6p

Az európai tőzsdék szépen emelkednek, de a hazai parketten a piros szín dominál, és kissé a forint is gyengült. Miért zuhant csütörtökön az olaj, és mi állíthatja meg? Pozitív fordulatra számít az egyik brókercég. Az utóbbi években többször is visszapattant a 2000 dollárról az arany.

Míg csütörtökön az amerikai tőzsdék alig tudtak emelkedni, pénteken az európai részvények főbb indexei egy százalék körüli pluszban vannak. Az amerikai határidős mutatók is kisebb nyereséget mutatnak.

Délelőtt végleges euróövezeti inflációs adatok érkeztek, amelyek megerősítették a csökkenő trendet (maradt az előzetes 2,9 százalék év/év alapon). Az Egyesült Királyság kiskereskedelmi forgalma viszont októberben 0,3 százalékkal mérséklődött, ami éves szinten 2,7 százalékos visszaesést jelent. A brit fogyasztók továbbra is szenvednek a magasabb kamatlábak és a megemelkedett infláció miatt.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke fog péntek délután beszélni, szavait alaposan elemezni fogják a várható kamatpálya szempontjából.

Kissé gyengült a devizánk

A BUX index fél százalékos mínuszban van, az OTP 0,4, a Richter 0,6 és a Mol 0,8 százalékos értékvesztése mellett. A Telekom szerény pluszban áll, a Masterplast viszont több mint két százalékkal esett.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró ára 376,90, kissé gyengült a fizetőeszközünk a csütörtök esti állapothoz képest. Az olaj a tegnapi zuhanás után egy százalékkal drágul, az európai földgáz viszont alig mozdul.

Miért tart itt a forint?

Az elmúlt napokban tapasztalható minimális forintgyengülés az előtte történt erősödés korrekciójaként is értelmezhető a KBC Equitas szerint.

A forint számára jó hír lehet, hogy Virág Barnabás csütörtöki üzenetei alapján továbbra is elkötelezett a jegybank a kamatvágások terén.

A nemzetközi hangulat is erős volt a héten, ami a dollár gyengülése mellett a forintnak is kedvezett. Virág Barnabás MNB-alelnök szerint év végére 11 százalék alá is csökkenhet az irányadó kamat, vagyis az idén még két, 75-75 bázispontos kamatvágásra lehet kilátás. A decemberi inflációs szám pedig akár hét százalék alá is mehet.

Pozitív fordulatra számít az Erste

“Tartós pozitív fordulat jeleit véljük felfedezni a DAX indexnél, ezért hosszú távon is érdemesnek látjuk befektetni az indexbe” – írta az Erste Befektetési Zrt. Bár a gazdasági teljesítmény visszafogott lehet, egyre valószínűbb, hogy a komolyabb recessziót sikerül elkerülni és a “puha landolás” valósul meg. A kamatemelési ciklus csúcsán is túlvagyunk.

Ezek a tényezők pozitívan hathatnak az értékeltségre, főleg, ha idővel a növekedés is beindul. Az Eurózónában az idei és a jövő évre várt 0-1 százalék közti, visszafogott reál GDP-növekedés ellenére a vállalati profitok 2023-ban és 2024-ben is hét százalék körül emelkedhetnek.

Kérdéses az amerikai fogyasztók lelkesedése

A részvények a csütörtöki kereskedés végén süllyedtek, miután a legnagyobb amerikai kiskereskedő cég, a Walmart óvatosan fogalmazott a fogyasztói kiadásokról. Ma egy másik kiskereskedő, a BJs Wholesale Club Holdings jelent.

Az e heti és a jövő heti kiskereskedelmi jelentések várhatóan adnak képet arról, hogy a fogyasztók hogyan reagálnak a jelenlegi gazdasági környezetre az USA-ban. A döntő fontosságú év végi ünnepi szezon pedig a jövő héten kezdődik meg a hálaadással és a fekete péntekkel. A nagy üzletláncok, mint a Walmart és a Target eddig azt észlelték, hogy a fogyasztók visszafogják a nagyobb vásárlásokat, de más kiskereskedők optimistábban látják az utolsó negyedév várható trendjeit.

Merre tovább, arany?

Erős ellenállást képez a 2070 dollár az aranynál. Az utóbbi közel négy évben három alkalommal pattant le erről szintről az árfolyam, az eladói nyomás rendre erősebb volt 2000 dollár felett. Mindig egy nagyobb korrekció előzte meg a következő csúcstámadást – írta az MBH Monitor blogja.

Mindhárom kitörési kísérlet olyan eseményekhez köthető, amelyek felerősítették a kockázatkerülést: a Covid kitörése, az orosz-ukrán háború, illetve az idén márciusban jelentkező, főleg amerikai és svájci bankokat érintő csődhullám. A nemesfém keresletére azonban az ékszerpiac van a legnagyobb hatással, mert a teljes felhasználás közel 50 százaléka származik erről a területről.

Az aranymánia olykor felfelé ível, olykor pedig alábbhagy írják.

Mitől esett ekkorát az olaj ára?

Gyenge amerikai ipari termelési adatok és emelkedő olajkészletek nyomán a kőolaj ára csütörtökön öt százalékkal esett, július óta nem látott szintre. A napi 13,2 millió hordós rekordszintű termelés is stabilizálódni látszik az USA-ban. Eközben Kínában 2,8 százalékkal csökkent a nyersolaj-finomítás teljesítménye, ami a világ második legnagyobb gazdaságának lassuló keresletére utal.

A Brent típusú olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent típusú olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a “spekulánsokat” tette felelőssé az áresésért. A határidősolaj-ügyletekben erősen a short oldalon érdekelt (eladási pozíciókkal az esésre játszó) fedezeti alapokat tekintik a piacot lefelé húzó tényezőnek. Az OPEC november 26-i ülésének eredménye elemzők szerint döntő fontosságú lehet, mivel megpróbálhatnak tenni a piaci ár csökkenése ellen.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kriptós szabályozást sürgetnek

Az amerikai árutőzsdei felügyelet, a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) vezetői szerint ügynökségüknek “komolyan kell vennie a kriptopénzekkel kapcsolatos figyelmeztetéseket”, és az ágazat szabályozására vonatkozó szabályokat szorgalmaznak. Christy Goldsmith Romero és Kristin Johnson sürgette a szervezetet, hogy adjon ki útmutatást a kriptovaluta-érdekellentétek kezelésére és a fogyasztók védelmére.

Az FTX, a Binance, a Celsius és a Voyager tavalyi bukása azt mutatja, hogy szükség van az ügyfelek védelmére az értékeik elkülönített letéti őrzésével – mondta Johnson a Federal Reserve Atlanta rendezvényén. Ezért a CFTC-nek azonnal szabályozást kell kidolgoznia ezzel kapcsolatban. Hozzátette, hogy ilyen szabályok már a következő hetekben jöhetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG