<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az olajpiac végét már sokszor előre jelezték az utóbbi évtizedekben. Az olajpiacon a kínálat és a kereslet egyaránt nagyon rugalmatlan, ez a turbulenciák egyik oka. A leállított beruházások miatt azonban az lesz érdekes, ami majd 4-5 év múlva történik, akkor ugyanis valószínűleg nem lesz elég olaj. A Mol is sok beruházást halasztott el.
(Fotó: Mol Nyrt.)

„Az olajpiac alkonya?” címmel rendezett előadást a BME Energetikai Szakkollégiuma szerdán. Az utóbbi 17 évben 2-3 évente volt valami cirkusz az olaj körül, újra és újra megénekelték az olajpiac vagy az olajalapú gazdaság végét – mutatta be korábbi újságcímlapok segítségével Pogonyi Csaba Gábor, a Mol közgazdásza.

A gazdasági szereplők rendkívül lassan reagálnak az olajár változására. Attól nem fognak kétszer járni reggelente a kenyeres teherautók, mert fele annyi lett az olaj ára, vagy kétszer annyit autózni az emberek – hangzott el. Extrém eset, amikor hiány van benzinből, az emberek sorban állnak a kutaknál, és bármi áron megveszik a benzint.

Nagyon rugalmatlan az olajpiac

A másik oldalon, sokszor 6-7 év is eltelik, amíg a kínálat alkalmazkodik az árakhoz. Egy nagyon kis kínálati változás is erős árreakciókat képes kiváltani. A kereslet és a kínálat is nagyon rugalmatlan tud lenni.

Economist-címlapok és olajkrízisek (Forrás: Mol)

A 2014-ben kezdődött olajár-zuhanás eléggé jól ismert okai között szerepel a kínai gazdaság és olajkereslet visszaesése. Az elmúlt tíz évben száz dollár körül mozgott az olajár, ami historikus összevetésben nagyon magasnak számít, így sok új szereplő lépett be a kínálati oldalon, például az amerikai palaolaj-termelők. Ők ráadásul egyre hatékonyabban, olcsóbban tudtak kitermelni. Az USA kitermelése így 2011 óta mintegy napi négymillió hordóval nőtt, ami az egész globális olajkínálat-növekedés nagy részét kitette ez idő alatt.

Nézzünk néhány évvel előre

A lassan két éve kezdődött olajár-zuhanás csak mintegy fél évvel ezelőtt kezdett lassan a kínálati oldalra is hatni. Szaúd-Arábia és Irak a közelmúltig még növelték is termelésüket, az utóbbi időben ez végre megállt. Bejött viszont Irán a képbe, amely folyamatosan növeli kitermelését, valószínűleg napi négymillió hordóig. Az amerikai palaolaj-kitermelés is csak 2016-ban kezdett el csökkenni.

Talán a legfontosabb sztori nem az, ami most történik, hanem az, ami 4-5-6 év múlva fog történni – mondta Pogonyi Csaba. Azok a beruházások, amelyek 2020 után kezdtek volna termelni, nem lesznek ott a piacon, mert leállították azokat. Már 2017-ben egyensúlyba jöhet a kereslet és kínálat mennyisége, utána, nagyjából 2018-tól pedig a kereslet lehet magasabb a kínálatnál, az olajár pedig magasabb lehet.

Humvee-t vagy Teslát kérnél?

Hogy mennyi lehet az olajár, az az amerikai palaolaj kitermelési költségétől is függ. Mintegy 50-60 dollárnál már meg fogja éri ezeknek a termelőknek a termelés, ez korábban csak 80-90 dollárnál volt kifizetődő. A palaolaj-termelés várhatóan alkalmazkodni fog, így annak költségeitől és a kereslettől függően alakulhat ki az ár.

Jelmagyarázat egy amerikai benzinkútnál 1973-ban: Zöld zászló: mindenki kap benzint, sárga: csak az üzleti felhasználók, piros: nincs benzin. (Wikimedia Commons)

Ha most ajándékba megkaphatná, ki választana egy hagyományos üzemanyaggal működő Humvee-t, és ki egy új elektromos Teslát? - tette fel a kérdést az előadó. Körülbelül ötször-tízszer annyi hallgató választotta a Teslát, mint a dízeles terepjárót. Ám az IEA nemzetközi energiaügynökség előrejelzése szerint még 2035-ben is növekvő mennyiségű olajat fogyaszthat el a világ, nem lesz strukturálisan igazán nagy változás az energiafelhasználásban.

Gyorsan esik az elektromos autók ára

Pogonyi Csaba szerint sok mindent lehetetlen megjósolni a jövőről, de több nagy technológiai áttörés jöhet, amelyek alaposan megváltoztathatják a piacot. Ilyenek az elektromos autók, az önvezető autók, az Uber-hez hasonló járműmegosztók. Az elektromos autók ára már most is gyorsabban esik a korábban vártnál, és nagy mértékben az akkumulátorok áraitól, technológiájától függ.

Nem biztos, hogy csak egyfajta jövő van. Lehet, hogy nem kell majd mindenkinek saját autó, hanem elég lesz reggelente egy telefonon rendelt egyszemélyes bérautóval menni a munkába, amely azután automatikusan elhajt és leparkol a külvárosban? Nagybevásárláshoz, nyaraláshoz mindig más-más, megfelelő autót fogunk bérelni? - tette fel a kérdést a közgazdász.

Tíz évig is eltart egy beruházás

Volter György, a Mol kutatás-termelési üzleti támogatás vezetője szerint optimális esetben 9-10 évig is eltart, amíg eljutnak a geológiai kutatásoktól addig, amíg termelni kezd egy olajmező. Ez idő alatt csak megy bele a pénz, ezért is van, hogy az olajárak változására nehezen reagál az iparág, nagyon hosszú időre kell tervezni.

A szénhidrogén-értéklánc

upstream: kutatás, kitermelés

midstream: nyersanyag előkezelése, szállítása, tárolása

downstream: feldolgozás (finomítói, petrolkémiai, vegyipari felhasználás), feldolgozott termékek marketingje, eladása

Ugyanakkor egyes mezők 60-70 évig is képesek termelni, Szaúd-Arábiában is, de egyes helyeken Magyarországon is. Eközben azt sem lehet biztosan látni, hogy akár csak egy év múlva is mi lesz a piacon, így aztán nagyon nehéz eldönteni, mibe érdemes beruházni.

Túlkutatott a mi régiónk

A Mol-csoport (benne a horvát INA-val) 12 országban végez upstream-tevékenységet, de a közép-európai régió adja a kitermelés 80 százalékát. A régió azonban „jelentősen megkutatottnak, mondhatni túlkutatottnak tekinthető”, így itt már csekély a további potenciál – mondta Volter György.

Ha olyan jelentős piaci változások vannak, mint az utóbbi másfél évben, akkor újra kell gondolni a projektjeinket, mert lehet, hogy már nem éri meg ezek lefolytatása, nem fogják a korábban várt pozitív eredményt hozni. Az olajár egész termelőmezők jelenét, jövőjét befolyásolhatja.

Az alacsony olajár előnyei

Jelenleg világszerte a beruházások visszafogása, a projektek leállítása vagy el sem indítása folyik. Egy tartósan alacsony olajár sok vállalat számára csődöt jelenthet. Azoknak a vállalatoknak azonban, amelyek a teljes szénhidrogén-értékláncban jelen vannak, ez egy lehetőség.

Egyes országok beruházási és operatív költségei hordónként (Forrás: Mol)

Az alacsony olajárnak előnyei is vannak, például az, hogy rengeteg olajipari szolgáltató cég van a világban, amelyek most munka nélkül maradnak, és 20-30 százalékos árengedménnyel is hajlandóak dolgozni. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a Mol-nak is. Óriási lehetőséget jelenthet a csődbe menő cégek vagy azok eszközeinek felvásárlása is.A breakdown (vagy breakeven) költségek azt a költségszintet jelentik, ahol a kitermelés megtérül. Az északi-tengeren például 21 dollár a befektetési költség, az üzemeltetési költség további harminc hordónként, tehát összesen több mint 50 dollár (capex + opex).

A Molnak van B terve

A jelenleg gazdaságosan kitermelhető készletek értéke jelentősen csökken az olajár-esés miatt, hiszen jelentős olajmennyiséget nem éri meg kitermelni. Indokolt esetben a koncesszió visszaadása is szóba kerülhet.

A Mol az összes projektjének megtérülését átkalkulálta 30 dolláros olajárra, és amelyről az jött ki, hogy nem éri meg, annak folytatását áttolta 2017-re. Imádkozunk, hogy addigra javuljon a helyzet – mondta el Volter György. Van egy B tervünk a geotermiában, van egy eszközparkunk a föld alatti széndioxid-tárolásra is, az olajpala-kitermelést is vizsgáljuk – sorolta a jövőbeli lehetőségeket a Mol-vezető.

Szénhidrogén-erőművek alkonya?

Az olajár változásának erőművekre gyakorolt hatásáról beszélt Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az olajfelhasználás mára minimálissá vált a villamosenergia-termelésben, a gázfelhasználás még jelentős. Az ármeghatározó erőművek a korábbi években alapvetően a gázerőművek voltak, az elmúlt öt évben azonban a szénhidrogén-erőművek kicsúsztak az ármeghatározó szerepből.

Ma sokkal meghatározóbb a megújuló energia, az atomerőművek, a szénerőművek és a fogyasztási oldal szerepe. Az utóbbi időben a megújuló energia mennyisége megháromszorozódott, a már megvalósult beruházások további költsége minimális, állami támogatás nélkül is tovább tudnak működni. Az időjárással együtt azonban erősen fluktuál a termelés.

Atomerőmű mellett nem ruháznak be

Fukushima nagyon nagy változást hozott a világban, mert modern, japán technológia mellett következett be. Az egész világon nagyon megnövelte a biztonsági előírásokat, a nukleáris erőművek beruházási költségeit, sok erőmű leállításáról döntöttek. Ahol mégis atomerőművet építenek, mint Magyarországon, a többi beruházó arra számít, hogy új atomerőmű mellett nem fog megtérülni a beruházása, ezért nem mer invesztálni.

Elektromos áram ára és várható termelési költségei (forrás: Mol)

Az elektromos energia termelését ma elsősorban a fogyasztási trendek határozzák meg, már a válság előtt megállt a fogyasztás növekedése, elvált a gazdasági növekedéstől az energiahatékonysági fejlesztések következtében.

Kibekkelnének

Európában a gázárak kezdenek elszakadni az olajáraktól, megszűntek az olajár-indexálású ármegállapodások. Az erőműpiacon nagy átrendeződés folyik, a hagyományos cégek kivonulnak a villamosenergia-termelésből, vannak új befektetők is, akik az alulértékelt eszközöket megvásárolják, így volt Magyarországon is több esetben – mondta el az elnök-vezérigazgató. Más szereplők vertikális integrációval, vagy leépítésekkel, költségcsökkentésekkel próbálják kibekkelni az erőművek számára kedvezőtlen időszakot.

Jelentős itt az elvonási kockázat

A politikai, politikusi döntések, adózás, járulékok, egyéb elvonások alapvetően változtathatják meg az egyes olajipari projektek megtérülését. Magyarország is viszonylag „jelentős elvonási kockázattal bír” – hangzott el az előadás végén. Oroszországban pedig még inkább, teljesen kiszámíthatatlan a szabályozói környezet. De hasonlóan politikai jellegű kockázat a szíriai polgárháború, az iraki helyzet, amikből a Molnak is bőven kijutott.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8328 8282 8628 -2,85% 0 0 3 360 659 370 Ft 2022-09-23 17:13:54
MOL 2410 2392 2500 -2,67% 0 0 872 696 502 Ft 2022-09-23 17:09:05
MTELEKOM 300 300 306 -1,15% 0 0 343 146 360 Ft 2022-09-23 17:05:27
RICHTER 7400 7300 7585 -1,66% 0 0 1 954 704 135 Ft 2022-09-23 17:08:10
OPUS 138 138 141 -2,54% 0 0 13 684 490 Ft 2022-09-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott ma a BUX
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 18:22
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 891,30 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 38 657,41 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékban a forint: soha nem volt ilyen gyenge a dollárral szemben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 14:33
Várható volt, hogy megroggyan.
Részvény / Deviza / Áru Veszélyben a Tesla-tulajdonosok ujja, jövő héten erősödhet a forint?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 23. 12:37
Tovább esnek az árfolyamok az európai tőzsdéken és Budapesten is, a forint is gyengül, főleg a dollárhoz képest. Az energiahordozók ma esnek. A réz viszont egy elemzés szerint hatalmasat drágulhat a következő években. Kamatharakirit követtek el Törökországban, egymillió Teslában kell szoftvert frissíteni.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tudták feljebb tornászni a gázárat az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 09:43
Sőt, kicsit még csökkent is ma reggel az ár.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 07:56
Nem indult jelentős mozgásokkal a péntek reggel a forint szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru Picurit izmosodott a forint, come backelt az OTP
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 18:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,64 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 39 548,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kötvénypiaci vérengzés Magyarországon, felfelé lendül az OTP-inga
Eidenpenz József | 2022. szeptember 22. 12:41
A kamatemeléshez mellékelt tegnapi Fed-kommentár igencsak lelombozta a piacokat, az esés ma Európában folytatódik. A BUX azonban tartja magát, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint is javult kicsit, miközben a gázárak stagnálnak. A világon az egyik legnagyobb esést szenvedték el a magyar kötvények az idén, ami azonban egyben lehetőség is.
Részvény / Deviza / Áru 407 felett indult a forint csütörtökön
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 07:31
Csütörtökön reggel kisebb gyengülést láthatunk a forint piacán.
Részvény / Deviza / Áru Putyin bejelentése a tőzsdéket is elérte – a forint is gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 18:28
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 450,39 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 39 241,07 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magas infláció mellett is erős forint jöhet? Hát az meg hogyan?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 21. 15:43
A zsenik korszakából átléptünk a kijózanodás korszakába az elemzők szerint, felsorolni is nehéz, mennyi probléma van a világgazdaságban, és nem várható, hogy új aranykor köszöntsön be. A forint erősödhet, de milyen áron? Elsősorban azért, mert a kamatokat kénytelen lesz magasan tartani a jegybank, miközben magas infláció és stagnáló gazdaság fenyeget.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG