<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly veszélyek leselkedhetnek a kriptopénz-tulajdonosokra, pár részvényes ugyanis percek alatt romba dönthetné a bitcoint. A kriptodevizák szabályozási környezete még meglehetősen hiányos, így nem feltétlen illegális a bennfentes kereskedés sem. Bár a legnagyobbaknak komoly érdekük megtartani részesedésüket, a kisbefektetők a sötétben tapogatóznak a bitcoin jövőjét illetően.

Új fogalom jelent meg a kriptodeviza piacán: a kereskedésben ma már nem csak tőzsdecápákkal, de bitcoin bálnákkal is találkozhatunk. A kifejezés leginkább arra a nagyjából 1000 emberre utal, akik a digitális fizetőeszköz csaknem 40 százalékát birtokolják – az egyébként is elképesztően volatilis piacot pedig garantáltan felforgatná, ha ezek az emberek egyik napról a másikra eladnák készletüket – írja a Bloomberg.

November 12-én valaki csaknem 25 ezer bitcoint mozgatott meg, mely akkori árfolyamán csaknem 160 millió dollárt jelentett (ez a mennyiség a mai napon már majd 365 millió dollárt ér). A hírek futótűzként terjedtek az online világban, sokan ugyanis komolyan tartottak attól, hogy tulajdonosa eladásra készül. A befektetők számára egyre nagyobb kockázatot jelentenek ezek a bálnák, mivel vagyonuk töredékének értékesítésével is komoly hullámokat kelthetnek a piacon.

Az AQR Capaital Management befektetési és vagyonkezelő cég illetékese elmondta: a mostani árak mellett könnyen lehet, hogy tulajdonosok részesedésük nagyobb részét is eladnák, ráadásul lehetőségük van egymással egyeztetve, összehangoltan kereskedni – a tulajdonosi kör egy részéről köztudott, hogy évek óta ismerik egymást. A bitcoin kereskedésénél ráadásul nem igazán van olyan jogszabály, amely tiltaná a hagyományos tőzsdén felügyelt bennfentes kereskedést.

Azt tesznek, amit csak akarnak

A szabályozási környezet közel sem tartja a tempót a nemrég berobbant kriptodeviza-piaccal, sok jogszabály ezért még igencsak hiányos. A bálnák akár az interneten is terjeszthetnek téves információkat, pletykákat, amely tiltott piacbefolyásolásnak minősül a hagyományos kereskedésben. A Bittrex nevű kriptopénzzel kereskedő felület például kizárással fenyegeti a felhasználókat, akik összefognak az árfolyamok manipulációja végett, ez a szabályozás ugyanakkor minden kriptodeviza esetében különbözhet. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hozzátette: felépítésük függvényében néhány kriptopénz rendes valutaként is értelmezhető lenne.

Kongatják a vészharangot a bitcoin miatt - megint mi történik?

További részletek a Privátbankár.hu-n.

Egy ismert korai bitcoin-befektető, Roger Ver szerint valós kockázatot jelent az efféle manipuláció, ugyanakkor az embereknek joguk van azt kezdeni pénzükkel, amit csak akarnak. Hozzátette: mint bármelyik forgalomképes eszköznél, úgy a digitális pénzek világában is elképzelhető, hogy a legnagyobbak összejátszanak az árfolyamok befolyásolásában. A kriptodevizák piacán ráadásul még erőteljesebb a ráhatás, mivel igencsak fiatal és spekulatív eszközökről van szó.

Csak a legnagyobbak tudnak egymásról

Az információk megosztása ugyanakkor nem feltétlen illegális. A Samani nevű, kriptopénzekre specializálódott hedge fund-menedzser például folyamatosan követi a kripto-bálnák kereskedését, a tranzakciót követően pedig telefonon érdeklődik a feltételezhető tulajdonostól, mi áll az adott üzlet hátterében. Az alapkezelő szerint sokan például közvetlenül üzletelnek, hogy ne billentsék ki az árfolyamot, a befektetők pedig nyitottak más befektetők felé, hogy információkkal segítsék egymást – ez pedig még nem feltétlenül jogellenes.

Megérkezett Magyarországra a legújabb téboly, ami elviheti az összes pénzed

A többséget ez azonban nem nyugtatja meg: bár az átlag befektető ugyanúgy tudja követni a legnagyobbak kereskedését, a legtöbben nincsenek tisztában a háttérfolyamatokkal, így nem beszélhetünk egy átlátható, transzparens piacról (és persze kicsi az esélye, hogy rá tud csörögni egy dollármilliomosra, hogy mit miért csinált a befektetésével). A kisebb tulajdonrésszel rendelkezőkre ráadásul még nagyobb veszély leselkedhet a kisebb digitális pénzek esetében: a kriptodevizák közül ugyanis a bitcoin rendelkezik a legkevésbé koncentrált tulajdonosi körrel. A száz legvagyonosabb felhasználó kapitalizációja jelenleg 17,3 százalék, még a rivális ether esetében ez az arány 40 százalék körül mozog, az ennél is kisebb digitális devizák esetében (a Gnosis, a Qtum és a Storja) akár 90 százalékos részesedésről is beszélhetünk - sokak szerint ez a jelenség ugyanakkor a hagyományos piacokon fellelhető papíroknál is gyakran tapasztalható.

Szakértők szerint a bitcoin-bálnák nem kívánják értékesíteni részesedésüket, mivel komoly várakozásaik vannak a kriptopénz jövőjével kapcsolatban – az árfolyamok ilyen fokú emelkedésével azonban ezek a vélemények is könnyen változhatnak.

Ezt feltétlenül olvasd el, mielőtt a bitcoinhoz nyúlnál

Olyan, mint a családi ezüst: megenni nem lehet, eladni nem érdemes. Megvetted a bitcoint, nyertél rajta, és el akarnád adni? Ne tedd, mert lehet, hogy a nyereségednél is több adót kell majd kifizetned utána. Elvásárolni is felettébb nehéz, az átutalása pedig drága lett és lassú. Tovább >>>

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17455 17100 17545 +3,04% 0 0 7 174 167 655 Ft 2022-01-26 17:05:13
MOL 2670 2650 2678 +0,38% 0 0 1 265 498 130 Ft 2022-01-26 17:14:41
MTELEKOM 421 417 422 -0,24% 0 0 154 320 200 Ft 2022-01-26 17:05:13
RICHTER 8275 8200 8405 +1,22% 0 0 1 850 619 540 Ft 2022-01-26 17:12:40
OPUS 211 208 214 +0,72% 0 0 29 648 210 Ft 2022-01-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
hírlevél
Ingatlantájoló