BUX
34 692.63
+0.21%
+72.00
OTP
10 380.00
+1.17%
+120.00
MOL
1 720.00
-0.12%
-2.00
RICHTER
6 775.00
-0.88%
-60.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 2. 13:41

A 2008 őszén kirobbant válság óta nem látott mértékű csökkenéssel zárt részvényindexek ma még lejjebb mentek, de vannak pozitív jelek is.

A sokkoló múlt heti szereplés után ma reggel Ázsiában a tőzsdék már masszívan emelkedtek. Különösen a sanghaji (plusz 3 százalék), miután a piac abban bízik, hogy a vártnál is sokkal gyengébb feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index miatt a pekingi kormány erőteljes fiskális stimulust foganatosít. Európa viszont változatlanul rosszul teljesít, délelőtt még emelkedett a londoni börzebarométer, de a delet elütve csatlakozott a csökkenő frankfurti és párizsi társához. A határidős jegyzések viszont az Egyesült Államokban egyelőre még pluszos nyitást jeleznek előre.

Nagy zuhanásokat korrigálnak az olajárfolyamok. A múlt héten a csaknem 44 dollárt is megjárt észak-amerikai könnyűfajta (WTI) hétfőn dél körül 45,5 dolláron cserélt gazdát, az északi-tengeri Brent típusú 49,4 dollárról jött vissza 50,7-re. A hazai üzemanyagok jegyzése azonban még a visszakapaszkodás előtti szintekhez igazodik, ennek megfelelően lehet szerdától – mint azt megírtuk – jóval, 9 forinttal olcsóbban tankolni, mind a benzinnel, mind a gázolajjal hajtott gépkocsikba.

Némi meglepetésre a válságos helyzetekben menedékeszköz arany sem teljesít jól, múlt hét pénteken 3 százalékos napon belüli esést szenvedett el, amivel az árfolyama 1600 dollár környékére süllyedt. S bár ma pozitívan korrigált, változatlanul messze van az alig egy hete még az 1700 dollárt közelítő kurzusától.

Múlt pénteki újabb mélypontja után a forint viszonylagos nyugalomban poroszkált, az euróval szemben például a 338-as szint alatt. Ma délután érdemes lesz figyelni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaswap (forintot euróért cserébe biztosító) állományának változására. Nagy Márton MNB-alelnök szerint ugyanis a jegybank már ezt az eszközt is aktívan fogja használni, hogy így is szabályozza a forintlikviditást – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése.

Kamatot vághat a Fed

Egyre valószínűbb a monetáris lazítás a nagyobb gazdasági lassulás iránti félelem miatt, s az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Jerome Powell utalt is arra pénteken, hogy ha szükségesnek érzik, akkor készek csökkenteni a most 1,5-1,75 százalékos irányadó rátán. A legközelebbi kamatdöntő ülés március 17-18-án esedékes, amelyen a Goldman Sachs elemzői 50 bázispontos csökkentést várnak.

Fontos makrogazdasági adatok

Ma az Eurózónában és az Egyesült Államokban is a februári beszerzési menedzser indexre, valamint a tengerentúlon a szolgáltatóipari indexekre érdemes figyelni. Pénteken az előzetes német februári inflációs számok jelennek meg, a piac 1,7 százalékos – az előző havival azonos – szintre számít.

Pénteken látott napvilágot a végleges 2019-es hazai GDP is, amely ez előzetes adat szerint 4,5 százalékkal bővült. Az idén már lassulás jöhet, a GKI legfrissebb előrejelzése szerint 3,2 százalékkal nőhet 2020-ban a magyar gazdaság, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban korábban 3,5 százalékos prognózist adott.

Kártérítést fizet a Volkswagen

Peren kívüli megegyezéssel ért véget a német autógyár ellen több mint negyedmillió olyan németországi vásárló képviseletében indított per, akik a Volkswagen dízelbotrányban érintett modelljeiből vásároltak. A pénteken ismertetett részletek szerint a gyártó mintegy 830 millió euró (jelenlegi árfolyamon mintegy 280 milliárd forint) kártérítést hajlandó fizetni a vásárlóinak. A cég részvényei a pénteki záróárukhoz képest ma 1,5 százalékkal magasabban forognak, ami alapvetően a kártérítési bejelentésnek tudható be, tekintve, hogy a frankfurti tőzsdeindex a negatív tartományban tartózkodik. Szintén az autógyártóhoz kapcsolódó hír, hogy napirendre került a konszernhez tartozó Audi és a MAN tőzsdei kivezetése.

Csúszhat az INA Mol-ajánlata

A horvát energiaminiszter szerint ugyanis további időre van szükségük ahhoz, hogy felmérjék, milyen ajánlatot tegyenek a Mol valamivel több, mint 49 százalékos INA-részesedésére. Ezzel szemben Azerbajdzsánban minden a tervek szerint halad, legalábbis az állami nyilatkozatok szerint az ottani hatóság áldását adta, hogy a Mol 1,57 milliárd dollár értékben vásárol olajmezőt.

Átmenetileg leállt a budapesti tőzsde

Nem sokkal a nyitást követően kaptuk a hírt, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési rendszere – a származékos szekció határidős és opciós devizapiac kivételével – meghibásodott, ezért az leállt. Emiatt a BÉT az általános üzletszabályzata alapján úgynevezett technikai szünetet rendelt el, amelyet fél 11-kor oldott fel, miután elhárította a hibát. A leállást a Trend FM értesülése szerint a Xetra nemzetközi rendszer problémája okozta. Nem csak a magyar tőzsde állt azonban le, a térség több börzéjén is gondok adódtak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Friss
hírlevél