6p

A kora délutáni kamatdöntés előtt nem mozog a forint, a részvénypiacok is visszafogottak a várható amerikai gyorsjelentések és bejelentések előtt. Egyre többen kételkednek az év végi Mikulás-raliban, pedig nincs messze történelmi rekordjától az S&P 500 index. Súlyos hiba volt másfél éve lakást venni Magyarországon.

Az európai tőzsdéken nincs határozott irány, a tegnap alulteljesítő német DAX index ma kissé emelkedik, a francia és brit kollégái viszont esnek. Így az EuroStoxx 50 index alig mozdul. Kivételesen kedden teszik közzé a Fed legutóbbi ülésének aktáit, amiből a kamatpályára próbálnak majd következtetni a befektetők.

Fontos gyorsjelentések jönnek, és az OpenAI élén történő vezetőváltás foglalkoztatja a piacot. Ennek nyomán a Microsoft volt tegnap a húzópapír, amely a távozó menedzsereket átveszi. Az USA-ban csonka hét lesz, így alacsony forgalom, mérsékelt aktivitás várható a tőkepiacokon (csütörtökön hálaadás, pénteken a fekete hétfő következik).

A BUX index 0,1 százalékkal esik, főleg a Mol 1,0 százalékos esése húzza vissza. Az OTP 0,1, a Richter 0,3 százalékkal megy fel. Tegnap elérte a 380 forintot az euró, ma is ekörül ingadozik, ami nem jelent lényeges változást. A hollandiai földgáz másfél százalékkal esik, az olaj alig változik.

Döntenek a magyar kamatról

Ma, kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB, ahol az elemzők várakozásai alapján az alapkamat 75 bázispontos (0,75 százalékpontos) vágásáról dönthetnek. Az esemény kisebb-nagyobb meglepetések esetén megmozgathatja az EURHUF árfolyamát.

Árfolyamok és grafikonok

Sajtóhírek szerint az Európai Bizottság ma dönthet RRF pénzekről több ország kapcsán is, így a “magyar RRF hitelkérelem és a RePowerEU” forrásainak sorsa is eldőlhet – írta az Erste Befektetési Zrt.

Emellett a magyar jegybank kamatdöntése lesz ma a fókuszban: borítékolható a 75 pontos vágás, ugyanakkor a kommunikáció érdekes lehet majd tették hozzá.

Lesz-e idén év végi rali?

A Mikulás-ralinak is nevezett, gyakran – de nem minden évben – megfigyelhető év végi árfolyamemelkedés eddig jól alakult, az indexek emelkedtek mostanában. A nyersanyagok ára pedig csökkent, a tőke a részvényekbe és a kötvényekbe áramlik az esetleges Mikulás-ralit várva – írja az Investing.com elemzője.

Az S&P 500 részvényindex és az árucikkek árának hányadosa a csökkenő trendvonal fölé kitört, ami a részvények felé történő pozitív elmozdulást jelzi.

Nem sok hiányzik a rekordhoz

Ez nagyon pozitív jel a részvények számára, amelyek új csúcsokat is elérhetnek. Az S&P 500 index legutóbb 2022. január 3-án ért el új történelmi rekordot 4800 körül, és lassan közeledik ehhez. Még mintegy hat százalékra van tőle, de már csak két százalékra az idei csúcstól. (A múlt héten a BUX index majdnem történelmi rekordot döntött – a szerk.)

Az S&P 500 részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az S&P 500 részvényindex. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Fontos jelentések érkeznek

A legjobban teljesítő nagy amerikai részvény továbbra is az Nvidia chipgyártó, amely 240 százalékot nyert az év eleje óta. Több amerikai cég jelentésére figyelhetnek ma a befektetők a KBC Equitas szerint, még a piacnyitás előtt teszi közzé friss számait a Lowe’s, a Best Buy és az Analog Devices. Zárás után pedig elsősorban épp az Nvidia eredményére fókuszálhatnak a befektetők.

A várakozások szerint hatalmas mértékű profitnövekedést érhetett el a bázishoz képest a cég. Méretét tekintve a piac számára is fontos üzeneteket tartalmazhat majd a jelentés.

Már vannak, akik kételkednek a Mikulásban

A befektetők egy része már kételkedik abban, hogy év végi “Mikulásrali” következik – írja a Handelsblatt Dax-Sentiment felmérése. Egyes befektetők nem akarnak lemaradni az emelkedő szakaszban még időben történő kiugrásról. Mind a DAX indexre vonatkozó várakozás, mind a befektetők befektetési hajlandósága mérséklődött.

Az AnimusX elemzőcég szerint pedig a befektetők készpénzaránya is két százalékponttal, 19 százalékra emelkedett az eddigi rali ellenére. Főleg a csökkenő kötvényárfolyamoknak tudják be, hogy négy hét alatt kilenc százalékkal katapultált felfelé a DAX index.

Pocsék befektetés volt a lakás

Ingatlanban tartani a pénzt az elmúlt másfél évben pocsék befektetés volt, pláne a kockázatmentes PMÁP-hoz képest – írja Balásy Zsolt a Holdblogon.

  • Ha valaki 2022. nyarán vett egy budapesti használt panellakást 50 millió forintért, az most 47 millió forintot ér.
  • Ha akkor PMÁP-ot vett, az most 61 millió forintot ér. Ha várt volna másfél évet a vásárlással, most 30 százalékkal nagyobb lakást vehetne.

Az idei tranzakciószám várhatóan a 2014-es alatt lesz Magyarországon. Ebből a helyzetből hosszabb lakáspiaci pangás, vagy gyors áresés hozhat kiutat – írja a szerző.

A SEC bekeményített

Miközben a piac azt várja, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) végre engedélyezi a Bitcoin ETF-eket, az alapvetően kriptóellenes szervezet más fronton bekeményített. Pert indított a Kraken kriptotőzsdét üzemeltető Payward Inc. ellen, amelyben során állítja, hogy a Kraken 2013 óta online kereskedési platformot üzemeltetett. Ahol az ügyfelek kriptoeszközöket vásárolhattak és adhattak el. Számos ilyen eszköz azonban az amerikai értékpapír-törvények szerinti befektetési szerződésen alapult.

Eszerint a Kraken brókerként, értékpapír-kereskedőként, tőzsdeként és elszámolóházként is működött anélkül, hogy a SEC-nél regisztrált volna.

Időnként több mint 33 milliárd dollár értékű ügyféleszközt tartott, és azokat összekeverte saját eszközeivel, ami jelentős kockázatot jelent. (Más forrásokból tudni lehet, hogy a SEC ugyanakkor soha senkinek nem adott ki ilyen engedélyeket a kriptós szektorban. Sokak szerint lényegében a kriptotőzsdék, a szektor ellehetetlenítésével próbálkozik – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Emberkereskedők vagy romantikázók pénzét fagyasztották be?

Egyes források szerint romantikus érzelmek színlelésével elkövetett csalások végrehajtói, mások szerint emberkereskedők állnak egy 225 millió dollárnyi vagyontömeg mögött, amelyet a Tether cég befagyasztott. A legnagyobb dollárhoz kötött kirptóérmében, a tetherben (USDT) levő összeg az amerikai igazságügy-minisztérium közbenjárásra került zár alá.

Állítólag ez a legnagyobb ilyen vagyon, amit valaha is hasonló módon zároltak. De kisebb összegek erejéig a Tether már korlábban is többször eleget tett bűnüldöző vagy igazságszolgáltatási szervezetek hasonló kéréseinek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG