<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék állapota nem túl szívderítő, az amerikai piac jókora mínusszal nyithat. A forint is egy százalékkal gyengült, miközben a gázár is emelkedik, az állami beavatkozás is erősödhet. Nem fognak az emberek költeni karácsonykor az Amazon szerint.

Nincs jó kedvük az európai befektetőknek, a német, francia, brit indexek fél százalék körüli mértékben esnek. Míg tegnap az USA-ban csúnya esést szenvedtek el a technológiai papírok, de emelkedni tudtak az iparvállalatok (például az energiacégek), addig ma a Nasdaq technológiai index, az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag határidős értékei egyaránt jelentős mínuszban állnak. Két amerikai olajóriás, az Exxon Mobil és a Chevron ma nyitás előtt jelent.

Meglepetések Európából

Az európai piacra rossz hatással lehetett a német Volkswagen autógyár és a brit Natwest bank gyenge gyorsjelentése. A német gazdaság egyébként a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült a másodikhoz képest, a közgazdászok csak 0,2 százalékot becsültek. Viszont épphogy negatív meglepetést jelentett a francia gazdaság teljesítménye.

A BUX index 0,6 százalékkal esett, pont ennyivel süllyedt az OTP is eddig. A Mol 0,4, a Richter 1,0, a Telekom 2,0 százalékkal veszít értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

Miért gyengül ma a forint?

Az euró 412,70 forint, a tegnap esti felett áll 4,2 forinttal, de volt kicsivel 413 felett is. Ez egy százalékos gyengülés, miközben a lengyel és cseh deviza csak 0,2 százalékkal süllyedt. A forintgyengülést részben a miniszterelnök reggeli rádióinterjújával hozzák összefüggésbe, amelyben ugyan megerősítette, hogy egy számjegyű inflációra törekszik a kormányzat, de megpendítette újabb árstopok bevezetésének lehetőségét is. Ez, mint piacellenes, hiányt okozó és az inflációt időben elnyújtó intézkedés rendszerint a közgazdászok és nagybefektetők ellenérzéseit váltja ki.

A forintra azonban a gázár is szokott hatni, és ma öt százalékkal emelkedik a hollandiai gázár novemberre, és kilenc százalékkal 145 dollárra a decemberi határidő. (A novemberi gázzal ma kereskednek utoljára.) A dollár is fontos tényező, de ma csak csekély mértékben erősödik.

Visszavágták az OTP célárát

A Raiffeisen Bank elemzője visszavágta az OTP-re vonatkozó célárát, így továbbra is vételi ajánlással ugyan, de már csak 10 700 forintos célárat fogalmaz meg – írta a KBC Equitas. Korábban még 13 500 forintos célárat határozott meg. Ezzel a konszenzusos célár is 13 059 forintra esett vissza.

Sikerül spórolnunk a gázzal?

Az EU nagy részében megvan a 15 százalék körüli spórolás a földgázzal. Itthon egyelőre ettől egy picit elmaradhatunk, de jó esélyünk van felzárkózni – írta az Erste Befektetési Zrt.

Magyarországon szeptemberben mintegy tíz százalékkal fogyott kevesebb gáz, mint tavaly, pedig idén hidegebbre sikeredett ez a hónap. Augusztusban 22 százalékkal voltunk alatta az egy évvel ezelőtti fogyasztásának.

A magas piaci árakat érzékelve valószínűleg a nagyfogyasztók csökkenthették először a felhasználást.

Meglepő növekedés az amerikai gazdaságban

Kedvező adat érkezett az amerikai gazdaságból, amely meglepően erős ütemben növekszik, és a munkanélküliség is rekord alacsony. A bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az egész évre vetítve a növekedés 2,6 százalékos volt, magasabb az elemzők által várt 2,3 százaléknál.

Az amerikai gazdaság az év első két negyedévében zsugorodott, éves szinten először 1,6, majd 0,6 százalékkal. A munkanélküliségi ráta viszont mindössze 3,5 százalék, ami 50 éve a legalacsonyabb szint.

Az adatok jó hírt jelentenek Joe Biden amerikai elnök és a demokraták számára a november 8-i kongresszusi választások előtt. A közvélemény-kutatások szerint a választók számára a gazdaság a legfontosabb kérdés kommentálta a német N-Tv.de.

A tőzsdéknek viszont ez nem biztos, hogy jó. Mert azt is jelentheti, hogy a Fed bátran emelheti a kamatot az infláció megfékezése érdekében, recesszió előidézésének veszélye nélkül.

Végre egy jó jelentés az Apple-től

Ebben a gyorsjelentési szezonban az amerikai technológiai vállalatok már elég nagy csalódásokat okoztak, a Meta (FB) például tegnap közel 25 százalékkal zuhant. az Apple negyedéves eredményei viszont legalább részben meghaladták a piaci várakozásokat, legalább a “vegyes jelentés” címet kiérdemli a vállalat. Amely ezt a klasszikus számítógépek iránti meglepően erős keresletnek köszönheti. Az iPhone eladásai viszont gyengültek, bár továbbra is az Apple legfontosabb támasza maradt.

A teljes bevétel nyolc százalékkal 90,1 milliárd dollárra emelkedett, a nyereség pedig elérte az 1,29 dollárt részvényenként. Az Apple a tőzsdén kívüli kereskedelemben minimális pluszban van.

Gyenge karácsonyt vár az Amazon

Az Amazon viszont 13 százalékkal esik a zárás utáni nem hivatalos részvénykereskedésben, mivel az eredményei sem lettek valami fényesek, ráadásul az utolsó negyedévre vonatkozó előrejelzése is rosszabb a vártnál. A recessziós félelmek, az infláció miatt a fogyasztók várhatóan visszafogják majd az év végi, karácsonyi vásárlásaikat.

Kamatot emelt az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) nem okozott meglepetést a csütörtöki kamatdöntő ülésével, az elemzők is pontosan 75 bázispontos emelést vártak. A jegybank további kamatemeléseket is kilátásba helyezett az inflációtól függően, de nem adott meg becsléseket, hogy meddig mehet el a kamatemelésekkel. Kisebb változtatások voltak a hosszú lejáratú refinanszírozási műveletekben (TLTRO-III) is.

A bejelentések után csütörtökön nem változott jelentős mértékben, sőt átmenetileg inkább valamelyest javult az európai tőzsdék hangulata.

Csúnya hatalomátvétel a Twitternél

Csütörtöktől hivatalosan is Elon Musk a Twitter fő tulajdonosa. Ennek jegyében azonnal kirúgatott néhány csúcsvezetőt, akikkel korábban nézeteltérései voltak a Twitter-átvétel körüli több hónapos hercehurcában. (Állítólag volt, akit biztonsági őrökkel vezettettek ki.) A CNBC hírportál és a Wall Street Journal szerint a kirúgott vezetők:

  • Sean Edgett vezető jogász
  • Vijaya Gadde, a megtévesztő információkért felelős menedzser
  • Parag Agrawal vezérigazgató
  • Ned Segal pénzügyi igazgató

Musk újra trollkodik

A Twitter-tranzakciót azonban ma keleti parti idő szerint 17:00 óráig (vagyis magyar idő szeirnt este 11-ig) le kell bonyolítani. A Twitter-részvények kereskedését a mai napra felfüggesztették. “A madár felszabadult”, twittelte Musk, és egyéb lefordíthatatlan szójátékokat is kiírt a a Twitterjére. (A Twitter jelképe egy madár, tweet=csipogni, de twit azt is jelenti, hogy balfácán.)

Elon Musk Twitterje az átvétel után. A madár szabad lesz?
Elon Musk Twitterje az átvétel után. A madár szabad lesz?

Emiatt szárnyalt a dogecoin

A kriptovaluta-piac végül nem bírta magát függetleníteni az amerikai technológiai szektor beszakadásától, 3-4 százalékos esés után a bitcoin 20 100, az ether 1500 dollár körül van. Az utóbbi napok egyik nagy nyertese a dogecoin volt, a kutyás mém-érme Elon Musk Twitter-tranzakciója miatt ugorhatott meg közel 40 százalékkal két nap alatt (mintegy hat centről 8,4 centig).

A Twitter ugyanis kriptovaluta-pénztárcán is dolgozik, Musk pedig korábban a dogecoint szemelte ki kedvenc kriptójának.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Vásárolja magát a 4iG

A 4iG október 27-én 20 ezer darab saját részvényt vásárolt 697,879 forintos átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén, az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével. Ennek nyomán sajátrészvény-állománya 0,45 százalék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG