TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német csapat győz, a részvénye pedig meglepő módon lefelé csorog. Pedig még egy magyar brókercég is vételre ajánlja. Mi lehet ennek az oka, hogy nézett ki az áralakulás hosszú távon és mennyire jó üzlet focirészvényt venni?

Miután a Borussia Dortmund a héten kedd este nagy dráma után hosszabbításban győzött a Málaga ellen 3:2-re, és így elődöntős lett a Bajnokok Ligájában, a klub részvényét ez meglepően hidegen hagyta. Sőt, a német fociklubok közül egyedüliként tőzsdén levő csapat részvénye, bár kedden délután felment, szerdán nagyrészt inkább lefelé csorgott, 3,28 euróról 3,21 euróra. (Változtatható időtávú grafikonok a német Finanzen.net, esetleg a Bloomberg oldalán.)

Tizenöt évig kellett várnia

Pedig a csapat 15 év után először jutott be az elődöntőbe – írja a Wall Street Journal Deutschland. A meccs közben kereskedni is lehetett a papírokkal, és voltak olyan pillanatok, amikor a csapat szénája eléggé rosszul állt a továbbjutás szempontjából. Akkor 12 százalékkal is alacsonyabban volt az árfolyam, mint a végén, amikor szó szerint az utolsó percben rúgott gólt. De a részvény azóta sem remekel, sőt, pénteken délelőtt 3,18 euróig süllyedt a papír, igaz, délután megint 3,26 euróra emelkedett.

Úgy látszik, a tőzsdei szereplők sokkal józanabbul ítélik meg a csapat helyzetét, mint a szurkolók, és elválasztják a sportsikert a pénzügyitől – írják. Pedig a kluboknál mindig sok szurkoló van, akik lelkesedésből, érzelmektől fűtve cselekszenek. A lap idéz egy részvénypiaci szakértőt, Roger Peeterst, aki szerint a Dortmund tulajdonosi struktúrája egészségesebb más klubokénál, nincsenek benne olyan, a klubtól távol álló stratégiai befektetők, mint Angliában több helyen.

Tízmillió euró ütheti a markukat

A szakértő azzal magyarázza, hogy a részvény nem emelkedett, hogy a befektetők már a Málaga elleni első, 0:0-ás idegenbeni mérkőzés után is a továbbjutásra számítottak. Így az izgalmak ellenére végső soron nem érte őket meglepetés. Márpedig az árfolyamokat szerinte elsősorban a várakozásokhoz képest bekövetkező eltérések mozgatják.

Az egyetlen német tőzsdei focirészvényt 2000-ben 11 eurós áron vezették be a parkettre, de onnét négy évvel ezelőtti, 0,82 eurós mélypontjáig szinte folyamatosan zuhant. Az utóbbi időben azonban már szépen teljesít, hiszen tavaly júniusban még csak 2,1 euróba került.Azóta majdnem folyamatosan kapaszkodott felfelé, azzal párhozamosan, ahogy a klub is előbbre jutott a Bajnokok Ligájában.

Közben ősszel szerény, de nem jelentéktelen, papíronként hat centes osztalékot is kifizetett. A részvény 2010 ősze óta nem volt olyan magasan, mint az utóbbi pár hétben. Roger Peeters szerint az elődöntőbe jutás következtében a kub mintegy tízmillió eurós többletbevételhez juthat.

A Buda-Cash is ajánlja

Április 10-én a Buda-Cash Brókerház vételi ajánlást fogalmazott meg a csapat részvényeire, aznap 3,20-3,30 euró között ingadozott a részvény. A stop loss-szintet 3,1 euróra javasolta beállítani. A társaság egymondatos indoklása szerint a „Málaga elleni győztes meccs után is jó beszállási pont lehet a csapat részvényeibe, amelyek 2011 decembere óta emelkednek, közelítve a 3,5 euró feletti csúcshoz”.

A 22 európai futballklub részvényét tömörítő Dow Jones EuroStoxx Futball index nem túl rózsás képet fest a részvények teljesítményéről, az utóbbi majdnem másfél évben lényegében csak stagnált. Sőt tavaly novemberben 77,33 ponttal évtizedes mélypontra süllyedt. Úgy tűnik, hogy a futball – legalábbis a kisrészvényeseknek és hosszabb távon – nem igazán üzlet, aminek okait egy évvel ezelőtti cikkünkben boncolgattuk.

A szezonalitás is kérdéses

Logikusnak tűnne az a feltételezés is, hogy nyáron, szezonon, bajnokságokon kívül kevesebb figyelmet kapnak a focirészvények, a szurkolók nem a meccs közben söröznek és tippelnek az eredményre vagy tőzsdéznek a szünetben. Így kevésbé ragadtatják el magukat hirtelen felindulásból elkövetett részvényvásárlásra, nem verik fel az árakat. De ez sem biztos, hogy igaz, 2011-ben például a Dow Jones EuroStoxx Futball szinte egész évben folyamatosan esett, és az év végén sokkal alacsonyabb volt az értéke, mint nyáron.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél