TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben az európai tőzsdék új csúcsokat döntögetnek, és az amerikai indexek sincsenek túlzottan messze az eddigi tetőktől, a tavalyi év legkedveltebb részvényei már távolról sincsenek ilyen jó állapotban. Gyengélkednek a vezetők.

Az amerikai piacok 6 remek évet tudnak maguk mögött, ritkán látni ilyen masszív, hosszú bikapiacot. Mint minden tőzsdei hossznak, ennek is kialakult egy részvény csoportja, ami vezeti a trendet, a legnagyobbat emelkedik. Az utóbbi időben ezek főleg technológiai papírok voltak: egyrészt az internethez kapcsolódóak, másrészt az utóbbi 2-3 év technikai újításaiból profitálni óhajtó cégek részvényei.

2014 új kibocsátásai

A tavalyi év egyik szenzációja a GoPro volt, melynek 23 dollárról 100 dollárig való felfutásában feltehetőleg jelentős részt vállaltak a shortosok. Azonban az árfolyam esése most már ennél többre enged következtetni: a megjelenő konkurenciától való félelem is nyomást gyakorolhat az immár 47 dollárig visszaesett árra.

A másik, óriási várakozások által övezett üdvöske az Alibaba, a kínai online piacteret üzemeltető cég papírja volt. A 68 dolláron kibocsátott részvény egyből 90 dollár körül indult, majd feltehetőleg ugyancsak a shortzárások hatására átlépte a 100 dollárt és 120-on tetőzött. Most újra 100 alatt tartózkodik. Vele együtt érdemes megemlíteni a Yahoo-t, amely azáltal, hogy óriási csomagot birtokol az Alibabában, most már gyakorlatilag annak derivatívumaként viselkedik. Ennek megfelelően fel is szaladt 52 fölé, most 46 körül van. Ez tulajdonképpen még egész jó eredmény, feltehetőleg csak az Alibaba komolyabb zuhanása tudná megrengetni a papírt.

Régebbi, de frissen felkapott cégek

A 3D-t tudományos-fantasztikus csodavárás kezdte övezni, a befektetők arról ábrándoztak, hogy a cég termékei rövidesen bármit kinyomtathatnak egyszerű szerkezeteikkel. Az őrület két év alatt 10-ről 100 dollárra repítette a papírt, aztán a tündérmese véget ért: már csak 28 dollárnál tartunk.

A másik régebbi motoros a Tesla, 2013 elején vetette rá magát a világ. Akkor 40 dolláron tört ki a papír az addigi sávból, és szűk másfél év alatt közel 300-ig száguldott. A levesbe itt is légy került: a cég vezetője beismerte, hogy a profitabilitásra még hosszú éveket kell várni, nem eszik olyan forrón a kását. Az ár 200 alá esett, és ez még mindig soknak tűnik az elszállt remények fényében.

Netes kedvencek

A Google 10 évvel ezelőtti kibocsátása óta egy folyamatos sikertörténet, de 2013 végén egy újabb lelkesedés az egekig vitte az árat. Hosszan fenn is maradt, még tavaly nyáron is 600-on állt, most viszont csak 500 dolláron forog. A netes videó szolgáltató Netflix 50 dollárról 475-ig száguldott tavaly nyárig, a lelkesedés azonban ott is mérséklődött: most 337 az ár.

Kifejezetten gyengélkedik a Twitter: míg egy éve 75 dolláron tetőzött, most ennek csak a felét éri, 37 dollárt. Végül egy régi versenyző, aki már a 2000. évi dotcom lufiból is kivette már részét, az Amazon: tavaly év elején 400 dollárig száguldott, most már csak 290-en áll. A cég fő gondja, hogy hatalmas árbevételéből képtelen érdemi profitot kihasítani magának.

Mi lesz ebből?

A vezetők hanyatlása általában rossz ómen a piacok szempontjából. Itt a visszaesés azonban még nem akkora, hogy medvét kelljen kiáltani. Előfordulhat, hogy ezekben a papírokban egy mini lufi alakult ki, vagyis kissé előreszaladtak, és a piac ezt korrigálta. Hogy a vezető szektorok összességében tovább húznak-e majd, az rövidesen kiderül. Ha igen, akkor a Nasdaq-nak át kell lépnie a bűvös dotcom lufi idején elért tetőt, az 5000 pontot. Ha ez nem sikerül, vonuljunk fedezékbe, hanyagoljuk a technológiai papírokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél