TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német csapat győz, a részvénye pedig meglepő módon lefelé csorog. Pedig még egy magyar brókercég is vételre ajánlja. Mi lehet ennek az oka, hogy nézett ki az áralakulás hosszú távon és mennyire jó üzlet focirészvényt venni?

Miután a Borussia Dortmund a héten kedd este nagy dráma után hosszabbításban győzött a Málaga ellen 3:2-re, és így elődöntős lett a Bajnokok Ligájában, a klub részvényét ez meglepően hidegen hagyta. Sőt, a német fociklubok közül egyedüliként tőzsdén levő csapat részvénye, bár kedden délután felment, szerdán nagyrészt inkább lefelé csorgott, 3,28 euróról 3,21 euróra. (Változtatható időtávú grafikonok a német Finanzen.net, esetleg a Bloomberg oldalán.)

Tizenöt évig kellett várnia

Pedig a csapat 15 év után először jutott be az elődöntőbe – írja a Wall Street Journal Deutschland. A meccs közben kereskedni is lehetett a papírokkal, és voltak olyan pillanatok, amikor a csapat szénája eléggé rosszul állt a továbbjutás szempontjából. Akkor 12 százalékkal is alacsonyabban volt az árfolyam, mint a végén, amikor szó szerint az utolsó percben rúgott gólt. De a részvény azóta sem remekel, sőt, pénteken délelőtt 3,18 euróig süllyedt a papír, igaz, délután megint 3,26 euróra emelkedett.

Úgy látszik, a tőzsdei szereplők sokkal józanabbul ítélik meg a csapat helyzetét, mint a szurkolók, és elválasztják a sportsikert a pénzügyitől – írják. Pedig a kluboknál mindig sok szurkoló van, akik lelkesedésből, érzelmektől fűtve cselekszenek. A lap idéz egy részvénypiaci szakértőt, Roger Peeterst, aki szerint a Dortmund tulajdonosi struktúrája egészségesebb más klubokénál, nincsenek benne olyan, a klubtól távol álló stratégiai befektetők, mint Angliában több helyen.

Tízmillió euró ütheti a markukat

A szakértő azzal magyarázza, hogy a részvény nem emelkedett, hogy a befektetők már a Málaga elleni első, 0:0-ás idegenbeni mérkőzés után is a továbbjutásra számítottak. Így az izgalmak ellenére végső soron nem érte őket meglepetés. Márpedig az árfolyamokat szerinte elsősorban a várakozásokhoz képest bekövetkező eltérések mozgatják.

Az egyetlen német tőzsdei focirészvényt 2000-ben 11 eurós áron vezették be a parkettre, de onnét négy évvel ezelőtti, 0,82 eurós mélypontjáig szinte folyamatosan zuhant. Az utóbbi időben azonban már szépen teljesít, hiszen tavaly júniusban még csak 2,1 euróba került.Azóta majdnem folyamatosan kapaszkodott felfelé, azzal párhozamosan, ahogy a klub is előbbre jutott a Bajnokok Ligájában.

Közben ősszel szerény, de nem jelentéktelen, papíronként hat centes osztalékot is kifizetett. A részvény 2010 ősze óta nem volt olyan magasan, mint az utóbbi pár hétben. Roger Peeters szerint az elődöntőbe jutás következtében a kub mintegy tízmillió eurós többletbevételhez juthat.

A Buda-Cash is ajánlja

Április 10-én a Buda-Cash Brókerház vételi ajánlást fogalmazott meg a csapat részvényeire, aznap 3,20-3,30 euró között ingadozott a részvény. A stop loss-szintet 3,1 euróra javasolta beállítani. A társaság egymondatos indoklása szerint a „Málaga elleni győztes meccs után is jó beszállási pont lehet a csapat részvényeibe, amelyek 2011 decembere óta emelkednek, közelítve a 3,5 euró feletti csúcshoz”.

A 22 európai futballklub részvényét tömörítő Dow Jones EuroStoxx Futball index nem túl rózsás képet fest a részvények teljesítményéről, az utóbbi majdnem másfél évben lényegében csak stagnált. Sőt tavaly novemberben 77,33 ponttal évtizedes mélypontra süllyedt. Úgy tűnik, hogy a futball – legalábbis a kisrészvényeseknek és hosszabb távon – nem igazán üzlet, aminek okait egy évvel ezelőtti cikkünkben boncolgattuk.

A szezonalitás is kérdéses

Logikusnak tűnne az a feltételezés is, hogy nyáron, szezonon, bajnokságokon kívül kevesebb figyelmet kapnak a focirészvények, a szurkolók nem a meccs közben söröznek és tippelnek az eredményre vagy tőzsdéznek a szünetben. Így kevésbé ragadtatják el magukat hirtelen felindulásból elkövetett részvényvásárlásra, nem verik fel az árakat. De ez sem biztos, hogy igaz, 2011-ben például a Dow Jones EuroStoxx Futball szinte egész évben folyamatosan esett, és az év végén sokkal alacsonyabb volt az értéke, mint nyáron.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél