<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.

Ma is rosszul indul a nap Európában, a főbb tőzsdeindexek a kezdeti csekély süllyedés után lényegesen lejjebb kerültek. Jelenleg a német és a francia index másfél, a londoni pedig egy százalékos mínuszban van, de nagy a volatilitás, az áringadozás, a helyzet gyorsan változik.

Elsősorban továbbra is a kamatemelési ciklus miatt aggódnak, de az Ukrajna körül kialakult helyzet most már legalább olyan fontosnak tűnik. Oroszország állítólag akkora csapatösszevonást hajtott végre, hogy bármely pillanatban megtámadhatja Ukrajnát.

Pénteken is csúnya napot zártak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 index 1,9, a Nasdaq technológiai mutató 2,7 százalékkal zuhant. A mai határidős indexek alapján azonban lehetséges, hogy pluszban indul az óceán túlpartján a kereskedés, a Nasdaq 100 index határidős értéke ugyanis 0,7 százalékos pluszban van.

Itthon a BUX-index 1,6 százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Richter egyaránt másfél százalék körüli mínuszban ingadozik. A 4iG 1,8, az Opus 1,6 százalékkal ment le, a Telekom üdítő kivételként stagnál. A Mol 373 513 darab részvényt értékesített a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) részére.

Árfolyamok és grafikonok

Közelít a 360-as euró

A forintnak sem tesz jót a sok turbulencia, ma is egy forinttal drágább az euró, 359,50. Főleg a tőkepiacok turbulenciái okozhatják ezt, de az is hozzátartozik, hogy az idén nem folytatta az MNB az egyhetes kamat fokozatos emelését. Kérdés, mikor, milyen árfolyamnál avatkozik be ismét.

Két jegybankra figyelj a héten!

Szerdán az amerikai Fed, kedden az MNB tart kamatdöntő ülést. Az MNB emelhet az alapkamaton, majd csütörtökön esetleg az egyhetes betéti kamaton is, amivel mostanában a forint árfolyamát igyekezett szabályozni.

Az EUR/HUF három hónapja (Tradingview.com)Az EUR/HUF három hónapja (Tradingview.com)

A Fed várhatóan nem lép még, de utalhat a folytatásra, például hogy márciusban emel-e már. Bár ez utóbbit a piacok egyébként majdnem biztosra veszik. A tőkepiacok idei rossz hangulata főleg abból fakad, hogy először háromról négyre emelték az idei várható amerikai kamatemelések számát az elemzők, most pedig már négynél is többről beszélnek.

Az omikron súlyosbítja az inflációt?

A Goldman Sachs elemzői alapesetben négy, egyenként 25-25 bázispontos kamatemelésre számítanak idén, de az infláció megugrása miatt több monetáris szigorítás is lehetséges – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Félő, hogy minden olyan ülésen kamatot fognak emelni, amikor felfelé tolódnak az inflációs kockázatok. Az omikron-variáns terjedése is súlyosbítja az inflációs helyzetet, ráadásul megindult az ár-bér spirál. Arra számítanak, hogy júliustól havi 100 milliárd dollár értékben csökkentik a jegybanki mérleget, ami szintén szigorúbb lenne a jegybank jelenlegi kommunikációjánál.

Oroszországi szankcióktól szenvedhet az OTP, a Richter?

A potenciális orosz-ukrán háború szankciókat jelenthet számos oroszországi vállalat számára. Így aggódhatnánk a Richter meg az OTP miatt is – írja az Erste befektetési Zrt. kommentárja.

De gyógyszergyárakat általában nem szoktak szankcionálni, inkább a leértékelődő rubel fájhat a Richternek. Viszont annak árfolyama az év eleji 4,4 forintról 4,1-re jött le, így egyelőre nincs negatív hatás. Az OTP esetében sem számítunk szankciókra, habár van kitettsége mind az ukrán, mind az orosz oldalon. Ez a profit 14, a mérlegfőösszegnek pedig 6,5 százalékára lehet negatív hatással.

Fontos gyorsjelentések jönnek a héten

Ezen a héten is kiemelkedő jelentőségű nagyvállalatok fogják közzétenni a gyorsjelentésüket, mint a Microsoft, az Apple, az IBM, a McDonald’s vagy a Tesla, sok egyéb mellett.

Manipulációt állapítottak meg az OTT-One-nál

Az MNB 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-One Nyrt.-re a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

A kibocsátó részvényeivel való kereskedést a jegybank már korábban felfüggesztette, ennek visszaállításához meg kell szüntetni a jelenleg fennálló információhiányos állapotot.

Bővebben lásd:

Megérkezett a kripto-tél?

A múlt hét szörnyű élmény lehetett a kriptodeviza-tulajdonosok számára, a piac hete óta tartó csendes lefelé csorgása erősen begyorsult. A mai pár százalékos mínuszok helyett érdemes a heti adatot nézni, eszerint a bitcoin 19, az ether 29 százalékot veszített az értékéből. (A novemberi történelmi csúcsaikról pedig majdnem lefeleződtek.) A legnépszerűbb “altcoinok” (inkább az ether, mint a bitcoin alternatívái, versenytársai) pedig, mint a solana, az avalanche, a polkadot vagy újabban a fantom, 30-40 százalékkal zuhantak egy hét alatt.

A bitcoin és az ether egy éve (Tradingview.com)A bitcoin és az ether egy éve (Tradingview.com)

Az okok között szerepel – ahogy a részvénypiacokon is – a várható amerikai kamatemelési sorozat, ami csökkenti a kockázatos befektetések iránti keresletet. (Márpedig a kriptodevizáknál kevés kockázatosabb eszköz van.) A kriptopiac többnyire egy irányba mozog mostanában a részvénypiaccal, csak nagyobb mértékűek a változások.

Újra beütött a bitcoin-crashÚjra beütött a bitcoin-crash

Három kriptógyilkos hír a múlt hétről

Sokan attól tartanak, hogy megismétlődik a 2018-2019-es forgatókönyv, amikor a “kriptó-télen” 80-95 százalékkal is zuhantak a fontosabb kriptodevizák a korábbi csúcsaikról. A mostani esés kripto-specifikus oka lehet három hír a múlt hétről:

  1. Oroszország jegybankja betiltaná a kriptodevizákat.
  2. Nagy-Britannia a DeFi-t (decentralizált, kriptodeviza-alapú pénzügyeket) szabályozná.
  3. Az USA-ban pedig próbaper indult egy DeFi-programozó startup cég ellen, tiltott szerencsejáték vádjával, amely példaértékű lehet a jövőre nézve.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10775 10540 10815 +1,84% 0 0 6 240 869 050 Ft 2022-05-18 17:09:19
MOL 2870 2830 2894 +1,27% 0 0 2 899 712 640 Ft 2022-05-18 17:05:07
MTELEKOM 410 402 412 0,00% 0 0 450 225 776 Ft 2022-05-18 17:05:01
RICHTER 7300 6900 7320 +5,87% 0 0 3 213 505 000 Ft 2022-05-18 17:05:40
OPUS 194 189 194 +0,52% 0 0 24 243 323 Ft 2022-05-18 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
Részvény / Deviza / Áru Jelentős emelkedéssel zárt a BUX - az OTP is megindult
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 18:17
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 658,56 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 41 906,58 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint belerúgtak egyet a forintba, eljött a Telekom-aukció napja
Eidenpenz József | 2022. május 17. 13:11
A tőzsdéken megint javult a hangulat, ami a múlt hét végi emelkedéssel együtt biztató. A dollár kissé esik, az euró/forint is visszatért 390 alá. Az OTP és a Mol együtt húz, a Telekomra aukciót tartanak. A bitcoin 2015 óta nem volt olyan rossz passzban, mint az elmúlt hetekben.
Részvény / Deviza / Áru Vonzóbbá vált a kriptodevizák vétele a magyarok számára
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 10:04
Ez évtől ugyanis kevesebb mint a felére csökkent az utánuk Magyarországon fizetendő adó.
Részvény / Deviza / Áru Megint pénzt tolt az OTP Bank részvényeibe Csányi Sándor fia
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:26
Ahogy márciusban, úgy most is mintegy 20 millió forintért vásárolt.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Richter húzta le ma a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,68 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 41 248,02 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Készülhetünk a recesszióra, március eleji szintre gyengült a forint
Eidenpenz József | 2022. május 16. 12:40
Ma reggel 387-nél járt az euró, és a dollár is történelmi csúcsa közelében tartózkodik, de legalább az OTP erősebb. A friss kínai adatok is pocsékak, az USA-ban is arról ötletelnek, lesz-e recesszió. Fog-e még valamit is érni a terra?
Részvény / Deviza / Áru Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:11
Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste Bank, az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap a pénzintézet értékpapírjából.
hírlevél
Ingatlantájoló