TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több napos száguldás után ma korrigálnak a tőzsdék, mínuszban van Európa, és hasonló nyitás várható az USA-ban is. A BUX pluszból kisebb mínuszba ment át, pedig a három legnagyobb hazai tőzsdei cég egyszerre jelentett, és mindhármat nagyon pozitívan fogadták a brókercég-elemzők. Ez a negyedév persze számos kérdőjelet tartogat számukra. Száguld a bitcoin, gödörben a török líra és a török részvények.

Még eldöntetlen az amerikai elnökválasztás, a fontosabb weboldalak címlapján levő számlálók változatlanul 264 biztos elektori helyett mutatnak Joe Bidennek és 214-et Donald Trumpnak. Esélyesebbnek mindenütt Bident tartják, de szoros a küzdelem és Donald Trump jogi lépései miatt feltételezhető, hogy hetekig tartó jogvita veszi kezdetét. A bizonytalanságot pedig nem szeretik a tőzsdék.

Európában minden bizonnyal az is sokat számít, hogy a járvány gyorsan terjed, új és új rekordok születnek például Németországban, Ausztriában, de Magyarországon is. Magasra nőtt a halálozások száma Spanyolországban és Olaszországban. Az elmúlt napokban a rossz hírekre fittyet hánytak, ma azonban több nap száguldás után korrekció következett. A német tőzsdeindex 1,2, a párizsi 1,0, a londoni 0,4 százalékos mínuszban van. Az amerikai határidős indexek egy százalék körüli esést jeleznek előre.

Stabil a forint, vezet a Mol

Itthon a BUX index a három nagy társaság jó gyorsjelentései hatására kezdetben pluszban járt, de nemsokára lefelé indult, jelenleg 0,1 százalékos mínuszban van. A legnagyobb sikere a Mol jelentésének lehetett, az olajrészvény három és fél százalékos pluszban van. De járt feljebb, 1700 forint felett is. Az OTP fél százalékkal megy fel, a Magyar Telekom egy százalékkal drágul, a Richter viszont egy százalékkal süllyed.

A tőzsdei forgalom magas, már pár óra után majdnem eléri a tízmilliárd forintot. Stabil a forint és viszonylag erős az utóbbi pár hét állapotához képest, 358,70 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kora délután fontos amerikai munkaerőpiaci adatok érkeznek. A tegnapi Fed-ülés nem szolgált nagy hírrel, de a jegybankkárok kommentárjukban jelezték, hogy a közeljövőben felülvizsgálhatják eszközvásárlási programjukat.

OTP-meccs egy majálison (E. J.) OTP-meccs egy majálison (E. J.)

Már sokat emelkedett az OTP?

A ma hajnalban jelentő három társaság, a Richter, a Mol és az OTP mindegyike kirobbanó eredményt publikált az Erste Befektetési Zrt. szerint. Kiváló szerintük az OTP.

Ez az eddigi legeredményesebb negyedévek között van az OTP-nél. Jelentős pozitív meglepetés, hogy csak 5,1 milliárd forint értékben képzett céltartalékot, ami lényegesen alacsonyabb a piac 23 milliárdos és az Erste Befektetési 15,8 milliárdos várakozásánál. A menedzsment új célkitűzést fogalmazott meg erre az évre. A kockázati költséget 125 bázispont helyett már ez alá várják, a korrigált tőke arányos nyerség (ROE) pedig meghaladhatja a 10 százalékot. “Abszolút reálisnak tartjuk az új célkitűzést. De nem szabad elfeledkezni arról, hogy az OTP az elmúlt napokban már nagyot emelkedett teszik hozzá.

Visszatért a 100 milliárd feletti profit

A várnál jobb OTP-eredményről ír az az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele is.

A legnagyobb kérdőjel azonban továbbra is, hogy hogyan fog a nemtelesítő hitelek aránya alakulni, amikor vége lesz a moratóriumoknak az országokban tették hozzá.

Az eddig jelentő európai bankok nagyrészt pozitív meglepetést tudtak okozni a harmadik negyedéves gyorsjelentéseikkel, a régiós bankok közül például az Erste harmadik negyedéve sem lett rossz – emlékeztet rá a KBC Equitas.

Visszatért a 100 milliárd feletti profit. Összességében felülmúlta az elemzői várakozásokat az OTP, ez leginkább a vártnál jóval alacsonyabb kockázati költségeknek köszönhető. A részvény értékeltsége is emelkedett. A harmadik negyedéves jelentés alapján bizakodók lehetünk az idei sajáttőke-arányos megtérüléssel kapcsolatban is.

Lásd még: Az OTP harmadik negyedéves bevétele és nyeresége magasabb lett a piaci várakozásoknál.

Nagy kérdés a Mol negyedik negyedéve

Feljavult a Mol a harmadik negyedévre a KBC Equitas szerint.

A társaságra továbbra is negatív hatást gyakorolt a koronajárvány, de a második negyedévhez képest jelentős javulás látható. Szinte minden soron komoly pozitív meglepetést ért el a cég. Az ősszel ismét felpörgő járvány újra kihívások elé állíthatja a társaságot, de pozitívum, hogy az idei éves prognózist ennek ellenére enyhén felfelé módosították. Az árfolyam a napokban izgalmas szintekre érkezett, és a jelentést követően tovább javulhat a technikai kép írta a brókercég.

A Mol negyedéves nettó eredménye éppen, hogy csak elmaradt a tavalyitól, ezzel jelentősen felülmúlta az Erste Befektetési Zrt. és a piac várakozásait is.

Minden főbb soron erősebb számokat hozott, mint a piaci előrejelzés, főleg a nagyobb árréseknek és a helyi keresletnek köszönhetően. Az év egészére vonatkozó 1,9 milliárd dolláros tisztított EBITDA várakozás szerintünk is elérhető, de a negyedik negyedévben a lezárások és a szezonalitás miatt is romló negyedévre számítunk írták.

(Lásd még: A Mol eredménye a második negyedévi mélyponthoz képest emelkedett.)

Emelni kell a Richter céljait?

Az Erste Befektetési szerint a Richter nettó eredménye a várt csökkenéssel szemben kismértékű emelkedést mutatott.

Az operatív eredmény közel 70 százalékkal emelkedett év/év alapon és 20 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat is. Így nagy valószínűséggel számos esetben emelni kell az éves előrejelzéseket, még akkor is, ha Oroszországban a negyedik negyedévben a várható gyógyszerkövetési (szerializációs) problémák miatt romlani fog az értékesítés.

Vártnál jobb eredmények minden soron – írta az Equilor Befektetési Zrt. a Richter jelentéséről.

Ismét javultak a profitmarzsok, és megemelheti idei éves céljait a vezetőség. Továbbra is az USA az első számú piac, de a nyugat-európai értékesítések is szépen nőttek.

A várakozásokat jócskán meghaladta a Richter a KBC Equitas szerint is.

Bár a bevételek növekedési üteme lassult, a teljesítmény még így is igen erősnek számít, az üzemi eredményhányad pedig öt éves csúcsra ugrott. A nettó profit is javult a tavalyhoz képest. A fundamentumok így igen erősek, ráadásul a technikai kép is sokat javult az elmúlt napokban.

Lásd még: A várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége idén a harmadik negyedévben.

Orbitális pályán a bitcoin

Valósággal exponenciális pályán mozog a Bitcoin, két napja érte el a 14 ezer dolláros határt, egy napja a 15 ezret, ma pedig már a 16 ezerhez közelít. Egyelőre nem érte el, de nagyon megközelítette, 15 800 fölött is járt. Ez újabb 7-8 százalékos növekedés. Hasonló mértékben drágul az ether is, jelenleg 430 dollár.

A bitcoin 2018 eleje, a híres bitcoin-őrület lecsengő ága óta nem volt ilyen magas szinten. Az emelkedés nagyjából akkor indult, amikor a PayPal két hete bejelentette, hogy kriptodevizákat is el fog fogadni jövőre a fizetéseknél. Mai hír, hogy egymilliárd dollár értékű bitcoint foglaltak le alvó számlákról, amelyek még az egykori Silk Road illegális piactér rendszeréből tűntek el sok évvel ezelőtt. De ez inkább a kínálati oldalt növelheti, így nem igazán árnövelő hatású.

Keresik a biztos menedékeket

De magyarázzák a bitcoin-száguldást a dollár gyengeségével is, amely az aranyat is magasabbra repíti. A sárga fém az 1950 dolláros határt ostromolja, az ezüst 25,5 dollárnál tart, mint két nemesfém nagyot ugrott az elmúlt két napban. Az olaj viszont gyengélkedik, több mint egy százalékos mínuszban van. A biztos menedéknek számító eszközök népszerűségét mutatja, hogy igen alacsony a német, amerikai vagy például az olasz államkötvények hozama is.

Mi lesz veled, Törökország?

A nyersanyagok áremelkedéséből profitálnak a bányák, az aranybányák például tegnap 7,6 százalékos átlagos emelkedést mutattak (HUI index).

Elérte a tíz török lírát az euró árfolyama. A török részvényeket tartalmazó, euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) alap már mélyen a Lehman-válságban beállított, a 2009-es mélypontot jelentő 10,1 euró alatt van, 9,2 euró körül.

Jó volt a GoPro

Közben érkeznek az újabb és újabb gyorsjelentések, mint az Uber vagy a GoPro, utóbbi árfolyama nagyot ugrott. Japánban a Toyota csökkenő profitról, de stabil pénzügyi helyzetről számolt be. A Honda pedig a világjárvány ellenére is növelni tudta nyereségét, méghozzá 23 százalékkal.

Németország legnagyobb biztosítója, az Allianz elég jól bírja a válságot. Csak mintegy százmillió euró pluszkiadása származott a harmadik negyedévben emiatt, így operatív eredménye csak három százalékkal süllyedt.

A Bilfinger német ipari szolgáltató részvénye 16 százalékkal ugrott ma, mert bennfentes személyek szerint több pénzugyi befektető is érdeklődik a cég megvásárlása iránt. Megfigyelők emlékeztetnek azonban arra, hogy ilyen pletykák korábban is voltak, az árfolyam akkor is megugrott, majd hamar összeomlott – figyelmeztet az N-Tv.de.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél