TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.

Az európai tőzsdeindexek többsége mínuszban zárta a hetet, a német DAX 1,1 a francia CAC 40 0,7 százalékkal esett, a londoni FTSE 100 viszont szerény pluszban zárt. Az USA-ban ismét az optimizmus kerekedett felül, az S&P 500 index fél százalékkal ment eddig. A technológiai részvények indexe 1,1 százalékkal van feljebb.

Itthon a BUX index 0,1 százalékos pluszban tudott maradni, ráadásul a négy főbb részvény közül három pluszban zárt. Az OTP 1,2, a Mol és a Telekom mintegy fél százalékos emelkedéssel végzett. A Richter azonban 1,8 százalékkal lejjebb zárt. A CIG Pannónia 1,8 százalékkal emelkedett, az Opus alig változott.

Izgalmas napok a forintpiacon

A forintnak izgalmas hete volt, az MNB többször is hallatott magáról, de ma a délelőtti erősödés után délutánra gyengülés következett. Most 363,50 Ft az euró, ami 60 filléres emelkedést jelent a csütörtök esti állapothoz képest. A forintról egyébként a délelőtti és a tegnap esti tőzsde tudósításokban részletesen írtunk:

A remény hal meg utoljára

Sokat erősödött a dollár, az euró/dollár már 1,16 hoz közelít. Ez nem tesz jót az árupiacoknak, esnek a nemesfémek, és fél százalék feletti mértékben süllyed az olaj is. A tőzsdei áreséseket alapvetően azzal magyarázzák Európában, hogy a járvány több országban új és új csúcsokat dönt, és újabb intézkedések várhatók. Bár jól láthatóan igyekeznek a korlátozásokat korlátozni, egy-egy régióra, lakosságcsoportra vagy fertőzési gócpontra limitálni.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Ugyanakkor valamelyest támaszt ad a piacoknak, hogy Amerikában is, Európában is újabb kormányzati és jegybanki segítségben bíznak. Bár az USA-ban nagyon távol vannak egymástól a két fő politikai erő álláspontjai, legalább a napokban újra felvették a tárgyalások fonalát, ami reménnyel tölti el a befektetőket.

Felcsútra megy a CIG Pannónia negyede

Az Opus Global bejelentette, hogy stratégiájának, illetve a korábbi kommunikációjának megfelelően a vagyonkezelés körébe tartozó CIG Pannónia Életbiztosító részvényeket értékesítette. A 23 millió 466 ezer 20 darab „A” sorozatú törzsrészvény (a CIG Nyrt. alaptőkéjének 24,85 százaléka) egy szeptember 24-én kelt szerződéssel a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-é lesz. Amelynek székhelye Felcsút, Fő utca 65. A minősített befolyás megszerzéséhez a biztosítási tevékenységről szóló törvény alapján azonban még az MNB előzetes engedélye szükséges.

Az lenne meglepő, ha ez nem lenne meg.

A bankoktól a Revolutig

A jegybanki lazaság, az alacsony kamatszint azonban rossz hatással van a bankokra, azok nyereségességére. Ezért aztán a mai nap nagy vesztesei a bankok. A Deutsche Bank két és fél, a Commerzbank 2,2 százalékkal esett, a BNP paribas és a Société Générale Párizsban majdnem hárommal.

Rendszeres kriptodeviza-megbízásokat indít a Revolut Magyarországon is.

Megérkezett az ismétlődő kriptopénzvétel. Ezzel a funkcióval automatizálhatod és saját igényeidre szabhatod a kriptopénzvásárlást. Beállíthatod a gyakoriságot, napi, heti vagy havi. Valamint hogy milyen összegben szeretnél vásárolni írja a cég ügyfélértesítő levele.

A dán kormány hajtja fel a Tesla árát?

Dánia klímavédelmi terve közel harmadával emelheti a Tesla árát.

Legutóbbi, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó javaslatával a prémium Tesla Model S ára közel harmadával emelkedhet. A szociáldemokrata kormány legalább 500 ezer elektromos autót szeretne látni Dánia útjain 2030-ig, hogy elősegítse a szén-dioxid-kibocsátás 70 százalékos csökkentését (az 1990-es szinthez képest). A csütörtökön előterjesztett terv a fosszilis üzemanyagok, a teherautók és a hagyományos járművek adóemeléseinek sorát tartalmazza. De az egyenlőség jegyében a drágább elektromos autók esetében is megemelkednek az adók írta a Bloomberg.com hivatkozva.

A kormány saját számításai szerint a prémium Model S ára 830 ezer koronáról (130 ezer dollár) közel 1,1 millió koronára emelkedne, ami 31,4 százalékos növekedést jelent.

Egy tábornok nyomja le az olajat?

Órákkal azután, hogy az OPEC szeptember 17-én Zoom-konferenciát tartott, Khalifa Haftar líbiai tábornok, aki hosszú háborút folytatott az ENSZ által elismert tripoli kormányzattal, békeszerződést jelentett be. Az OPEC akkor ígéretet tett arra, hogy a kínálatot a kereslet alatt tartja, hogy a nyersolaj hordónkénti ára 40 dollár fölött maradjon. (Az olajgazdaságok pedig finanszírozhatóak maradjanak.)

Haftar, aki nem volt ezen a találkozón, felboríthatja az egész tervet. Csütörtöktől a líbiai Hariga, Brega és Zueitina kőolajterminálok nyitva álltak, miután a blokádot Haftar erői feloldották, és tartályhajókat fogadnak. Bár a legnagyobb kikötő továbbra is zárva van. A líbiai National Oil Corp vállalat szerint a termelés jövő hétre napi 260 000 hordóra emelkedik a korábbi mintegy 100 ezer hordóról – írta az Investing.com.

Lehet, hogy Irán és Venezuela lesz a két következő dominó? Elemzők szerint az amerikai elnökválasztás után tárgyalások kezdődhetnek az USA és Irán között a szankciók enyhítésének feltételeiről.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél