6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.

Az európai tőzsdeindexek hétfőn nagyon változatos mértékű pluszban vannak, Frankfurtban és Párizsban csak 0,3-0,4 százalék körüli, Londonban, Hollandiában és Belgiumban viszont 1,0-1,3 százalékos az emelkedés. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli pluszban állnak.

Pénteken az S&P 500 index 5000 pont alatt zárt, hetek óta először, de ennek alapján lehet, hogy nem sokáig marad ott. A fókuszban az amerikai cégek gyorsjelentései állnak, ezen a héten főleg a nagy technológiai vállalatoké. Az úgynevezett csodálatos hetes (Magnificent Seven) csoportból négyen teszik közzé a főbb számaikat, a Tesla kedden piaczárás után, a Facebook-szülő Meta szerdán, a Microsoft, valamint a Google anyavállalata, az Alphabet pedig csütörtökön.

Az euró/forint és az euró/zloty árfolyam az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és az euró/zloty árfolyam az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, miközben az OTP fél százalékkal megy fel, és ismét 17 ezer forint felett áll. A Richter 0,6, a Mol 0,8, a Telekom 0,3, a Duna House 2,1 százalékkal drágult. Az euró 394,60 forint, húsz fillérrel van a péntek esti szint felett, de reggel volt 393,50 is.

Csúcson a réz, olcsóbb az olaj, a gáz, az arany

Tovább csorog lefelé az olaj a közel-keleti eszkaláció elmaradása miatt, a Brent 0,7 százalékkal, 86,70 dollárra süllyedt. A hollandiai földgáz is közel két százalékkal esik. Valószínűleg szintén köze van a politikai feszültségek csökkenéséhez annak, hogy az arany jelentősebben, másfél százalékkal zuhan, 2375 dollár környékére.

A réz viszont tovább drágul, Londonban 9996 font is volt egy egysége, ami új éves csúcs. Már csak 7-8 százalékra van az eddigi történelmi rekordjától.

Árfolyamok és grafikonok

Két esemény vár a forintra a héten

"A héten két lényegesebb esemény várható itthon, amik a forintra hatással lehetnek" – írta az Erste Befektetési Zrt

"Egyrészt a magyar jegybank keddi kamatdöntő ülése, ahol várakozásunk szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az 50 bázispontos lazítás.

Másrészt pedig az S&P ország-felülvizsgálatának a pénteki zárás utáni közzététele, ahol azonban nem várható változás sem a besorolás, sem a kilátások terén."

Pocsék hetet zárt Amerika, a BUX is szenvedett

Kifejezetten gyenge hetet zártak a múlt héten az amerikai piacok, az S&P 500 index zsinórban hat napot zárt eséssel, így egy hét leforgása alatt három százalékot esett – írta a K&H Értékpapír.

Ez a leggyengébb hétnek számít az elmúlt egy évben, ennél nagyobb egyheti csökkenést utoljára csak a tavaly márciusi turbulens időszakban láthattunk.

Pénteken a pénzügyi, közmű- és energiaszektor egy százalék feletti pluszban zárt, a kommunikációs szektor viszont másfél, a technológiai részvények pedig majdnem három százalékos mínuszt mutattak.

Nem találták az erőt a magyar részvények sem a gyengébb nemzetközi piaci hangulat közepette, az esést a Richter papírja vezette, amely 8900 forint alatt zárt, de az OTP és a Mol is gyengélkedett. A Magyar Telekom több mint egy százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet.

Elfogadtak két szép osztalékot

Folynak a hazai tőzsdei társaságok közgyűlései. Az Erste Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Magyar Telekom 44,7 forint osztalékot fizet részvényenként. A kifizetés május 8-án kezdődik. Osztalékszelvénnyel április 24-én forog utoljára.
  • Az Alteo közgyűlése pénteken megszavazta a részvényenként 200+200 forint osztalék kifizetését. A tényleges osztalék valószínűleg egy picit több lesz, mivel a saját részvényekre eső részt is felosztják a részvényesek között. A hír a vártnak megfelelő.

Mindenütt esnek a Teslák árai

Kétezer dollárral csökkenti a Tesla az Y, X és S modellek amerikai árait, napokkal azután, hogy a világ legértékesebb autógyártójának első negyedévi kiszállításai elmaradtak a piaci várakozásoktól – írta az Equilor Befektetési Zrt. Így

  • a Model Y alapváltozatának árát 42 990 dollárra csökkentették, míg a nagy hatótávú és a teljesítményváltozatokéit 47 990, illetve 51 490 dollárra,
  • a Model S alapváltozata mostantól 72 990 dollárba, a kockás változata pedig 87 990 dollárba kerül,
  • a Model X alapváltozata 77 990 dollár, a kockás pedig 92 900 dollár.

A Tesla Kínában és Németországban is csökkentette az árait. Közben közel négyezer Cybertruckot hív vissza hibás pedálokra hivatkozva.

Bitcoin-feleződés után szabadon

Szombatra virradóra megtörtént a várva várt bitcoin-feleződés, ami után a keletkező bitcoinok száma felére csökkent. Ez a várakozások szerint hosszú távon jót tehet az árfolyamnak, rövidebb távon azonban nem sok minden történt, az átmeneti ingadozás sem volt jelentős. Az árfolyam azóta lassan emelkedik, 62-63 ezer dollárról 66 ezerre ment fel két nap alatt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Negatív hatás volt, hogy mivel rengetegen szerették volna a – rajongók által történelmi jelentőségűnek tartott – feleződéskori első blokklánc-blokkban elhelyezni tranzakciójukat, a tranzakciós díjak többszörösükre ugrottak. Azóta azonban lassan normalizálódni látszanak.

Az MNB felméri a hazai kriptopiaci szereplőket

A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel – írja a szervezet közleménye. Bővebben:

Magyarországon alig lesz növekedés?

Az elmúlt tíz évben a gazdasági növekedés egyik alapja az volt Magyarországon, hogy rengeteg embert bevontak a munkaerőpiacra, ami komoly siker. De a termelékenység évente csupán átlagosan egy százalékkal nőtt – mondta Zsiday Viktor alapkezelő a Holdblog szerint. De ma már nincs szabad munkaerő-tartalékunk.

Hacsak nincs valamilyen strukturális átalakulás, akkor egy százaléknál nagyobb gazdasági növekedést nem igazán lehet belelátni a magyar gazdaságba.

A termelékenység növelésének számos összetevője van, mint a magas szintű oktatás, egészségügy, jogállam, kiszámíthatóság és a vállalkozásokat körülvevő állami környezet. De ezekhez olyan strukturális reformokra van szükség, amiknek legjobb esetben tíz év múlva van eredménye – mondta a közgazdász.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG