BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. július 10. 11:35

Kétségtelenül a Jerome Powellel kapcsolatos fejlemények viszik a prímet a nyár kellős közepébe fordulva. A Fed-elnök sorsánál persze fontosabb, mi lesz a július végére beígért kamatvágással – erre vonatkozóan kaphatunk ma délután fontos jelzéseket. Az is érdekes lehet, hogy a 4iG régóta biztosra vett bejelentése a T-Systems egy részének felvásárlásáról milyen tovagyűrűző hatásokat kelthet, miközben az sem mellékes, meddig tarthat a forint lejtmenete, amire a tegnap publikált lassuló inflációs adatok lökték.

Jerome Powell

Összességében folytatódott az elmúlt napok borús kereskedése a tőzsdéken, még ha már akadtak zöldellő index-szigetek is. Az Egyesült Államokban a Dow Jones mínuszban, az S&P 500-as enyhe, míg a Nasdaq fél százalékot meghaladó pluszban zárt kedden. Szerda reggel Ázsiában a hongkongi börze volt az üdítő kivétel, a japán és a kínai viszont negatívan szerepelt, míg Európában is a mínuszok domináltak, a BUX-ot is beleértve. Ugyancsak megcsúszott az arany, fél százalékkal került lejjebb, az 1390 dolláros szint felé hátrálva, miután a vele általában ellentétesen mozgó amerikai dollár a Fed-elnök képviselői meghallgatására várva erősödött. Az olajárak viszont az amerikai készletek piac által vártnál nagyobb csökkenésének hírére kilőttek, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) hordója több mint 1,5 százalékkal, 59 dollár közelébe drágult, míg a Brent típusú 1,25 százalékos erősödést követően a 65 dollárt súrolja. A forint több mint egy hónapos mélypontján, az euróval szemben a 326-os szint felett araszolgat. Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. Should I stay or should I go?

A The Clash nevű brit zenekar örökbecsűje juthat Jerome Powell Fed-elnök eszébe, annak kapcsán, hogy Donald Trump az utóbbi időben már többször is hajlandóságot mutatott az elmozdítására, amennyiben nem teljesíti a kívánságát és csökkenti az alapkamatot. Más kérdés, hogy a Fed-re vonatkozó törvényből nem derül ki egyértelműen, ezt megteheti-e az USA harcias első embere, csupán annyi látszik bizonyosnak, hogy a Fed kormányzói közül nem ebrudalhatja ki Powellt – hívják fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Mindenestre Larry Kudlow, Trump fő gazdasági tanácsadója azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy jelenleg nincs semmilyen törekvés arra, hogy eltávolítsák a Fed jelenlegi elnökét. E kérdés azonban valószínűleg csak akkor kerülhetne le a napirendről, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a július végi kamatdöntő ülésén lazít, amit egyébként a piac szinte biztosra vesz. Meglehet, a Fed e szándékáról többet tudhatunk meg ma, amikor Powell a féléves kongresszusi beszámolójában a követendő monetáris politikát is felvázolja.

2. Halló, halló!

Ezzel kezdődhetett a kereskedelmi tárgyalásokról való keddi egyeztetés az amerikai kormányt képviselő Robert Lighthizer és Steven Mnuchin, valamint a kínai állam nevében eljáró Liu He miniszterelnök-helyettes és Zhong Shan kereskedelmi miniszter között, a kétoldalú megbeszélések ugyanis ezúttal nem személyesen, hanem az éterben zajlottak. Mindkét fél pozitívan értékelte és konstruktívnak nevezte a megbeszélést, de konkrétumokkal nem szolgáltak. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway viszont elmondta, az amerikai delegáció hamarosan Kínába utazhat, hogy mikor, azt még homály fedi.

3. Ökoadót vezethet be Franciaország

Amelynek mértéke – Elisabeth Borne közlekedési miniszter közlése szerint – az Európai Unión (EU) belüli repülés esetén a turistaosztályon jegyenként 1,5, míg az elsőosztályon 9 euró lenne, az EU-n kívüli elsőosztályú repülést pedig akár 18 eurós adó is sújthatná. Mentesülnének e teher alól a tranzitjáratok, mivel az ökoadót csak Franciaországból való indulás esetén kellene kifizetni. Párizs célja a szén-dioxid kibocsátás mérséklése, korábban azonban a Macron által bevezetni kívánt üzemanyagadó-emelés az emlékezetes „sárgamellényes” tiltakozások hatására elmaradt, így a kormánynak új eszközhöz kell nyúlnia. Az ökoadó kilátásba helyezésének hatására az Air France-KLM részvényének az árfolyama több mint 3, a Lufthansa-é pedig 2 százalékot esett.

4. Lassult az infláció, mégis gyengült a forint

Hiába lett az előző havinál fél százalékponttal – és a piaci várakozásoknál valamivel nagyobb arányban – alacsonyabb a 3,4 százalékos júniusi infláció, ez a forintot inkább visszavetette, szerda délelőtt az euróval szemben már a 326-os szint felett mozgott. A magyarázat erre az Equilor Befektetési Zrt. szerint az lehet, hogy a jegybank változatlanul fenntarthatja a jelenlegi, ultralaza monetáris politikát, ami a hazai fizetőeszköz további gyengülését idézheti elő.

5. Másnapos 4iG és Telekom

A hónapok óta biztosra vett nagy bejelentés – a Jászai Gellért tulajdonosi kontrollja alatt lévő informatikai vállalkozás a leválasztandó kis- és középvállalati értékesítési üzletág kivételével megveszi a Magyar Telekomtól a T-Systemst – hatására a 4iG tőzsdei árfolyama kedden már 8 százalékot meghaladó pluszban is járt, míg a Telekomé közel 2 százalékkal került feljebb. Ám az ilyenkor szokásos negatív korrekció már tegnap elkezdődött. A Jászai-érdekeltség a keddi napnak is már csak 1,1 százalékkal magasabban intett búcsút, mint ahol a hétfőit zárta, szerdán pedig folytatódott a csökkenés, ami a Telekomot is magával rántotta. Ez azonban természetesnek tekinthető, hiszen a befektetők nem győzték learatni az árfolyamnyereségüket, mondhatni, érvényesült a tőzsdei hüvelykujjszabály, miszerint a pletykára venni, a bejelentésre pedig eladni kell. Hogy aztán mennyi kakaó van még a 4iG-ben, az a jövő zenéje, amikor az „ördögöt” rejtő részletek elkezdenek napvilágra kerülni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél