6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.

Miután csütörtökön végre szép emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdeindexek – főleg a technológiai nagyágyúk száguldásának köszönhetően – , pénteken Európa követi őket. A főbb indexek egy százalék körüli emelkedést mutatnak kontinensünkön, az amerikai határidős mutatók pedig kissé lefelé korrigálnak.

Júniusban jöhet az első kamatvágás az eurózónában – derült ki az EKB kamatdöntő napján, ami a dollár erősödését, az euró gyengülését hozta. Az amerikai termelői árak emelkedése a vártnál valamivel alacsonyabb lett. Az első negyedéves amerikai eredményszezon pénteken kezdődik el igazán, több nagybankkal, mint a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo. Az Egyesült Királyság gazdasága pedig a friss adatok szerint visszatért a növekedés útjára.

Szélesre nyílt az olló. Az euró/forint és az euró/lengyel zloty egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Szélesre nyílt az olló. Az euró/forint és az euró/lengyel zloty egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Szélesre nyílt az olló. Az euró/forint és az euró/lengyel zloty egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index fél százalékkal megy fel, az OTP 1,7 százalékos emelkedésének egy céláremelés is oka lehet. A Mol drágulása 0,4 százalékos, a Telekom stagnál, a Richter negyed százalékkal olcsóbb lett.

Nem megy jól Magyarországnak?

A forint gyengébb az utóbbi egy hétben jellmezőnél, az euró 391,40, ami 1,7 forinttal magasabb a csütörtök estinél. A gyengülés ma reggel kezdődött, és a dollár erősödésének biztosan van benne szerepe.

Árfolyamok és grafikonok

A szerdai kormányinfó – és az EKB kamatdöntése – után ugyanakkor inkább erősödés volt látható. Pedig a hírek nem voltak jók, sőt. A kormány megemelte az idei hiánycélt a korábbi 2,9 százalékról 4,5 százalékra, emellett majdnem 700 milliárd forintnyi állami beruházást halasztottak el. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésüket is alaposan visszavágták.

Nyugtató jöhet a forintnak

Meglepőnek nevezi az Erste Befektetési Zrt. is a csütörtöki forinterősödést, amikor még 390 alatt zárt az EURHUF.

A dollár erősödése és az USA-beli hosszabb hozamok emelkedése ugyan általában nem jó előjelnek számítanak a hazai piacon, de úgy tűnik, hogy a negatívumok most inkább a kötvénypiaci hozamemelkedésben csapódtak le.

A hazai inflációs adatok és a nemzetközi folyamatok a brókercég szerint óvatos monetáris politikát indokolnak, így nem valószínű, hogy lesz tér a 75 bázispontos kamatcsökkentésre legközelebb. Ez pedig némileg nyugtató hatással lehet majd a forintpiacra.

Drasztikusan megemelték az OTP célárát

Az Erste a korábbi 15 300 forintról 20 500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt, több okból – derül ki az Erste Befektetési Zrt. írásából.

  • A tőkeköltség a javuló környezetnek köszönhetően a korábbi 16,3 százalékról 15,3 százalékra csökkent az előrejelzett periódusban.
  • Az eredmény-előrejelzés a korábban várt 700 milliárd (2024), 826 milliárd (2025) és 914 milliárd (2026) forinttal szemben a frissített modell alapján rendre 1006 milliárd, 931 milliárd és 955 milliárd forint lehet. (Ez részvényenként 3763, 3573 és 3769 forintot jelent.)

Az ötös alatti P/E ráta “olyan árazást jelent, mintha a bank egy gazdasági ciklus tetején lenne”, miközben úgy tűnik, hogy egy új, stabil eredményszintet ért el a bank. A P/BV (árfolyam/könyv szerinti tőke) pedig 1,0 alatt van, ami szintén magasabb részvényárfolyamot indokolna.

Az elemzői konszenzus 19 668 forintos OTP-célárat tartalmaz – írta a K&H Értékpapír.

Dübörög a nyersanyagár-emelkedés

A befektetők árgus szemekkel figyelik a nyersolaj piacát, ahol a héten enyhe csökkenés volt látható a megnövekedett közel-keleti feszültségek ellenére is. De így is újra 90,50 dollár felett van a Brent a mai egy százalékos emelkedés után. Az európai földgáz két és fél százalékkal megy fel, így 30 euró felett áll.

A arany 1,8 százalékkal 2415 dollárra ugrott, az ezüst több mint három százalékkal lőtt ki. Száguldnak az ipari fémek is.

A tőzsdefelügyelet nekiment az unikornisnak

A kriptodevizák DeFi (decentralizált pénzügyi) szektorának talán legfontosabb szereplője, az unikornis-logójú Uniswap kellemetlen postát kapott. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) értesítette, hogy jogi eljárást indít ellene (valószínűleg engedély nélküli értékpapír-műveletek vádjával). Jogi szakértők szerint a SEC lépése előre látható volt, és további lépéseket tesz majd a DeFi-szektor (a blokkláncon, határok nélkül működő pénzügyi alkalmazások) ellehetetlenítése érdekében.

A SEC már más tőzsdék és DeFi-alkalmazások ellen is indított eljárást. (A központosított tőzsdék közül például a Coinbase, a Kraken és a Binance ellen is.) A piacvezető, decentralizált Uniswap beperlése azonban nagy horderejű lépésnek számít.

Az ether és az uniswap érmék árfolyama idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether és az uniswap érmék árfolyama idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Számos DeFi-protokoll (szolgáltatás) ezért nem dolgozik már amerikai ügyfelekkel, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az amerikai polgárok hozzáférését. (Amit azonban egy VPN– vagy proxyszerver-szolgáltatással ki lehet kerülni.) Az Uniswap annyiban más volt, hogy továbbra is elkötelezett maradt az amerikai ügyfelek kiszolgálása mellett – írta a The Block.

A Solana-előértékesítések fele átverés?

A múlt hónapban egyetlen hétvége alatt mintegy százmillió dollárt költöttek a befektetők úgynevezett token-előértékesítésekre a Solana blokkláncon (főleg a mémérme-őrület miatt). Ám ezeknél az átverések egyre gyakoribbak a Blockaid elemzõcég szerint. A csalók fejlett “social engineering” technikákkal célozzák meg a felhasználókat a közösségimédia-platformokon (Telegram, Twitter és Discord). Például ráveszik a felhasználókat, hogy rosszindulatú okosszerződésekkel (programkódokkal) vagy weboldalakkal lépjenek kapcsolatba.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az elemzők szerint a Solana blokkláncon a közelmúltban indított előértékesítek 50 százaléka is csalás lehetett. A token kibocsátója csak közzétesz egy okosszerződés-címet (pénztárca-számlaszámot), és megmondja a befektetőknek, hogy fizessenek be rá, azzal az ígérettel, hogy az újonnan kibocsátott tokeneket a befizetések alapján osztja szét a felhasználók között.

A csalásokat megkönnyíti, hogy bárki könnyen indíthat ilyen előértékesítést, a befektetők pedig a jelenlegi mániákus hangulatban attól félnek, hogy kimaradnak egy nagy üzletből. A szintén felkapott Base blokkláncon a csalások arányát egyhatodra teszik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG