5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Komoly veszélyek leselkedhetnek a kriptopénz-tulajdonosokra, pár részvényes ugyanis percek alatt romba dönthetné a bitcoint. A kriptodevizák szabályozási környezete még meglehetősen hiányos, így nem feltétlen illegális a bennfentes kereskedés sem. Bár a legnagyobbaknak komoly érdekük megtartani részesedésüket, a kisbefektetők a sötétben tapogatóznak a bitcoin jövőjét illetően.

Új fogalom jelent meg a kriptodeviza piacán: a kereskedésben ma már nem csak tőzsdecápákkal, de bitcoin bálnákkal is találkozhatunk. A kifejezés leginkább arra a nagyjából 1000 emberre utal, akik a digitális fizetőeszköz csaknem 40 százalékát birtokolják – az egyébként is elképesztően volatilis piacot pedig garantáltan felforgatná, ha ezek az emberek egyik napról a másikra eladnák készletüket – írja a Bloomberg.

November 12-én valaki csaknem 25 ezer bitcoint mozgatott meg, mely akkori árfolyamán csaknem 160 millió dollárt jelentett (ez a mennyiség a mai napon már majd 365 millió dollárt ér). A hírek futótűzként terjedtek az online világban, sokan ugyanis komolyan tartottak attól, hogy tulajdonosa eladásra készül. A befektetők számára egyre nagyobb kockázatot jelentenek ezek a bálnák, mivel vagyonuk töredékének értékesítésével is komoly hullámokat kelthetnek a piacon.

Az AQR Capaital Management befektetési és vagyonkezelő cég illetékese elmondta: a mostani árak mellett könnyen lehet, hogy tulajdonosok részesedésük nagyobb részét is eladnák, ráadásul lehetőségük van egymással egyeztetve, összehangoltan kereskedni – a tulajdonosi kör egy részéről köztudott, hogy évek óta ismerik egymást. A bitcoin kereskedésénél ráadásul nem igazán van olyan jogszabály, amely tiltaná a hagyományos tőzsdén felügyelt bennfentes kereskedést.

Azt tesznek, amit csak akarnak

A szabályozási környezet közel sem tartja a tempót a nemrég berobbant kriptodeviza-piaccal, sok jogszabály ezért még igencsak hiányos. A bálnák akár az interneten is terjeszthetnek téves információkat, pletykákat, amely tiltott piacbefolyásolásnak minősül a hagyományos kereskedésben. A Bittrex nevű kriptopénzzel kereskedő felület például kizárással fenyegeti a felhasználókat, akik összefognak az árfolyamok manipulációja végett, ez a szabályozás ugyanakkor minden kriptodeviza esetében különbözhet. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet hozzátette: felépítésük függvényében néhány kriptopénz rendes valutaként is értelmezhető lenne.

Kongatják a vészharangot a bitcoin miatt - megint mi történik?

További részletek a Privátbankár.hu-n.

Egy ismert korai bitcoin-befektető, Roger Ver szerint valós kockázatot jelent az efféle manipuláció, ugyanakkor az embereknek joguk van azt kezdeni pénzükkel, amit csak akarnak. Hozzátette: mint bármelyik forgalomképes eszköznél, úgy a digitális pénzek világában is elképzelhető, hogy a legnagyobbak összejátszanak az árfolyamok befolyásolásában. A kriptodevizák piacán ráadásul még erőteljesebb a ráhatás, mivel igencsak fiatal és spekulatív eszközökről van szó.

Csak a legnagyobbak tudnak egymásról

Az információk megosztása ugyanakkor nem feltétlen illegális. A Samani nevű, kriptopénzekre specializálódott hedge fund-menedzser például folyamatosan követi a kripto-bálnák kereskedését, a tranzakciót követően pedig telefonon érdeklődik a feltételezhető tulajdonostól, mi áll az adott üzlet hátterében. Az alapkezelő szerint sokan például közvetlenül üzletelnek, hogy ne billentsék ki az árfolyamot, a befektetők pedig nyitottak más befektetők felé, hogy információkkal segítsék egymást – ez pedig még nem feltétlenül jogellenes.

Megérkezett Magyarországra a legújabb téboly, ami elviheti az összes pénzed

A többséget ez azonban nem nyugtatja meg: bár az átlag befektető ugyanúgy tudja követni a legnagyobbak kereskedését, a legtöbben nincsenek tisztában a háttérfolyamatokkal, így nem beszélhetünk egy átlátható, transzparens piacról (és persze kicsi az esélye, hogy rá tud csörögni egy dollármilliomosra, hogy mit miért csinált a befektetésével). A kisebb tulajdonrésszel rendelkezőkre ráadásul még nagyobb veszély leselkedhet a kisebb digitális pénzek esetében: a kriptodevizák közül ugyanis a bitcoin rendelkezik a legkevésbé koncentrált tulajdonosi körrel. A száz legvagyonosabb felhasználó kapitalizációja jelenleg 17,3 százalék, még a rivális ether esetében ez az arány 40 százalék körül mozog, az ennél is kisebb digitális devizák esetében (a Gnosis, a Qtum és a Storja) akár 90 százalékos részesedésről is beszélhetünk - sokak szerint ez a jelenség ugyanakkor a hagyományos piacokon fellelhető papíroknál is gyakran tapasztalható.

Szakértők szerint a bitcoin-bálnák nem kívánják értékesíteni részesedésüket, mivel komoly várakozásaik vannak a kriptopénz jövőjével kapcsolatban – az árfolyamok ilyen fokú emelkedésével azonban ezek a vélemények is könnyen változhatnak.

Ezt feltétlenül olvasd el, mielőtt a bitcoinhoz nyúlnál

Olyan, mint a családi ezüst: megenni nem lehet, eladni nem érdemes. Megvetted a bitcoint, nyertél rajta, és el akarnád adni? Ne tedd, mert lehet, hogy a nyereségednél is több adót kell majd kifizetned utána. Elvásárolni is felettébb nehéz, az átutalása pedig drága lett és lassú. Tovább >>>

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16115 16500 +0,70% 0 0 4 736 587 280 Ft 2021-06-21 17:10:31
MOL 2340 2300 2364 +0,86% 0 0 1 563 496 654 Ft 2021-06-21 17:14:40
MTELEKOM 424 420 426 +0,59% 0 0 47 807 913 Ft 2021-06-21 17:05:05
RICHTER 8300 8145 8395 +0,24% 0 0 1 246 536 040 Ft 2021-06-21 17:05:10
OPUS 250 248 257 -1,76% 0 0 19 264 923 Ft 2021-06-21 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Friss
hírlevél
depositphotos