<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A csütörtöki emelkedés ugyan megakadt a tőzsdéken, de az esés mérsékelt, és Kína hosszú szünet után jól indított. A forint megint gyengécske, vélhetően a rekord inflációs adat és a lengyel helyzet miatt. Visszábbvett egy elnök a szélsőbalos retorikából, egyből hat-hét százalékkal ment fel a részvénypiaca.

Enyhe süllyedés a jellemző délelőtt az európai tőzsdéken, a német és francia indexek 0,2-0,3 százalékkal mennek le, London picit javít. Az USA-ban csütörtök este szép emelkedéssel végződött a nap, reggel pedig egy hét után kinyitottak a kínai piacok, 1,3 százalékkal feljebb zárt a Shanghai Composite index. Az amerikai határidős indexek ma stagnálás-szerű állapotban vannak egy fontos adatra várva.

Itthon a BUX index a tegnapi csúcsdöntés után szintén stagnál, az OTP 0,1, a Mol 0,2 százalékos gyengülése és a Richter fél százalékos emelkedése mellett. Pár ezrelékkel kevesebbet ér a 4iG és a Telekom is. A Pannergy közel nyolc százalékkal száguld, jelentős forgalmat bonyolítanak belőle.

Árfolyamok és grafikonok

Magas infláció, gyenge forint?

A forint gyengült, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a hazai infláció sok éves rekordot ért el. Az euró 359,50, 1,2 forinttal áll magasabban, mint tegnap késő este. Lásd kapcsolódó cikkünket:

De szerepe lehetett a forintgyengülésben annak is, hogy a lengyel és az EU-s politikusok között feszült helyzet alakult ki az ország alkotmánya, jogszabályai körül, és felsejlett a “Polexit” réme is.

Mi van az amerikai készletekkel?

Az olaj erősödése kis szünet után folytatódik, másfél százalékos pluszban van, a WTI 79,5, a Brent 83,20. Állítólag azért, mert kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma valóban fontolgatja -e az ország stratégiai tartalékainak felszabadítását. Egy két nappal korábbi hír vagy pletyka erről még áresést okozott.

A kriptodeviza-piacon folytatódik az emelkedés, a bitcoin már 36 ezer, az ether 3700 dollár közelében jár.

Jön a fontos amerikai munkaerőpiaci adat

Ma kiemelt figyelem övezi a délután esedékes havi amerikai foglalkoztatási jelentést, amely várhatóan fellendülést mutat a munkaerőpiacon. Ha ez bekövetkezik, az lehetővé teszi, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve lassítsa kötvényvásárlási programját.

A várakozások szerint a gazdaságban 500 ezer új munkahely keletkezett szeptemberben, ami ugrásszerű javulás lenne az augusztusban létrejött 235 ezerhez képest.

A harmadik csapás a német gazdaságban

A német export volumene augusztusban 15 hónap után először esett, mégpedig 1,2 százalékkal, miközben 0,5 százalékos növekedést vártak a közgazdászok. Európa legnagyobb gazdasága, a kontinens növekedésének fő hajtóereje ennyire megérezte a globális ellátási lánc problémáinak hatását – írja az Investing.com.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Ez ráadásul a harmadik kiábrándító adat augusztusról, ugyanis a napokban közzétett feldolgozóipari megrendelésállomány és az ipari termelés is jelentős visszaesést mutatott.

Nagyot esett a Tui

A Tui részvénye 13 százalékkal zuhant, miután a német utazásiiroda-csoport több mint egymilliárd eurós tőkeemelésre vonatkozó terveket jelentett be. Azzal a céllal, hogy a tőkeinjekció elősegítse a járvány idején felvett, jelentős összegű, államilag garantált kölcsönök törlesztését.

Visszavett az elnök, száguld a limai tőzsde

Pedro Castillo, a június végén beiktatott erősen baloldali perui elnök szerda este alaposan átalakította kormányát, hét tagot cserélt ki. Miniszterelnöke, a még saját pártja körében sem maradéktalanul népszerű Guido Bellido pedig lemondott. Az elnök hangsúlyozta, hogy a kormányozhatóságot tartja szem előtt – nem csoda, mert a törvényhozásban (kongresszusban) nincs többsége, így erős ellenszélben próbál irányítani.

Peru-diszkont? A réz (narancs színnel) és két bányavállalat, a Southern Copper és a Freeport McMorRan árfolyama egy évre (Tradingview.com)Peru-diszkont? A réz (narancs színnel) és két bányavállalat, a Southern Copper és a Freeport McMorRan árfolyama egy évre (Tradingview.com)

A piacok jól fogadták a hírt, a perui új sol emelkedett, az iShares MSCI Peru ETF (EPU) pedig 5,7 százalékkal ugrott meg. Igaz, ebben a réz drágulásának is szerepe lehetett. Amely nemcsak az ország egyik legfontosabb exportcikke, hanem a Limai Értéktőzsdén nagy súlyt képviselő mexikói-perui Southern Copper árfolyamát is erősen befolyásolja (SCCO, +3,8 százalék).

Közeleg az AutoWallis-kibocsátás

A fő tulajdonos Wallis Asset Management Zrt. vállalta, hogy nem csökkenti részvényei számát az AutoWallis által tervezett nyilvános részvénykibocsátást követő egy éven belül (lock up). Valamint tervezi, hogy a kibocsátás során maga is jegyez új részvényeket – közölte a cégcsoport.

Az AutoWallis szeptemberben jelentette be, hogy további növekedési terveinek finanszírozásához legalább 6-8 milliárd forintos nyilvános intézményi és lakossági forrásbevonást tervez idén. A szükséges előkészítő lépéseket már megtette, az MNB által jóváhagyott tájékoztatóval kapcsolatos eljárás folyamatban van.

Bővebben lásd:

Kína valóban igyekszik

Strukturális szempontból Kína jelenleg két égető problémával áll szemben, a jövedelmek egyenlőtlenségével és az adatbiztonság kérdésével – írja a Fidelity International. A nyugati országok példája már vajmi keveset segít.

De a közelmúltban bevezetett jogszabályváltozások azt bizonyítják, hogy Kína valóban törekszik a két probléma megoldására, így aztán a külföldi befektetők most élénk érdeklődéssel várják, hogy milyen testet ölt majd ez az „Új Kína” modell: mennyire lesz sikeres, melyek lesznek a befektetéseket érintő, hosszú távú következményei, és hogy milyen mértékben fogadja el a többi ország.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos