TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
3-4 százalék közötti zuhanásokkal nyitották a hetet az európai börzék arra a hírre, hogy a Kínából indult járványban már négyen az életüket veszítették Itáliában, és péntek óta több mint 150 esetet regisztráltak. Az ázsiai tőzsdéket pedig az újabb kínai halálozások mellett az iráni és koreai érintettség tette padlóra, s a határidős árfolyamok Amerikában is nagy esést jeleznek előre.

Megfordulni látszik a koronavírussal szembeni eddigi tőzsdei rezignáltság. Annak hatására, hogy a koronavírussal diagnosztizált betegek számának növekedése egyre valószínűbbé teszi a világgazdaság lassulását – a hétvégén a Nemzeti Valutaalap már rontott is az idei évi prognózisán. Bár Németországban a legfrissebb feldolgozóipari beszerzési menedzser index pozitív lett, az összességében még mindig csökkenést jelez. A francia és az amerikai viszont rosszabb lett a vártnál, az Egyesült Államokban az üzleti aktivitás 2013 óta nem látott mélypontra süllyedt. Ázsiában a kereskedelem szinte mindenhol jelentősen visszaesett, s a szállítói láncban is fennakadások tapasztalhatók, márpedig ez sok globális céget is érint.

Az amerikai börzeindexek már pénteken is estek – a Dow Jones 0,8, az S&P 1,1, míg a Nasdaq Composite 1,8 százalékot –, s a hétvégén Olaszországból érkező hírek ma még nagyobb zuhanást valószínűsítenek. A világ más tájain már kinyitott tőzsdéken szinte kivétel nélkül csökkennek a részvényárfolyamok, értelemszerűen a legjobban, átlagban 4 százalékkal az olaszok, amelyek ugyanakkor magukkal rántják a többi, német, brit és francia papírt is. Mindenütt az autóipar képviselői állnak a legrosszabbul.

Menekülés az aranyba és az olajtól

A befektetők a részvényekből kivett pénzeiket próbálják biztonságba helyezni. Sokan aranyba, mely kereslet a sárga nemesfém árát újabb és újabb csúcsok felé repíti, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) a mai 2 százalékos drágulást követően már közelíti az 1700 dollárt.

A gazdaság jelentős lassulásától való félelem miatt esik újra az olaj jegyzése, a befektetők ugyanis –logikusan – arra számítanak, hogy emiatt a folyékony arany iránti kereslet jelentősen alábbhagyhat. A hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típus hordója 3,5 százalékos olcsóbbodást követően 56,5 dollár alá ment, míg az észak-amerikai könnyűolajé (WTI) hasonló mértékű zuhanást követően 51,6 dollárra. Így nem kizárt, hogy a hazai üzemanyagtöltő-állomásokon is újra fordul az alig másfél hete élő áremelkedési trend és a január közepétől február közepéig tartó időszakhoz hasonlóan péntektől ismét olcsóbban lehet tankolni a hazai kutakon (ma további benzináremelést jelentettek be, amelynek következtében a 95-ös üzemanyag ára szerdától átlagban 3 forinttal lesz magasabb, 385 forint. A gázolajé marad 395 forint).

MNB-s dilemmák

A külső körülmények jelentős romlása miatt a forint ismét gyengült, az euróval szembeni árfolyama már a 338-as szint felett jár, ami azt jelenti, hogy alig két egységre van a másfél hete elért történelmi mélypontjától. Emiatt, valamint a 4,7 százalékos januári infláció okán is nagy figyelem irányul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésére. A piac ugyan nagyobb változást csak az egy hónappal későbbi, márciusi végi szeánszon vár, amikor egyúttal a jegybank a legfrissebb inflációs jelentését is közzéteszi. Ám azért holnap is érdemes lesz figyelni, milyen hangnemet üt meg a kamatdöntő ülést követően kiadandó közlemény: tovább viszi-e azt a szigorító tónust, amit a 340-es euróárfolyam és 4,7 százalékos januári infláció kombinációját követően Nagy Márton MNB-alelnök megütött, amely verbális intervenció hatására a forint egészen a 335,5-ös szintig húzódott vissza.

Nem könnyítik meg az MNB helyzetét a hazai gazdasággal kapcsolatban ma napvilágot látott keserű adatok. Nevezetesen a GKI februári bizalmi indexeinek romlása. Ezek közül az üzleti 0,7 százalékkal esett az előző hónap 1-es értékével szemben, ami hatéves mélypont. A fogyasztói bizalmi index is csökkent, az értéke mínusz 12,1.

Ráadásul a piac, ha enyhén, de a munkanélküliségi rátában is növekedést vár, a csütörtökön publikálandó adat a közvélekedés szerint 3,4 százalék lehet az előző hónap 3,3 százalékos mutatója után.

Fontos makrogazdasági adatok

A héten másutt is fontos makrogazdasági adatok jelennek meg. Ma például az Európai Unió legnagyobb gazdaságában, Németországban az IFO hangulatindex, amely az előzetes várakozások szerint ismét csökkenhet, pénteken pedig az előzetes inflációs adatok is, amely a piac szerint a januári 1,6 százalékos szinten maradhat.

Az Egyesült Államokban a hét közepén érkező lakáspiaci, a második olvasatú GDP és inflációs adatok, valamint a szokásos heti munkaerőpiaci statisztikák lehetnek irányadók a jövőre nézve.

De érdemes figyelni a kötvényhozamokat is, az amerikaiak például a mélypontjaikra csökkentek, a 10 éves hozam 1,32 százalék, ami jelzi a befektetők pesszimizmusát. Egyúttal szűkíti a jegybankok amúgy sem tág mozgásterét. Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még vághat az 1,5-1,75 százalékos alapkamatán, az Európai Központi Bank eszközei a negatív kamatok és a folytatódó eszközvásárlás miatt szűkösek.

Végéhez közeledik a gyorsjelentési szezon

Az S&P 500-as indexet alkotó félezer cég közül már 440 közzétette a 2019 negyedik negyedéves számait. Az eddigiek alapján a bevételek átlagban 3,6 százalékkal nőttek, míg az egy részvényre jutó nyereségek 1,2 százalékkal, mindkét esetben megverve az elemzői várakozásokat – emeli ki a KBC Equitas elemzése. A legjobban az egészségipar mutatói javultak, ezzel szemben az energiaszektoré romlottak.

E héten a nagyobb vállalatok közül az Egyesült Államokban még a HP, a Home Depot, a Macy’s, a Salesforce, a Marriott és a Best Buy, míg Németországban a BASF és a Münchener Rückversicherung tavaly október-december közötti eredményei lehetnek érdekesek, a többi európai cég közül pedig az AB InBevé, a Danoné és a Safrané.

Idehaza a blue chipek közül a Mol, a Magyar Telekom és a Richter már jelentett, az OTP Bank pedig március 6-án rukkol elő a főbb adataival.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
hírlevél