<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A brókercégek, vagyonkezelők felé sokan a régi beidegződések alapján irreális, tíz százalék feletti hozamelvárásokat támasztanak. Ezt használja ki sok csaló, akik érezhetően megszaporodtak a jelenlegi kamatkörnyezetben. A magyar tőzsdén lesz fellendülés, ha lesz végre sztori – hangzott el a Dorsum Zrt. Brókerklubjában.

A Xetra új kereskedési rendszer tavaly decemberi bevezetésekor sokan attól féltek, hogy ennek nyomán nagy külföldi cégek jönnek majd a hazai tőzsdére, és „letarolják a piacot” – kezdték a résztvevők a Dorsum Informatika Zrt. Brókerklub nevű rendezvényét. Azóta azonban csak egy nagyobb cég jelent meg, a Société Générale, amely májusban csatlakozott a platformhoz, forgalma azonban egyelőre alacsony.

Legalább ne csökkent volna a forgalom

A Xetrától forgalom-emelkedést is várt a BÉT, főként éppen a nagyobb cégek részvétele miatt, ez sem következett be, igaz, nem is feltétlenül gyors felfutásra számítottak. A Bécsi Tőzsdén például már 1992-ben bevezették a Xetrát, de csak 2001-2002 körül nőtt meg igazán a forgalom – hangzott el. Ugyanakkor a tőzsde forgalomcsökkenéssel sem számolt, hanem legalább szép lassan emelkedő volumenben reménykedett, egyelőre hiába.

A résztvevők:

Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedési igazgatója

Varga-Balázs Attila, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója

Szabó Ákos, a Buda-Cash privátbanki üzletág-vezetője

Mihálovits András, Millásreggeli (Jazzy Rádió)

Jelenleg 5-6 milliárdos napi forgalom van a BÉT-en, szemben a Xetra bevezetése előtti 9-10 milliárddal, ám ez számos tényezőnek köszönhető, az ukrán válságtól kezdve a nemzetközi piacok általános forgalom-visszaeséséig. Újabb részvevők kopogtatnak már a BÉT kapuján, de a konkrét személyekről nem beszélhetünk – célzott rá a BÉT képviselője.

A brókercégek elmondása szerint a külföldi piacokhoz ma is a korábban használt csatornákon keresztül kapcsolódik a hazai értékpapír-piac, ebből a szempontból egyelőre nem történt előrehaladás, nem hozott előrelépést az átállás. Állítólag olyan meg nem nevezett cég is volt, aki szerint a legrosszabbkor jött a Xetrával kapcsolatos kiadás. Az egyik résztvevő szerint viszont náluk nem volt szükség különösebben nagy invesztícióra.

Kockázatra éhessé tesznek-e az alacsony kamatok?

Megnövelte-e az alacsony kamatkörnyezet az ügyfelek kockázatéhségét? – merült fel a kérdés. Sokan nem veszik tudomásul, hogy a magasabb hozamhoz magasabb kockázat tartozik. A múltbeli hozamokból indulnak ki, például a befektetési alapok körében, és az új befektetéseknél is ezt várják el. Közben esetleg nincsenek tisztában azzal, hogy milyen rizikót kell vállalniuk. Ma is kockázatmentesen szeretnének magas hozamot elérni.

Ám jöttek új ügyfelek is az alacsony kamatok miatt, amibe szerepe lehetett a sajtónak, valamiféle javulás, okítás jelei mutatkoznak e téren. Egyre több cikk jelenik meg például arról, hogy el kell rugaszkodni a korábbi, két számjegyű hozamelvárásoktól. Lassan araszolunk lefelé, egyre több ügyfél tíz százalék feletti helyett már csak 5-10 százalékos hozamigényt fogalmaz meg – hangzott el.

Extrém hozam és magyar részvényutálat

Van egy olyan szegmens is, amelybe az extrém hozamot elváró ügyfelek tartoznak, akik azonban ezért akár a teljes tőkéjüket is képesek kockáztatni. Örülnek, ha valaki extraprofit lehetőségét nyújtja nekik, és sokszor maguk nem vállalkoznak arra, hogy kiválasszák a megfelelő eszközosztályt, a vagyonkezelőkre bízzák.

 

A magyar kötényeken elérhető árfolyamnyereség a múltban kiemelkedő volt, de ennek már valószínűleg vége, remélik, hogy előbb-utóbb az ügyfelek átpártolnak majd a magyar részvényekre is. A Bamosz befektetési alapos statisztikái szerint az alapok vagyonának 11-12 százaléka van részvényben, amiből csak 1-2 százalékpont magyar részvény, így azután bőven lenne még tere a javulásnak.

 

Sztori, sztori, sztori kell

Majd ha lesz sztori a hazai tőzsdén, akkor lesz emelkedés is – idéztek egy brókert. A kérdés, hogy lesz-e sztori, például új tőzsdei bevezetések. A Waberer’s, a Graboplast már jelezték a tőzsdei bevezetés iránti érdeklődésüket, a tőzsdén remélik, hogy jövőre valamelyik konkretizálódik is. Arról viszont, hogy az államnak tervei lennének cégek tőzsdei bevezetésével kapcsolatban, nem hallottak.

Az aktívabban, kockázatosabban tőzsdézők körében a brókerek elsősorban az ETF-ek felfutását tapasztalták. Általában az közülük a népszerűbb, amiben éppen valamilyen sztori van, jelenleg például az orosz részvényekre készült ETF, mivel azok most nagyon olcsók. (ETF: tőzsdén kereskedett alap, többnyire indexalap.) Sokan nemesfémeket vagy ás árupiaci terméket vettek így, bár ez mostanában sokat vesztett a népszerűségéből.

Szeretik a turbósítást

Sikeresek a „strukturált termékeknek” is nevezett certifikátok, különösen a turbó certifikátok vagy warrantok is, amelyek a tőkeáttételes üzletekre vágyó kisbefektetők kedvencei lettek. A forgalom visszaesése sem jelentkezett annyira ezeknél, mint a tőzsdei részvényeknél, miközben egyre több alaptermék érhető el, már euróban és dollárban is.

Az online brókercégek elég komoly fejtörést okoznak a hazai brókercégeknek, mert durva árversenyt kényszerítenek rá a piacra. „Az ügyfél megszerzéséig nagyon komoly sales supportot adnak, azután ez már nem tapasztalható” – mondta egy megszólaló, arra utalva, hogy az ilyen cégek az ügyfelek megszerzésére fordítanak elsősorban nagy energiákat.

Élő ember kerestetik

A spreadek, „pipek”, azaz a brókercég marza viszont később gyakran emelkedik. Az ügyfelek viszont nem szeretik, ha magukra hagyják őket, és nincs egy élő ember kéznél, akit meg lehetne kérdezni. A hazai cégek nagy előnye az is, hogy meg lehet látogatni őket, magyar törvények szerint, magyar felügyelet alatt működnek.

A brókerek elmondása alapján két olyan cégtípus is van, amely hatalmas veszélyeket rejt magában. Az egyik esetben a brókercég nem törődik a kisbefektetővel, maga jegyez felé árat (market maker), az üzletek semmilyen tőzsdére nem kerülnek be. A kisbefektető veszteségei így lényegében a brókercégnél kötnek ki.

Most különösen óvakodj a csalóktól

A másik, amelyekről az alacsony kamatok miatt is egyre többször lehet olvasni, hallani, az olyan társaságok, amelyek hatalmas, 40, 50 százalékos kamatot kínálnak a befektetésekre, ám végül lenyúlják a pénzt. (Egy ilyen esetről nemrég az MNB számolt be, cikkeink itt, itt, valamint itt.)

Mintegy fél éve létezik törvény a bizalmi vagyonkezelésről, de egyelőre nem ismerik, nem igazán nagy iránta az érdeklődés – mondták el. Pedig külföldön az úgynevezett „trust”-oknak igen nagy hagyományai vannak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16310 16175 16395 -0,06% 0 0 3 915 730 210 Ft 2021-07-30 17:07:13
MOL 2410 2372 2410 +1,09% 0 0 1 777 107 196 Ft 2021-07-30 17:05:16
MTELEKOM 428 423 428 -0,23% 0 0 120 889 431 Ft 2021-07-30 17:05:16
RICHTER 8300 8040 8300 +1,97% 0 0 2 795 276 750 Ft 2021-07-30 17:14:51
OPUS 238 236 240 -0,62% 0 0 30 023 680 Ft 2021-07-30 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos