BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 7. 12:07

A Mol gyorsjelentése komoly veszteséget tartalmazott, a részvény mégis emelkedni tud. A működési eredmény jobb, a pénzügyi eredmény rosszabb lett a vártnál. Az év hátralevő része is nehéz lesz. A tőzsdék óvatosan optimisták ma, a BUX-ot az OTP húzza le, a forint stabil. Záporoznak a gyorsjelentések.

Annak ellenére, hogy este a zárásra az S&P 500 amerikai index mínuszba süllyedt, ma ismét óvatosan optimista a hangulat a világ tőzsdéin. Az amerikai határidős indexek egy százalék feletti pluszt mutatnak, az európai mutatók pedig fél-egy százalékosat.

A mai első számú jó hír, hogy Kína exportja áprilisban váratlanul emelkedett, főleg a Délkelet-Ázsiába irányuló erősebb szállítások miatt. Bár lehet, hogy a fellendülés csak átmeneti. Az export dollárban kifejezve 3,5 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi érték. Az import 14,2 százalékkal csökkent. A közgazdászok előzetes becslése szerint az export 11, míg a behozatal 10 százalékkal csökkent volna – írta a Bloomberg hírlevele.

Eközben Michael Pompeo és Trump elnök is újra nyilatkozott a járvány kínai eredetével kapcsolatban. (Délelőtti vírushír-összefoglalónk itt olvasható.)

Gyorsjelentésre emelkedik a Mol

A német ipar rekordméretű esést szenvedett el márciusban (9,2 százalékot), de az ilyen, múltbeli hírekre most már alig figyelnek a befektetők. Ez már régen benne lehet az árfolyamokban, a tőzsdék köztudottan a jövőt árazzák.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A BUX index fél százalékos mínuszban van 11 óra körül, az OTP egy százalékkal lefelé, a gyorsjelentése napján a Mol pedig fél százalékkal felfelé mozdult. A Richter minimális mínuszban, a Telekom 0,7, az Opus másfél százalékos gyengüléssel forog. A forint nagyjából a tegnap délutáni szinten jár, 351 körül kereskednek az euróval. A Richter és az OTP holnapra virradóra teszi közzé gyorsjelentését.

Mit ért el a Mol?

A Mol-csoport 152 millió dollár (48,4 milliárd forint) nettó veszteséget könyvelt el az első negyedévben – közölte a társaság. Ez a gyengébb forintárfolyam miatti devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra vezethető vissza. A Mol üzleti szegmensei március közepéig mind erősen teljesítettek, a világjárványhoz kapcsolódó különböző korlátozások bevezetése azonban jelentősen befolyásolta a működést. “Április újabb kihívásokat és nehézségeket hozott minden szegmensben, megmutatva a világjárvány és a gazdasági válság kézzelfogható hatását” – írták. (Részletesebb adatokról itt írtunk.)

Benzinkútnál. A recesszió elviszi a hasznot. Benzinkútnál. A recesszió elviszi a hasznot.

“A legjobban figyelt CCS EBITDA soron azonban jelentősen felülmúlták a várakozásokat, elsősorban a downstream üzletág nagyon erős teljesítménye okozott meglepetést. A jövő továbbra is kiszámíthatatlan, a menedzsment nem adott új éves előrejelzést” – kommentálta a KBC Equitas a jelentést.

A működési eredmény erős, az árfolyamveszteség azonban negatívba húzta a nettó eredményt – írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja. “A Mol ma 191,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ról adott számot, szemben a 165,5 milliárd forintos piaci várakozással. A nettó soron a cég 48,4 milliárd forint veszteséget ért el, míg a piaci konszenzus 21,3 milliárd forintos veszteség volt. A cég tehát működésileg jobb eredményt hozott, mint amit a piac várt, viszont a pénzügyi soron hatalmas veszteséget szenvedett el”. (Ez magyarázat lehet arra, miért emelkedik ma a részvény a jelentés után.)

Gyorsjelentés-dömping Európában

A Mol továbbra is halasztja a tavalyi év után az osztalék kifizetését, “a beruházásokat 1,5 milliárd dollár alatt tartja és nem ad 2020-ra EBITDA előrejelzést. A Mol-tól ma semleges piaci reakciót várunk” – tette hozzá az Erste. A második negyedév szerintük nehezebb időszakot hoz, mivel a finomítói marzsok gyengültek és az olajár is alacsony volt.

A nyugat-európai, amerikai gyorsjelentéseket teljes körűen felsorolni is nehéz lenne. A fontosabbak az Air France, a Puma, a Continental, a Munich Re, a Zalando, a Rolls-Royce Holdings, a British Airways vagy a British Telecom. Amerikában a Pan American Silver, a Liberty Global, a Lyft érdemel említést.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél