adatai szerint az ukrán kripto-bányászok évi százmillió dollár körüli nyereséget érnek el.)

Az érintettek félnek, hogy ha tiltakoznak a lefoglalások ellen, becsukják vagy megölik őket. De a bűnözők is bitcoint használnak – az egyik brit kriptodeviza-tőzsde vezetőjét Kijevben rabolták el, és egymillió dollárnyi kriptót kértek érte, egy másik személyért 50 ezret. Számos hacker, cyber-bűnöző pedig Ukrajnából vadászik a világhálón áldozataira.

11 kriptóval a piacon

A kilencvenes években a hullák eltüntetésében voltak nagyok, ma a (Python programnyelvű) programozásban kiválóak a csúcsbűnözők – mondta egy interjúalany. A vadnyugati viszonyok között nem csoda, hogy volt, aki úgy nyilatkozott: Ukrajna megmentéséhez fegyverekre és bitcoinra lenne szükség.

Míg a világ sok országában azért imádkoznak a kriptodeviza-hívők, hogy a tömeges elfogadás (“mass adoption”) valósággá váljon, addig Ukrajnában éppen ez történik. Szeptember elsején járta be a világsajtót, hogy Kijev Besszarábiai Piacán egy Paytomat nevű cég fizetési megoldása révén 11 kriptodevizával lehet fizetni, zöldségért, gyümölcsért. Voltak azonban, akik azt is hozzátették, hogy egyelőre csak kísérleti jelleggel, és egyetlen árusnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
Részvény / Deviza / Áru Egy súlyos második hullám elején járunk, a tőzsde is kezdi felfogni
Eidenpenz József | 2020. október 15. 11:22
A tavaszinál is rosszabb európai koronavírus-statisztikák azt jelzik, hogy súlyos második hullámra kell készülnünk. Számos országban újabb korlátozásokat léptettek életbe. Ez komoly pesszimizmust okozott ma a tőzsdéken, a főbb indexek két százalék körüli mínuszban vannak, a BUX másfél százaléknál tart. Két forinttal drágább lett az euró, kérdés, lép-e valamit az MNB a mai tenderen. A franciák és hollandok is csatlakoztak a nagy internetes multik elleni koalícióhoz.
Részvény / Deviza / Áru 2 billió dolláros Tesla, 363 forintos euró
Eidenpenz József | 2020. október 14. 18:57
Nincs túl jó hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentési szezon eddig vegyes eredményeket hozott. A bankok egy része a vártnál jobb, más része rosszabb számokat produkált. Európában újabb korlátozásokra készülnek, Franciaországban ma este beszél erről az elnök. A BUX index ugyan emelkedett, de a forint ismét gyengült Budapesten. Egy alapkezelő ötször ekkora árat vár a Teslától.
Friss
hírlevél