<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Durva, évtizedek óta nem látott olajár-zuhanás bontakozott ki ma azután, hogy az OPEC tanácskozása eredménytelen volt. Ráadásul a hétvégi szaúdi és orosz nyilatkozatok is csak még több olajat öntöttek a tűzre. A fekete arany huzamosabb ideig 2003 óta nem volt ilyen olcsó. Sokan már 20 dollár körüli olajárban gondolkoznak. A gázár is csatlakozott.
Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

Állítólag 1991, azaz az Öböl-háború óta nem esett ekkorát az olaj árfolyama, mint ma reggelre. Miután a múlt héten csütörtökön és pénteken az olajexportáló országok szervezete, az OPEC nem tudott megegyezni a vele időnként együttműködő Oroszországgal, a sajtó a szervezet széteséséről és olajár-háborúról beszél. Szaúd Arábia azután a hétvégén bejelentette, hogy csökkenti a hivatalos eladási árait. Ráadásul a napi kitermelést is 10 millió hordó fölé emeli.  Ez adott a reggel újabb lökést az áraknak lefelé.

A WTI típusú (amerikai) olaj reggel 30 dollár alá is benézett, a minimumárfolyama 27,34 volt, délben 32 dollár az ára. A Brent esetében 31,27 dollár volt az alja, délben 35,5 dollárnál tartott. Így is 22 körüli mínuszban volt mindkét fajta a nap közepéig. Ekkora fokú zuhanás, “fekete hétfő” tényleg csak óriási pánikban szokott előfordulni, mint például a részvénypiacon 2008 szeptemberében, a Lehman Brothers csődje utáni napon.

Az olajárakat kisebb-nagyobb mértékben követték az olajkitermelő vállalatok részvényei is. Az osztrák OMV csak 12, a British Petrol (BP) 18, a Royal Dutch Shell 15 százalékos mínuszban van. De nem kímélték az orosz energiacégeket sem, a Rosznyeft 21, a Gazprom 18 és fél százalékkal zuhant. A decemberben tőzsdére vitt szaúd-arábiai olajvállalat, az Aramco is a mélybe hullt, ezzel az IPO-ár (az elsődleges kibocsátási árfolyam) alá került a részvény.

Az olajon csúsztak el a tőzsdék

A helyzetet súlyosbítja, hogy a gázár is mélyrepülésbe kezdett, ha nem is akkorába, mint az olaj. Az amerikai típusú földgáz jegyzése öt százalék körüli mínuszban van. Mindez egyébként úgy, hogy már csütörtökön és pénteken is nagyot zuhantak az árak. Egy hét leforgása alatt 31 százalékkal esett az olaj és 7,5 százalékkal az amerikai földgáz.

A WTI típusú olaj rövidebb távon. (Tradingview.com)

Főleg az olajárak zuhanásával magyarázzák azt is, hogy ma tőzsdék szintén régen nem látott méretű zuhanást produkálnak  A legtöbb nyugat-európai tőzsdemutató hét százalék körüli mínuszban jár, a hazai BUX index 5,7 százalékot hozott össze. A Mol húzza le leginkább 8,8 százalékkal, de az OTP és a Richter is öt százalék körüli esésben. (Délelőtti tőzsdetudósításunk itt látható.)

Megroppant a kereslet

A Goldman Sachs elemzése szerint könnyen a kettessel kezdődő tartományban, tehát 20 és 30 dollár között találhatja magát az olaj az árháború következtében. Azon sem csodálkoznának, ha a Brent árfolyama 20 dollárig süllyedne, ami már egyes termelők életben maradását veszélyezteti. Ez teljesen átalakíthatja az olaj- és benzinpiacot. A bankház egyébként a második és harmadik negyedévre 30 dollár körüli átlagos olajárat vár.

A WTI típusú olaj hosszú távon. (Tradingview.com)

Szerintük kétség sem férhet hozzá, hogy az OPEC és Oroszország árháborúba kezdett. Ilyen utoljára 2014 novemberében volt, de a kilátások most az akkorinál is sötétebbek. Mégpedig elsősorban azért, mert az árháború a koronavírus miatt megroppant kereslettel találkozik.

Nincs meg a három feltétel

A Bloomberg egyik véleménycikke szerint három feltételnek kell ahhoz teljesülni, hogy az OPEC befolyásolni tudja az árat. Egyrészt a világ keresletének is megfelelő szinten kell lennie. Másrészt az OPEC-tagok egyetértése szükséges hozzá. Harmadszor pedig csak csekély árnyomás érkezhet a külső szervezeten kívüli termelők részéről. Ám az amerikai kőzethasításos technikával termelő piaci szereplők és más nem-OPEC-tagok termelése miatt ez a harmadik feltétel egyre kevésbé teljesül. Ráadásul még a kartelltagok egy része is csalt a termelési plafon betartása során.

Így nem csoda, hogy Szaúd Arábia megelégelte azt a szerepelt, hogy ő játssza a mérleg nyelvét, ő legyen a kereslet-kínálat közötti kiegyenlítő szelep (“swing producer”). Eddig a kereslet és a kínálat közötti eltérést többnyire ők simították ki a termelés módosításával. Ugyanakkor szükségük van az olajbevételekre, miközben nagyon olcsón tudnak kitermelni. Most a kőolajtermelők elsősorban abban reménykedhetnek, hogy a koronavírus visszaszorul.

Putyin bosszúja?

Az olajár összeomlásáról és az olajháború kezdetéről beszél az OilPrice.com cikke is. Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap kijelentette, hogy a jelenlegi olajárak megfelelő szintűek az orosz gazdaság számára. Már számos más elemző is 20 dollár körüli olajárakkal számol az év során. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Oroszország ezen lépése valójában az amerikai palaolaj-kitermelők ellen irányul. Illetve az Egyesült Államok ellen, amely támadja a Nord Stream 2 gázvezetéket Oroszország és Németország között.

Az amerikai olajtermelés egyébként szépen lassan az utóbbi hónapokban is kúszott felfelé. Az olaj iránti kereslet viszont hatalmasat eshet az első negyedévben az előrejelzések szerint. A koronavírus gazdasági következményei mind ebbe az irányba mutatnak. A Morgan Stanley szerint például ebben az évben a koronavírus-fertőzés miatt Kínában nulla lesz az olaj kereslet növekedése. Más szervezetek eddig csökkenő, de szerényen pozitív növekedéssel számoltak.

Hosszabb távon?

Annak hatásairól, ha hosszú távon is nagyon alacsony marad az olajár, egyelőre nem láttunk elemzést. De néhány dolog borítékolható. Az alacsonyabb energiahordozó-árak általában alacsonyabb inflációt jelentenek, ez pedig még inkább megkönnyíti a jegybankok számára, hogy a kamatokat alacsonyan illetve negatíban tartsák. Erre valószínűleg szükség is lesz. Ha alacsony az olaj ára, az valószínűleg elhúzódó válságot, világjárványt, alacsony keresletet jelent.

A nyomott olajár tehát valamelyest segíthet a gazdaság fellendítésében. Ugyanakkor az energiacégeken keresztül lehúzza majd a tőzsdeindexeket. Például az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, ahol a szektor súlya jelentős a mutatókban. Az alacsony olajárak viszont hosszabb távon komoly politikai válságot okozhatnak egy sor, gyenge lábakon álló feltörekvő országban. Most leginkább Venezuela, Nigéria, Brazília, Líbia, Irak jutott eszünkbe, de a lista biztosan nem teljes.

Főbb források: Bloomberg, Investing.com, Oilprice.com

Olajat szeretnél? Nem kapsz!

Ha valaminek akkorát zuhan az ára, mint az olajnak, a legtöbb tőkeáttételes termék, turbó certifikát, warrant, kétszeres, háromszoros áttételű ETF megszűnik létezni. Kiütődnek, meghalnak, ahogy ma is. Ha pedig valaki bátor és az új áron, nagyon olcsón akar vásárolni, előfordul, hogy egyszerűen nem kap. Ma például alig találni olajra szóló long és VIX, VSTOXX indexekre (amerikai és európai volatilitásra) szóló short termékeket. Bár valószínűleg a kibocsátók ezt 1-2 nap alatt pótolják majd, ki tudja, akkor hol lesznek az árak. A részvényeket pedig rendszerint felfüggesztik a tőzsdéken 10, 15 vagy 20 százalékos áresés után, pár órára vagy egész napra.

Ehhez még technikai nehézségek is társulnak. A Frankfurti Értéktőzsde certifikát-keresője lassan fél évtizede (legalább 2016 nyara óta) a használhatatlanság határán tántorog. Iszonyú lassú és nagyon nehéz kitapasztalni, hogyan lehet belőle hasznos információkat kinyerni. De végül kiderült, már vannak vadonatúj, ma kibocsátott certifikátok olajra, amelyekre elvileg lehetne üzletet kötni. Az egyik nagy brókercég rendszerében azonban képtelenségnek bizonyult ezek online felvétele az értékpapír-listára. Az ügyintéző szerint az újak felvétele manuálisan 24 órás átfutási időbe is beletelhet. (Bár a gyakorlatban, munkaidőben ez valószínűleg csak 1-2 óra.) Ajánlani sem ajánlanak helyette semmit, vélhetően jogszabályi tilalom miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Mifid 2 bevezetése óta sok amerikai ETF sem kapható nálunk. Így az egyszeri kisbefektető pont akkor nem tud valamit megvenni, amikor az extrém olcsó(nak látszik).

képernyőfotó: A Frankfurti Értéktőzsde oldala. RoyalDutchShell certifikátok, árjegyzés nélkül

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18985 18885 19185 -0,03% 0 0 2 844 805 835 Ft 2021-10-22 17:09:00
MOL 2770 2750 2778 +0,36% 0 0 1 443 684 468 Ft 2021-10-22 17:05:11
MTELEKOM 431 425 432 +1,41% 0 0 156 190 164 Ft 2021-10-22 17:06:56
RICHTER 8795 8730 8830 +0,29% 0 0 551 205 180 Ft 2021-10-22 17:13:10
OPUS 241 240 243 -0,21% 0 0 22 884 846 Ft 2021-10-22 17:09:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő?
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos