<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.

A tegnapi jól kezdődő, majd csúnyán végződő tőzsdenap, az egy százalék körüli mínuszban záró amerikai indexek után ma sincsenek jó hangulatban a piacok. Reggel Ázsiában is az esések domináltak, majd Európa folytatta. A német vezető tőzsdemutató 1,3, a francia és a brit 1,0 százalékkal veszített értékéből késő délelőttre.

Az eséseket részben néhány kiábrándító gyorsjelentéssel magyarázzák, tegnap a Netflix tett közzé a várakozásoktól csúnyán elmaradó előrejelzést. De a kamatemelési várakozások is döntő fontosságúak, és az Ukrajna körüli feszültség is rosszat tesz a piacok hangulatának.

A zlotyval gyengül a forint

Itthon a BUX index 0,6 százalékos eséssel kicsivel jobban teljesít az európai átlagnál. Az OTP másfél százalékos esését ellensúlyozza a Mol 0,1 százalékos és a Richter 0,4 százalékos javulása. A Telekom 0,8, az Opus 1,8, a 4iG 1,2 százalékkal olcsóbb lett.

Árfolyamok és grafikonok

A forint gyengül, 357,70 az euró, 1,4 forinttal van a tegnap esti ára felett. Hasonló mértékben, 0,4 százalékkal esik azonban a lengyel és a cseh fizetőeszköz is az euróval szemben. Térségünkben az ukrajnai feszültség nyilván növeli a kockázatkerülést, gyengíti a devizákat.

Az euró/forint fél éve (Tradingview.com)Az euró/forint fél éve (Tradingview.com)

Ezúttal másfél százalékkal esik az olaj ára, amit egy vártnál nagyobb növekedést jelző amerikai olajkészlet-adat válthatott ki. Két nap száguldás után esnek az ipari fémek és az arany is.

Kamathullám + omikronhullám = cunami?

A kamatemelési hullám és az omikronhullám kombinációja egyre inkább cunamira emlékeztet a tőzsdéken – idéz piaci szereplőket az N-Tv.de. (Európai körképünkből ugyanakkor az derül ki, hogy az omikron kevésbé okoz súlyos megbetegedést a korábbi variánsokhoz képest - a szerk.) A befektetők attól tartanak, hogy az amerikai monetáris politika túl agresszív szigorítása megállíthatja a gazdasági növekedést. A Federal Reserve vezetése jövő szerdán ülésezik, sokan negatív meglepetéstől, a szigorítások szigorításától, gyorsításától tartanak.

Akkora a pesszimizmus, hogy akár emelkedés is jöhet

Egyre több híres befektető nyilatkozza azt, hogy eljött az ideje a piaci lufi régen várt kipukkadásának, ami valószínűleg a Fed gyors kamatemelésével fog igazán beindulni – írja az Erste Befektetési Zrt.

Viszont mégis azt gondoljuk, hogy a kereskedők látják a fényt az alagút végén, és olyan fogadásokat tesznek, amik azt mutatják, hogy a koronavírus hamarosan kisebb gondot okozhat a vállalatok számára.

A Bank of America által végzett felmérés szerint 2008 óta nem voltak ennyire pesszimisták a technológiai papírokkal kapcsolatosan az alapkezelők, és inkább az energia- és pénzügyi szektortól várják a fellendülést.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a parkett csak a bikáké, számtalan kockázat fenyeget, de ez az év mégis a normalizálódásról szólhat véli a brókercég.

(A kontrariánus elméletek szerint, ha már szinte mindenki pesszimista a piacokon, akkor gyakran alakul ki emelkedés. Ekkorra ugyanis már a legtöbben eladtak, akik akartak, tehát elfogynak az eladók.)

Vihar közeleg? (Pixabay)Vihar közeleg? (Pixabay)

Borúsak a Netflix kilátásai

Eddig hozta a számokat, de az idei első negyedévben a vártnál gyengébb ütemben nőhet a Netflix előfizetőinek a száma – írja a gyorsjelentésről az Equilor Befektetési Zrt.

  • Az árbevétel 16 százalékkal 7,71 milliárd dollárra nőtt, ami megegyezik a Wall Street által előrejelzett szinttel.
  • Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) a tavalyi 1,19 dollárról 1,33 dollárra nőtt, jelentősen felülteljesítve a 81 centes prognózist.
  • Az előfizetők száma is 8,3 millióval nőtt, ami 150 ezerrel haladja meg az elemzői előrejelzést.

A menedzsment első negyedévre vonatkozó előrejelzése azonban elrontotta a részvényesek jókedvét, a lassabb előfizetőszám-növekedés miatt az eredmények mérséklődhetnek majd. A negyedévben mindössze 2,5 millióval nőhet az előfizetők száma, szemben a Wall Street által jósolt 6,3 millióval. A zárás utáni kereskedésben húsz százalékot esett a papír.

A Netflixen. Fotó: depositphotosA Netflixen. Fotó: depositphotos

A kriptók már a részvénypiacot követik?

Feltűnően az amerikai részvénypiaccal egy időben ment fel, majd esett le tegnap délután, este, majd éjszaka a főbb kriptodevizák árfolyama is. Az együttmozgás egyre gyakoribbnak tűnik, persze a kriptók nagyobb mozgásokat produkálnak, mint mindig. A bitcoin hét, az ether kilenc százalék körüli mínuszban van jelenleg (39 000, illetve 2870 dollár körül.)

Az oroszok teljesen betiltanák a kriptodevizákat

Az orosz nemzeti bank a kriptodeviza-befektetések és -bányászat teljes betiltását javasolta. A bank a környezetvédelmi, pénzügyi stabilitási, monetáris biztonsággal és a tiltott tevékenységekkel kapcsolatos aggályokat jelölte meg indokként. Oroszország jelenleg a harmadik legnagyobb szereplő a kriptodeviza-bányászati iparágban a világon, az Egyesült Államok és Kazahsztán mögött. (Korábban Kína volt a piacvezető, de az ottnai tiltás miatt a legtöbb bányász tavaly más országokba költözött.)

A kriptovaluták nagyon népszerűek Oroszországban, a bank jelentése szerint az évi kriptodeviza-tranzakciók volumene körülbelül ötmilliárd dollár.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10295 10260 10490 -1,62% 0 0 6 962 475 105 Ft 2022-05-24 17:13:45
MOL 2872 2798 2898 +1,06% 0 0 4 340 855 454 Ft 2022-05-24 17:06:59
MTELEKOM 419 410 419 +1,95% 0 0 197 682 707 Ft 2022-05-24 17:05:08
RICHTER 7380 7310 7650 -3,72% 0 0 1 791 620 145 Ft 2022-05-24 17:05:08
OPUS 186 186 191 -1,69% 0 0 7 737 018 Ft 2022-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett ma a Richter
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:44
Átlagos volt a forgalom.
Részvény / Deviza / Áru Orosz olajembargó? Mit sugall a Mol árfolyama?
Király Béla | 2022. május 24. 12:12
Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.
Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
hírlevél
Ingatlantájoló