5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.

Az európai tőzsdeindexek többsége fél és egy százalék közötti mínusz mutat, és az ázsiai tőzsdék is többnyire jelentős negatívumokkal zártak pénteken. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli esést mutatnak.

Az éjszaka ugyanis iráni objektumokat ért légitámadásokról érkeztek hírek, ami rossz hatással volt a tőkepiacokra. Miután az irániak cáfolták, hogy érdemleges dolog történt volna, némileg megnyugodtak az árfolyamok. Emellett továbbra is a kamatcsökkentésekkel kapcsolatos romló várakozások nyomasztják a tőzsdéket. Eközben jó gyorsjelentések érkeztek a légitársaságoktól, mint az EasyJet, és a Netflixtől is. A streamingszolgáltató árfolyama ennek ellenére nagyot esett.

A hollandiai szállítású földgáz árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai szállítású földgáz árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,8 százalékos eséséhez mindhárom vezető papír hasonló mértékben járult hozzá, az OTP 0,9, a Mol 0,7, a Richter egy százalékkal lett olcsóbb. A Telekom eddig megúszta 0,1 százalékkal, míg az Opus és az AutoWallis két-két százalékkal van lejjebb. Az euró/forint 394,90, de hajnalban, amikor nagy volt a bizonytalanság, a 396-ot is súrolta.

Árfolyamok és grafikonok

Hamar megnyugodott az olaj és az arany

Az iráni objektumokat ért támadásról szóló hírek hatására leginkább az olaj mozdult meg, a Brent ideiglenesen 90,70 dollárig felszaladt, majd innét fokozatosan visszacsorgott 87,40-re. Ez már csak 0,4 százalékos emelkedést jelent. A földgáz ára Európában három százalékkal, 31,26 euróra esett pénteken, bár előző nap hasonló mértékű drágulást láttunk. (Lásd a fenti grafikont.)

Az arany 2430 dollárig is felszaladt az ázsiai kereskedés során az éjjel, majd ez is lefelé csorgott, jelenleg a 2400-as határral küzd. Az ipari fémek is emelkednek, a réz Londonban közelít a 10 ezer fontos mérföldkőhöz.

Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kamatcsökkentés vagy kamatemelés?

A minneapolisi Fed elnöke kilátásba helyezte, hogy egész évben a mostani szinten, vagyis az 5,25-5,5 százalékos sávban maradhat az amerikai irányadó kamat. Az atlantai Fed elnöke szerint pedig az inflációs cél eléréséig vezető út “lassabb és döcögősebb lesz”, mint ahogy azt várják, ő legfeljebb egy kamatvágásra számít, az év vége felé – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt.

A New York-i Fed elnöke, John Williams szerint nem kell sietni a kamatcsökkentéssel. Sőt kamatemelés is lehetséges, ha a gazdasági adatok ezt indokolják a Fed inflációs céljának elérése érdekében írta a Bloomberg.

A vártnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb lett Japánban az infláció, 2,7 százalék, de az elemzők nem várnak nagy változtatást a Bank of Japan kamatpolitikájában. A jövő héten szinte biztos, hogy tartani fogják a jelenlegi kamatszintet.

Titkolózik a Netflix

Az első negyedévben felülteljesítette a várakozásokat a Netflix, a pozitív piaci reakció mégis elmaradt a jelentésre – írta a K&H Értékpapír. A társaság ugyanis bejelentette, hogy 2025 első negyedévétől kezdve nem fogja nyilvánosságra hozni az előfizetők számát és az egy előfizetőre eső bevételi adatokat. Pedig ezek fontos mutatószámok, amiket az elemzők is használtak a vállalat értékeléséhez.

A most lezárult negyedévben egyébként 9,33 millió új előfizetővel bővült a Netflix ügyfélállománya, az elemzői konszenzus csak 4,84 millió volt. Bevételek és profit terén is felülteljesítő volt a cég.

Alaposan megijedtek a bitcoin-befektetők

A kriptovaluták piacán is nagy volt az ijedelem az izraeli támadás hírére, a bitcoin 60 ezer dollár alá is benézett egy rövid időre. Innét azonban gyorsan felpattant, jelenleg 64 700 felett áll. Hasonló pályát írt le az ether is, amely 2860 dollárig esett, hogy azután 3100 fölé ugorjon.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Fél nap van a feleződésig

Péntekről szombatra, az éjszaka közepén várható a feleződés, amikor a keletkező új bitcoinok száma a felére csökken majd. A pontos pillanatnak nincs túl nagy jelentősége, az esemény hatását inkább hosszú távon fejti majd ki. Bár a várakozások eléggé felfokozottak, még mindig sok az optimista, ami veszélyesnek bizonyulhat. A kriptovaluták “félelem és mohóság indexe” különböző számítások szerint 60-66 körül van, ami a “mohóság” tartományban található.

Ez már a kereskedelmi háború?

Kínai válaszcsapás jött röviddel azután, hogy az USA magasabb vámokat követelt a kínai acélra. Egy fontos ipari vegyi anyag importját akarják pluszvámmal megdrágítani, ha az Egyesült Államokból a kínai piacra szállítják. Szerintük egy vizsgálat feltárta, hogy az USA-ból származó olcsó propionsavimport károsította a hazai vegyipart – írta az N-Tv.de.

A propionsavat főként tartósítószerek, gombaölőszerek, gyomirtók és gyógyszeripari köztes termékek előállítására használják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG