<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brókercégek, vagyonkezelők felé sokan a régi beidegződések alapján irreális, tíz százalék feletti hozamelvárásokat támasztanak. Ezt használja ki sok csaló, akik érezhetően megszaporodtak a jelenlegi kamatkörnyezetben. A magyar tőzsdén lesz fellendülés, ha lesz végre sztori – hangzott el a Dorsum Zrt. Brókerklubjában.

A Xetra új kereskedési rendszer tavaly decemberi bevezetésekor sokan attól féltek, hogy ennek nyomán nagy külföldi cégek jönnek majd a hazai tőzsdére, és „letarolják a piacot” – kezdték a résztvevők a Dorsum Informatika Zrt. Brókerklub nevű rendezvényét. Azóta azonban csak egy nagyobb cég jelent meg, a Société Générale, amely májusban csatlakozott a platformhoz, forgalma azonban egyelőre alacsony.

Legalább ne csökkent volna a forgalom

A Xetrától forgalom-emelkedést is várt a BÉT, főként éppen a nagyobb cégek részvétele miatt, ez sem következett be, igaz, nem is feltétlenül gyors felfutásra számítottak. A Bécsi Tőzsdén például már 1992-ben bevezették a Xetrát, de csak 2001-2002 körül nőtt meg igazán a forgalom – hangzott el. Ugyanakkor a tőzsde forgalomcsökkenéssel sem számolt, hanem legalább szép lassan emelkedő volumenben reménykedett, egyelőre hiába.

A résztvevők:

Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedési igazgatója

Varga-Balázs Attila, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója

Szabó Ákos, a Buda-Cash privátbanki üzletág-vezetője

Mihálovits András, Millásreggeli (Jazzy Rádió)

Jelenleg 5-6 milliárdos napi forgalom van a BÉT-en, szemben a Xetra bevezetése előtti 9-10 milliárddal, ám ez számos tényezőnek köszönhető, az ukrán válságtól kezdve a nemzetközi piacok általános forgalom-visszaeséséig. Újabb részvevők kopogtatnak már a BÉT kapuján, de a konkrét személyekről nem beszélhetünk – célzott rá a BÉT képviselője.

A brókercégek elmondása szerint a külföldi piacokhoz ma is a korábban használt csatornákon keresztül kapcsolódik a hazai értékpapír-piac, ebből a szempontból egyelőre nem történt előrehaladás, nem hozott előrelépést az átállás. Állítólag olyan meg nem nevezett cég is volt, aki szerint a legrosszabbkor jött a Xetrával kapcsolatos kiadás. Az egyik résztvevő szerint viszont náluk nem volt szükség különösebben nagy invesztícióra.

Kockázatra éhessé tesznek-e az alacsony kamatok?

Megnövelte-e az alacsony kamatkörnyezet az ügyfelek kockázatéhségét? – merült fel a kérdés. Sokan nem veszik tudomásul, hogy a magasabb hozamhoz magasabb kockázat tartozik. A múltbeli hozamokból indulnak ki, például a befektetési alapok körében, és az új befektetéseknél is ezt várják el. Közben esetleg nincsenek tisztában azzal, hogy milyen rizikót kell vállalniuk. Ma is kockázatmentesen szeretnének magas hozamot elérni.

Ám jöttek új ügyfelek is az alacsony kamatok miatt, amibe szerepe lehetett a sajtónak, valamiféle javulás, okítás jelei mutatkoznak e téren. Egyre több cikk jelenik meg például arról, hogy el kell rugaszkodni a korábbi, két számjegyű hozamelvárásoktól. Lassan araszolunk lefelé, egyre több ügyfél tíz százalék feletti helyett már csak 5-10 százalékos hozamigényt fogalmaz meg – hangzott el.

Extrém hozam és magyar részvényutálat

Van egy olyan szegmens is, amelybe az extrém hozamot elváró ügyfelek tartoznak, akik azonban ezért akár a teljes tőkéjüket is képesek kockáztatni. Örülnek, ha valaki extraprofit lehetőségét nyújtja nekik, és sokszor maguk nem vállalkoznak arra, hogy kiválasszák a megfelelő eszközosztályt, a vagyonkezelőkre bízzák.

 

A magyar kötényeken elérhető árfolyamnyereség a múltban kiemelkedő volt, de ennek már valószínűleg vége, remélik, hogy előbb-utóbb az ügyfelek átpártolnak majd a magyar részvényekre is. A Bamosz befektetési alapos statisztikái szerint az alapok vagyonának 11-12 százaléka van részvényben, amiből csak 1-2 százalékpont magyar részvény, így azután bőven lenne még tere a javulásnak.

 

Sztori, sztori, sztori kell

Majd ha lesz sztori a hazai tőzsdén, akkor lesz emelkedés is – idéztek egy brókert. A kérdés, hogy lesz-e sztori, például új tőzsdei bevezetések. A Waberer’s, a Graboplast már jelezték a tőzsdei bevezetés iránti érdeklődésüket, a tőzsdén remélik, hogy jövőre valamelyik konkretizálódik is. Arról viszont, hogy az államnak tervei lennének cégek tőzsdei bevezetésével kapcsolatban, nem hallottak.

Az aktívabban, kockázatosabban tőzsdézők körében a brókerek elsősorban az ETF-ek felfutását tapasztalták. Általában az közülük a népszerűbb, amiben éppen valamilyen sztori van, jelenleg például az orosz részvényekre készült ETF, mivel azok most nagyon olcsók. (ETF: tőzsdén kereskedett alap, többnyire indexalap.) Sokan nemesfémeket vagy ás árupiaci terméket vettek így, bár ez mostanában sokat vesztett a népszerűségéből.

Szeretik a turbósítást

Sikeresek a „strukturált termékeknek” is nevezett certifikátok, különösen a turbó certifikátok vagy warrantok is, amelyek a tőkeáttételes üzletekre vágyó kisbefektetők kedvencei lettek. A forgalom visszaesése sem jelentkezett annyira ezeknél, mint a tőzsdei részvényeknél, miközben egyre több alaptermék érhető el, már euróban és dollárban is.

Az online brókercégek elég komoly fejtörést okoznak a hazai brókercégeknek, mert durva árversenyt kényszerítenek rá a piacra. „Az ügyfél megszerzéséig nagyon komoly sales supportot adnak, azután ez már nem tapasztalható” – mondta egy megszólaló, arra utalva, hogy az ilyen cégek az ügyfelek megszerzésére fordítanak elsősorban nagy energiákat.

Élő ember kerestetik

A spreadek, „pipek”, azaz a brókercég marza viszont később gyakran emelkedik. Az ügyfelek viszont nem szeretik, ha magukra hagyják őket, és nincs egy élő ember kéznél, akit meg lehetne kérdezni. A hazai cégek nagy előnye az is, hogy meg lehet látogatni őket, magyar törvények szerint, magyar felügyelet alatt működnek.

A brókerek elmondása alapján két olyan cégtípus is van, amely hatalmas veszélyeket rejt magában. Az egyik esetben a brókercég nem törődik a kisbefektetővel, maga jegyez felé árat (market maker), az üzletek semmilyen tőzsdére nem kerülnek be. A kisbefektető veszteségei így lényegében a brókercégnél kötnek ki.

Most különösen óvakodj a csalóktól

A másik, amelyekről az alacsony kamatok miatt is egyre többször lehet olvasni, hallani, az olyan társaságok, amelyek hatalmas, 40, 50 százalékos kamatot kínálnak a befektetésekre, ám végül lenyúlják a pénzt. (Egy ilyen esetről nemrég az MNB számolt be, cikkeink itt, itt, valamint itt.)

Mintegy fél éve létezik törvény a bizalmi vagyonkezelésről, de egyelőre nem ismerik, nem igazán nagy iránta az érdeklődés – mondták el. Pedig külföldön az úgynevezett „trust”-oknak igen nagy hagyományai vannak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos