4p
Miért jó a társadalomnak, ha tőzsdére visznek egy céget, lehetséges, hogy minden szereplő profitál belőle? Hogy teremt munkahelyet az, ha egy cég tőzsdére megy? Interjú Katona Zsolttal, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójával.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója egy tanulmányra hivatkozva mondta el, hogy a tőzsdére történő bevezetés nagyon fontos a foglalkoztatás szempontjából. A kutatás rámutat arra, hogy azoknál a cégeknél, ahol tőzsdére mennek, a bevezetés után néhány év alatt duplájára nő az alkalmazottak száma. A tanulmány ugyan amerikai adatokat tartalmaz, de ez nem országspecifikus kérdés, így Magyarországra is igaz - mondta Katona Zsolt a Gazdasági Rádiónak

Új munkahelyeket teremt a tőkepiac

Katona Zsolt

Ha egy cég nem akar a tőzsdére menni, nem az elsődleges forgalomba hozatalt (IPO) választja, akkor két lehetősége van a továbblépésre: vagy összeolvad egy másik céggel vagy felvásárolják. Foglalkoztatás szempontjából mindkettő  negatív, ezek ugyanis átszervezéssel és gyakran leépítéssel járnak együtt. Az összeolvadás esetén nincs szükség két pénzügyi osztályra, vagy HR osztályra, így jellemzően elküldenek alkalmazottakat a cégek, mert megtakarításokat akarnak elérni. Ezzel szemben ha organikus a növekedés, és IPO történik, akkor a befolyó tőkéből a cégek sokszor új embereket vesznek fel.

Amikor dübörgött az IPO piac - a válság előtt, vagy korábban a 70-es és 80-as években - akkor az Egyesült Államokban évente 20 millió új munkahely jött létre, most csupán 5 millió. Ha az IPO úgy pörögne, mint korábban, akkor most is sokkal több munkahelyet tudnának teremteni. Egy-egy cég felfutása pedig a többire is hatással van:  több a munkahely miatt többen, többet tudnak költeni és így több szolgáltatásra lesz szükség a közelben, ami szintén új munkahelyeket teremt - ez az úgy nevezett multiplikátor hatás.

Hova vigyük a megtakarított pénzünket?


Ebből is látszik, hogy a tőkepiac nem egy valóságtól elrugaszkodott terület, hanem nagyon jelentős hatása van a reálgazdaságra. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a tőkepiac hány új munkahelyet teremt, hozzávesszük azt is, hogy a magyar cégeknél vélhetően és várhatóan egyre nagyobb tőkefinanszírozási igény lép majd fel és számolunk a lakossági megtakarításokkal, amihez befektetési lehetőséget keresnek, akkor mindebből jól látszik, hogy ebből nem csak az adott vállalatok nyernek, hanem ez nemzetgazdasági érdek is.

A magyar lakosságnak jelenleg 5000 milliárd forintja van befektetési alapokban, aminek újabb és újabb befektetési lehetőségeket keresnek majd, mert a hozam görbe egyre laposodik. A tőke keresni kezdi majd a helyét, mert a kisbefektetőknek nem lesz elég néhány százalékos hozam. Valószínűleg ekkor a részvények felé fordulnak majd, ami a vállalatok finanszírozási igényének nagyon jót fog tenni. 

Az államnak mi az érdeke?

Ebben a kérdésben az államnak is érdeke, hogy segítse a tőke és a finanszírozási igény egymásra találását. Ebben a kormányzatnak is aktív szerepe lehet, ahogy korábban a Jeremie alapnál láthattuk is. Arra a kérdésre, hogy ha az állam ebben segít, nem lesz-e saját konkurenciája, Katona Zsolt elmondta, hogy lehet a tőkét úgy terelni, hogy menjen állampapírba és legyen az országban minél jelentősebb a belső finanszírozás. Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a magánbefektető a legjobb hozamot keresi, ha Magyarországon nem talál elég alternatívát, a kockázatvállalásának és hozamigényének megfelelő terméket, akkor félő, hogy kiviszi a tőkét külföldre.

Egyre több a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatás, ami által kivándorol a tőke Magyarországról. Ha ezt a folyamatot nem fordítjuk vissza, és nem kínálunk olyan vonzó lehetőségeket, ahol magas a hozam, még több tőke fog kimenni, ami a belső finanszírozás lehetőségét is gyengíti. 

A BÉT a harmadik legerősebb régiós tőzsde

A BÉT vezérigazgatója idén arra számít, hogy tízmilliárd forint körül alakulhat a napi forgalom a tőzsdén, ezzel a régiós tőzsdék közül - ha azokra külön-külön tekintünk - akkor a varsói és a bécsi után a budapesti a legjelentősebb. Azt is elmondta azonban Katona Zsolt, hogy a régiónkban valójában két meghatározó tőzsdei csoportosulás van: az egyik a Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség - ebbe tartozik a BÉT, a ljubjanai, prágai, és a bécsi tőzsde - és a Varsói tőzsde, ezek körülbelül ugyanakkora jelentőséggel bírnak kapitalizáció és forgalom szempontjából is.  

A Xetra bevezetéséről is beszélt a vezérigazgató. Elmondta: az, hogy a bevezetés óta alig hallani az átállásról, jó hír, azt jelzi, hogy sikeres volt, működik az új rendszer, pedig a bevezetés miatt sokan aggódtak.

A teljes interjút itt hallgathatja meg >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG