<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több napos száguldás után ma korrigálnak a tőzsdék, mínuszban van Európa, és hasonló nyitás várható az USA-ban is. A BUX pluszból kisebb mínuszba ment át, pedig a három legnagyobb hazai tőzsdei cég egyszerre jelentett, és mindhármat nagyon pozitívan fogadták a brókercég-elemzők. Ez a negyedév persze számos kérdőjelet tartogat számukra. Száguld a bitcoin, gödörben a török líra és a török részvények.

Még eldöntetlen az amerikai elnökválasztás, a fontosabb weboldalak címlapján levő számlálók változatlanul 264 biztos elektori helyett mutatnak Joe Bidennek és 214-et Donald Trumpnak. Esélyesebbnek mindenütt Bident tartják, de szoros a küzdelem és Donald Trump jogi lépései miatt feltételezhető, hogy hetekig tartó jogvita veszi kezdetét. A bizonytalanságot pedig nem szeretik a tőzsdék.

Európában minden bizonnyal az is sokat számít, hogy a járvány gyorsan terjed, új és új rekordok születnek például Németországban, Ausztriában, de Magyarországon is. Magasra nőtt a halálozások száma Spanyolországban és Olaszországban. Az elmúlt napokban a rossz hírekre fittyet hánytak, ma azonban több nap száguldás után korrekció következett. A német tőzsdeindex 1,2, a párizsi 1,0, a londoni 0,4 százalékos mínuszban van. Az amerikai határidős indexek egy százalék körüli esést jeleznek előre.

Stabil a forint, vezet a Mol

Itthon a BUX index a három nagy társaság jó gyorsjelentései hatására kezdetben pluszban járt, de nemsokára lefelé indult, jelenleg 0,1 százalékos mínuszban van. A legnagyobb sikere a Mol jelentésének lehetett, az olajrészvény három és fél százalékos pluszban van. De járt feljebb, 1700 forint felett is. Az OTP fél százalékkal megy fel, a Magyar Telekom egy százalékkal drágul, a Richter viszont egy százalékkal süllyed.

A tőzsdei forgalom magas, már pár óra után majdnem eléri a tízmilliárd forintot. Stabil a forint és viszonylag erős az utóbbi pár hét állapotához képest, 358,70 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kora délután fontos amerikai munkaerőpiaci adatok érkeznek. A tegnapi Fed-ülés nem szolgált nagy hírrel, de a jegybankkárok kommentárjukban jelezték, hogy a közeljövőben felülvizsgálhatják eszközvásárlási programjukat.

OTP-meccs egy majálison (E. J.)OTP-meccs egy majálison (E. J.)

Már sokat emelkedett az OTP?

A ma hajnalban jelentő három társaság, a Richter, a Mol és az OTP mindegyike kirobbanó eredményt publikált az Erste Befektetési Zrt. szerint. Kiváló szerintük az OTP.

Ez az eddigi legeredményesebb negyedévek között van az OTP-nél. Jelentős pozitív meglepetés, hogy csak 5,1 milliárd forint értékben képzett céltartalékot, ami lényegesen alacsonyabb a piac 23 milliárdos és az Erste Befektetési 15,8 milliárdos várakozásánál. A menedzsment új célkitűzést fogalmazott meg erre az évre. A kockázati költséget 125 bázispont helyett már ez alá várják, a korrigált tőke arányos nyerség (ROE) pedig meghaladhatja a 10 százalékot. “Abszolút reálisnak tartjuk az új célkitűzést. De nem szabad elfeledkezni arról, hogy az OTP az elmúlt napokban már nagyot emelkedett teszik hozzá.

Visszatért a 100 milliárd feletti profit

A várnál jobb OTP-eredményről ír az az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele is.

A legnagyobb kérdőjel azonban továbbra is, hogy hogyan fog a nemtelesítő hitelek aránya alakulni, amikor vége lesz a moratóriumoknak az országokban tették hozzá.

Az eddig jelentő európai bankok nagyrészt pozitív meglepetést tudtak okozni a harmadik negyedéves gyorsjelentéseikkel, a régiós bankok közül például az Erste harmadik negyedéve sem lett rossz – emlékeztet rá a KBC Equitas.

Visszatért a 100 milliárd feletti profit. Összességében felülmúlta az elemzői várakozásokat az OTP, ez leginkább a vártnál jóval alacsonyabb kockázati költségeknek köszönhető. A részvény értékeltsége is emelkedett. A harmadik negyedéves jelentés alapján bizakodók lehetünk az idei sajáttőke-arányos megtérüléssel kapcsolatban is.

Lásd még: Az OTP harmadik negyedéves bevétele és nyeresége magasabb lett a piaci várakozásoknál.

Nagy kérdés a Mol negyedik negyedéve

Feljavult a Mol a harmadik negyedévre a KBC Equitas szerint.

A társaságra továbbra is negatív hatást gyakorolt a koronajárvány, de a második negyedévhez képest jelentős javulás látható. Szinte minden soron komoly pozitív meglepetést ért el a cég. Az ősszel ismét felpörgő járvány újra kihívások elé állíthatja a társaságot, de pozitívum, hogy az idei éves prognózist ennek ellenére enyhén felfelé módosították. Az árfolyam a napokban izgalmas szintekre érkezett, és a jelentést követően tovább javulhat a technikai kép írta a brókercég.

A Mol negyedéves nettó eredménye éppen, hogy csak elmaradt a tavalyitól, ezzel jelentősen felülmúlta az Erste Befektetési Zrt. és a piac várakozásait is.

Minden főbb soron erősebb számokat hozott, mint a piaci előrejelzés, főleg a nagyobb árréseknek és a helyi keresletnek köszönhetően. Az év egészére vonatkozó 1,9 milliárd dolláros tisztított EBITDA várakozás szerintünk is elérhető, de a negyedik negyedévben a lezárások és a szezonalitás miatt is romló negyedévre számítunk írták.

(Lásd még: A Mol eredménye a második negyedévi mélyponthoz képest emelkedett.)

Emelni kell a Richter céljait?

Az Erste Befektetési szerint a Richter nettó eredménye a várt csökkenéssel szemben kismértékű emelkedést mutatott.

Az operatív eredmény közel 70 százalékkal emelkedett év/év alapon és 20 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat is. Így nagy valószínűséggel számos esetben emelni kell az éves előrejelzéseket, még akkor is, ha Oroszországban a negyedik negyedévben a várható gyógyszerkövetési (szerializációs) problémák miatt romlani fog az értékesítés.

Vártnál jobb eredmények minden soron – írta az Equilor Befektetési Zrt. a Richter jelentéséről.

Ismét javultak a profitmarzsok, és megemelheti idei éves céljait a vezetőség. Továbbra is az USA az első számú piac, de a nyugat-európai értékesítések is szépen nőttek.

A várakozásokat jócskán meghaladta a Richter a KBC Equitas szerint is.

Bár a bevételek növekedési üteme lassult, a teljesítmény még így is igen erősnek számít, az üzemi eredményhányad pedig öt éves csúcsra ugrott. A nettó profit is javult a tavalyhoz képest. A fundamentumok így igen erősek, ráadásul a technikai kép is sokat javult az elmúlt napokban.

Lásd még: A várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége idén a harmadik negyedévben.

Orbitális pályán a bitcoin

Valósággal exponenciális pályán mozog a Bitcoin, két napja érte el a 14 ezer dolláros határt, egy napja a 15 ezret, ma pedig már a 16 ezerhez közelít. Egyelőre nem érte el, de nagyon megközelítette, 15 800 fölött is járt. Ez újabb 7-8 százalékos növekedés. Hasonló mértékben drágul az ether is, jelenleg 430 dollár.

A bitcoin 2018 eleje, a híres bitcoin-őrület lecsengő ága óta nem volt ilyen magas szinten. Az emelkedés nagyjából akkor indult, amikor a PayPal két hete bejelentette, hogy kriptodevizákat is el fog fogadni jövőre a fizetéseknél. Mai hír, hogy egymilliárd dollár értékű bitcoint foglaltak le alvó számlákról, amelyek még az egykori Silk Road illegális piactér rendszeréből tűntek el sok évvel ezelőtt. De ez inkább a kínálati oldalt növelheti, így nem igazán árnövelő hatású.

Keresik a biztos menedékeket

De magyarázzák a bitcoin-száguldást a dollár gyengeségével is, amely az aranyat is magasabbra repíti. A sárga fém az 1950 dolláros határt ostromolja, az ezüst 25,5 dollárnál tart, mint két nemesfém nagyot ugrott az elmúlt két napban. Az olaj viszont gyengélkedik, több mint egy százalékos mínuszban van. A biztos menedéknek számító eszközök népszerűségét mutatja, hogy igen alacsony a német, amerikai vagy például az olasz államkötvények hozama is.

Mi lesz veled, Törökország?

A nyersanyagok áremelkedéséből profitálnak a bányák, az aranybányák például tegnap 7,6 százalékos átlagos emelkedést mutattak (HUI index).

Elérte a tíz török lírát az euró árfolyama. A török részvényeket tartalmazó, euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) alap már mélyen a Lehman-válságban beállított, a 2009-es mélypontot jelentő 10,1 euró alatt van, 9,2 euró körül.

Jó volt a GoPro

Közben érkeznek az újabb és újabb gyorsjelentések, mint az Uber vagy a GoPro, utóbbi árfolyama nagyot ugrott. Japánban a Toyota csökkenő profitról, de stabil pénzügyi helyzetről számolt be. A Honda pedig a világjárvány ellenére is növelni tudta nyereségét, méghozzá 23 százalékkal.

Németország legnagyobb biztosítója, az Allianz elég jól bírja a válságot. Csak mintegy százmillió euró pluszkiadása származott a harmadik negyedévben emiatt, így operatív eredménye csak három százalékkal süllyedt.

A Bilfinger német ipari szolgáltató részvénye 16 százalékkal ugrott ma, mert bennfentes személyek szerint több pénzugyi befektető is érdeklődik a cég megvásárlása iránt. Megfigyelők emlékeztetnek azonban arra, hogy ilyen pletykák korábban is voltak, az árfolyam akkor is megugrott, majd hamar összeomlott – figyelmeztet az N-Tv.de.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG