<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.

Miután tegnap este Amerika szép pluszban tudott zárni, ma jelentősebb mértékben emelkednek az európai indexek is. A német mutató 0,6, a brit 0,8, a francia 1,2 százalékkal van feljebb. A piacot sok vállalati hír húzza fel, jó gyorsjelentések érkeznek, miközben rossz hírek is jöttek.

Itthon a BUX index is fél százalék körüli emelkedésben van, az OTP 0,3, a Richter 1,7 százalékos drágulása mellett. A Mol és a Telekom minimális mínuszban van, a 4iG 1,5 százalékkal esik. A forint stabil, 349 körül jár az euró ára.

Árfolyamok és grafikonok

A forintpiacon egyre inkább a jövő hét kedden esedékes MNB-ülésre figyelnek, ahol újabb kamatemelés várható. Ma az USA-ban heti munkanélküliségi adat érkezik.

Az idei német gazdasági csoda elmarad

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) 3,2 százalékról 2,1 százalékra csökkentette a német GDP idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

A szállítási szűk keresztmetszetek és az anyaghiány terheli a német ipart. A világgazdaság szépen muzsikál, de a német gazdaság motorja akadozik állítja a berlini intézet. Az erős belföldi és nemzetközi kereslet ellenére a “köztes termékek globális szűk keresztmetszetei akadályozzák az ipar beindulását.

A DIW 2022-re viszont magas, 4,9 százalékos növekedést vár. A becslése szerint 2023-ban a GDP csak 1,5 százalékkal nő majd.

Van fantázia a médiában, nincs a kínai kaszinókban?

A Thyssenkrupp ipari konszern azért esik több mint egy százalékkal Frankfurtban, mert eladja a Terni nemesacél-művet az Arvedi cégnek. A francia Lagardere médiavállalat viszont 20 százalékkal ugrott, miután kiderült, hogy a Vivendi nagyobb részesedést szerezne benne. A Ryanair emelte utasforgalomra vonatkozó előrejelzéseit, ezért emelkedik három százalékkal.

Hong Kongban viszont a szerencsejáték-ipar részvényei, a kaszinók mélyrepülést mutattak be, miután a kínai kommunista vezetés most ezek szabályozását tűzte ki célul. Az Evergrande ingatlanóriás csődje is erősen rontja a befektetői hangulatot a távol-keleti országban.

Ezért zuhant a Continental

Mától forognak a tőzsdén önállóan a Continental autóipari társaságról leválasztott meghajtástechnikai cég, a Vitesco részvényei. Az utóbbiak 60 euróról először leestek 57-re, majd felugrottak 62 fölé. Az anyavállalat papírja pedig több mint 13 százalékkal 98 euró közelébe zuhant, de ennek nagy része a Vitesco-kiválás hatása. Ennek beszámításával is esik azonban a részvény mintegy 2-3 százalékot.

Visszaestek az európai autóeladások

Jelentős visszaesésről számolt be az ACEA az európai újautó-eladásoknál – írta a KBC Equitas. Júliusban a tavalyi év hasonló időszakához képest 23 százalékkal volt alacsonyabb a regisztrált új autók száma, míg augusztusban 19 százalékos volt a csökkenés az EU tagországaiban.

Az elmúlt két hónap visszaesése ugyan negatív fejlemény, az év eleje óta eltelt időszakot nézve viszont 11,2 százalékkal magasabb az értékesítés, mint tavaly, ami az erős tavaszi adatoknak köszönhető. Az elmúlt hónapokban viszont a legnagyobb gazdaságokban   Németország, Franciaország és Spanyolország két számjegyű csökkenés volt.

Más források szerint az euróeladások csökkenése annak is köszönhető, hogy a csiphiány miatt az autók ára, az olajár-emelkedés következtében pedig az üzemanyag drágult.

Trabant egy német garázsban. Nem érintené a chiphiány, ha gyártanák még. (Pixabay.com)Trabant egy német garázsban. Nem érintené a chiphiány, ha gyártanák még. (Pixabay.com)

Csendben, de masszívan felfelé kúszik az olaj

“Jó formában az olaj”, “Öt napos emelkedési sorozaton van túl az olaj”, “Hat hetes csúcson az olaj” – írják elemzők a fekete aranyról. Miközben a részvénypiacokon a napokban az újabb fertőzéshullámtól, lezárásoktól és a gazdaság lassulásától féltek, az energia-hordozó ára csendesen felfelé kúszott.

A Brent olaj árfolyama hosszabb távon. Már a válság előtti szinten van (Tradingview.com)A Brent olaj árfolyama hosszabb távon. Már a válság előtti szinten van (Tradingview.com)

Az Equilor Befektetési Zrt. Szerint az emelkedést segítette, hogy az amerikai olajkészletek 6,4 millió hordóval csökkentek, a várt 3,5 millió hordóval szemben. A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint a globális kereslet októberben napi 1,6 millió hordóval fog bővülni, jövőre pedig napi 3,2 millió lehet a növekedés.

A brókercég szerint az emelkedő kereslethez az átoltottság emelkedése és a gazdaságok újranyitása, a mobilitás emelkedése is hozzájárul. Így az OPEC-ülések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Az energiarészvények évtizede jön?

Az energia-részvények 2014 óta, az olajár beomlása óta alulteljesítettek, de a következő évtized ennek tükörképe is lehet – írja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A következő évek jó eséllyel magas energia- és nyersanyag árakat fognak hozni.

Európában most robbannak fel az energiaárak, melyet követnek az ázsiai és amerikai jegyzések is. Az energiavállalatok ráadásul az energiaátmenet kulcsszereplői lesznek. A Covid kitörése valószínűleg mélypontja és egyben fordulópontja is volt az évtizedes trendnek teszi hozzá az elemző.

Az energiahordozókról lásd még:

Megint robbant az uránszektor

Tegnap az URA és az URNM jelzésű uránbánya-ETF-ek újabb 6,5, illetve 10,1 százalékkal ugrottak meg a tőzsdén, amit annak tulajdonítanak, hogy tőkeemelése után a Sprott Physical Uranium Trust befektetési társaság folytatta uránérc-felvásárlásait. A következő hónapokban a vásárlások értéke elérheti összesen a további egymilliárd dollárt is.

Ezzel a másodlagos piacon a sugárzó érc egysége 48 dollárig ment, ami 2012 szeptembere óta nem látott szint – írta a SeekingAlpha. Az uránszektor 2011 március, a fukushimai katasztrófa után évekig hanyatlott.

Lásd még:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos