TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma van az Egyesült Államokban a Függetlenség Napja, ennek méltó megünneplése végett a piacok zárva tartanak. Így maximum a Kínával való amerikai tárgyalások felmelegítésének az előkészítése folytatódhat. Ez azonban vélhetően ma nem szül piacmozgató hírt, s más sem igazán. Legkorábban csak holnap délután lesz érdemes résen lenniük a befektetőknek, akkor teszi közzé az USA a júniusi átfogó munkaerőpiaci adatait.
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Aligha adhattak volna jobb ajándékot az amerikai tőzsdék a befektetőknek a Függetlenség Napja alkalmából annál, minthogy mindhárom vezető indexük – a Dow, az S&P500 és a Nasdaq – is történelmi rekordot döntött. Annak hatására, hogy a gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok miatt egyre biztosabbnak tűnik, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentéssel próbálja stimulálni a gazdaságot. Érdekes módon ez a lelkesedés ezúttal kevésbé ragadt át a világ más részeire, az ázsiai tőzsdék közül csak a japán emelkedett, a kínaiak csökkentek, s Európa – köztük a BUX – is csak szerényebb plusszal nyitott. Az olajárak viszont relatíve méretesebbet estek amiatt, hogy az amerikai készletek a vártnál kevésbé csökkentek: egy százalékot meghaladó mínuszban állnak, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 56,64, míg a Brent típusú 63 dolláron. Az arany gyakorlatilag a szerdai árfolyamán, 1415 dollár környékén jár. A forint euróval szembeni jegyzése valamivel a 322-es szint felett tanyázik. Lássuk a mai, meglehetősen uborkaszezon-ízű nap néhány említhető fejleményét.

1. Tárgyalnak a tárgyalásról

Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója azt közölte, hogy az USA és Kína a jövő héten telefonon egyeztet a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójáról.

2. Száguld a Tesla

Pontosabban a Model 3, amely kiválóan teljesített a törésteszten, az azon megszerezhető 400 pontból 348-at ért el, amellyel megdöntötte a Volkwagen T-Cross 344 pontos addigi rekordját. Nem csoda, hogy a szerdai kereskedésben tovább emelkedett a Tesla árfolyama, amelyet a pozitív meglepetést hozó, második negyedéves leszállítási adatok is segítettek – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

3. Mankó a Deutsche Bank-részvényeknek

A Wall Street Journal értesülései szerint megkezdődtek a tárgyalások a Deutsche Bank részvénykereskedési üzletág egyes részeinek hetekkel ezelőtt beharangozott értékesítéséről. Az eszközei hetedét kitevő állományért 50 milliárd eurót is kaphat a német hitelintézet. Potenciális vevő a Citigroup és a BNP Paribas lehet. A hírre a Deutsche Bank-részvény árfolyama szerdán 2,9 százalékot emelkedett.

4. Ne adják el részvényeiket a 4iG-tulajdonosok!

Mármint a Jászai Gellért és a KZF Vagyonkezelő Kft. által részvényenként felajánlott 675,78 forintos vételi áron – javasolja a hazai informatikai cégóriás igazgatósága. Arra hivatkozva, hogy a társaság érdeke a közkézhányad magas szinten tartása, amellyel a részvényesi ellenőrzést és a vállalat folyamatos tőzsdei jelenlétét tudják biztosítani. Ám az eladás ellen mégis csak az a legfajsúlyosabb érv, hogy a 4iG-részvények szerdán csaknem hatvan százalékkal magasabban, 1070 forinton zártak.

5. Osztalékszelvény-vágás előtt az ANY

Aki szeretne részesedni az ANY Biztonsági Nyomda 2018-as nyereségéből, és még nem tulajdonos, annak még ma kell vennie a cég részvényeiből, ellenkező esetben elesik az egy papírra jutó 81 forintos osztaléktól, amelyet július 15-étől kaphat kézhez. E részvényekkel azok szerdai, 1340 forintos tőzsdei záróáruk alapján 6 százalék körüli osztalékhozamot lehet elérni, ez a Budapesti Értéktőzsdén forgó és nyereségrészesedést fizető cégek között az egyik legmagasabb ráta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél