TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az egész európai bankszektor jól szerepel a Deutsche Bank eredménye miatt, itthon is az OTP húzza a BUX-ot. Várhatóan megmentenek néhány légitársaságot, de durván visszaesett az Adidas eredménye. A tőzsdéket az viszi előre, hogy a kijárási korlátozások sok országban enyhülnek és több nagy jegybank is ülésezik.

Alapvetően a kijárási korlátozások európai lassú lazításával magyarázzák, hogy a tőzsdék ismét szép emelkedést mutatnak. A Bloomberg már be is vezetett rá egy új kifejezést, ez a “tentative easing”, a kísérleti lazítás. (A “quantitative easing” mintájára, amely a jegybankok mennyiségi könnyítése.) Ezen kívül a héten a fontosabb jegybankoktól is újabb támogató lépéseket várnak.

Pedig közel hárommillió korona-fertőzött van már világszerte. Spanyolországban továbbra is lassul a járvány, Olaszország is az újrakezdésre készül. Az USA-ban egy nap alatt több mint 25 ezerrel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig több mint ezerrel. (Nemzetközi körképünk itt olvasható.)

Rengeteg ország lazít

A The Guardian infografikája szerint a mediterrán országokon kívül Franciaország, Ausztria, Csehország, Norvégia, Albánia is lazít a korlátozásokon ezen a héten. A múlt héten vagy május elején pedig Németországban, Svájcban és Belgiumban is tesznek lépéseket a normalizálódás felé.

Vírus elleni maszkban az utcákon (Pixabay.com) Vírus elleni maszkban az utcákon (Pixabay.com)

Az európai indexek másfél-két és fél százalékos pluszban vannak ma. Az amerikai határidős mutatók is egy százalék körüli pluszban állnak. A BUX index egy százalékos emelkedése az OTP 2,1 és a Mol 1,2 százalékos javulásának köszönhető. A Richter kis mínuszban áll, a Telekom 0,8 százalékkal emelkedett eddig.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint ma erősödik, 353,80 az euró. Pedig példátlanul nagy mértékben, 33,1 ponttal esett a GKI konjunktúraindexe áprilisban, az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt jelentősen romlottak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A jegybankok hete, nem az olajé

Ma hajnalban a Bank of Japan lazított a japán államkötvények vásárlásának felső korlátján. Az USA jegybankjához hasonlóan lényegében korlátlan kötvényvásárlást hirdetett, fellendítve ezzel az ország tőkepiacait. A Nikkei 255 index 2,7 százalékkal száguld. Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed szerdán fejezi be kétnapos ülését, az Európai Központi Bank pedig csütörtökön. Erősek a várakozások, hogy ezek az intézmények további ösztönzőket kínálhatnak a járvány által sújtott gazdaságok támogatására – írta az Investing.com. A kínai jegybank is növeli a likviditást a gazdaságban.

Az olaj ma megint rákapcsolt a lejtőn, a WTI 14, a Brent csak három százalékkal zuhan (14,6, illetve 24,0 dollárra). A piaci szereplők jól láthatóan tartanak attól, hogy az USA-ban nincs elég tárolókapacitás, és megint negatívba süllyedhet a határidős olaj, mint múlt héten. A nemesfémek enyhe pluszban vannak.

Ezért is emelkedhet az OTP

A gyorsjelentés-szezon tovább dübörög. Jó hír jött a nekünk sem közömbös német autóiparból, hogy a Volkswagen újraindította fontos gyárát Wolfsburgban. Szépen emelkedett a Lufthansa és az Air France KLM, de csak a korábbi zuhanásokhoz képest. A cégek ugyanis valószínűleg megkapják a túléléshez szükséges állami mentőinjekciókat.

Száguld a Deutsche Bank részvénye, 11 százalékkal, mivel az első negyedévben a szükségesnek tartott céltartalékok megképzése után is nyereséges tudott maradni a pénzintézet. Ez a többi bankrészvényre is nagyon jó hatással van. Az Adidas eredményei viszont eléggé pocsékak, 93 százalékkal csökkent a nyeresége, a részvény persze esik.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Friss
hírlevél