BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 27. 11:44

Az egész európai bankszektor jól szerepel a Deutsche Bank eredménye miatt, itthon is az OTP húzza a BUX-ot. Várhatóan megmentenek néhány légitársaságot, de durván visszaesett az Adidas eredménye. A tőzsdéket az viszi előre, hogy a kijárási korlátozások sok országban enyhülnek és több nagy jegybank is ülésezik.

Alapvetően a kijárási korlátozások európai lassú lazításával magyarázzák, hogy a tőzsdék ismét szép emelkedést mutatnak. A Bloomberg már be is vezetett rá egy új kifejezést, ez a “tentative easing”, a kísérleti lazítás. (A “quantitative easing” mintájára, amely a jegybankok mennyiségi könnyítése.) Ezen kívül a héten a fontosabb jegybankoktól is újabb támogató lépéseket várnak.

Pedig közel hárommillió korona-fertőzött van már világszerte. Spanyolországban továbbra is lassul a járvány, Olaszország is az újrakezdésre készül. Az USA-ban egy nap alatt több mint 25 ezerrel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig több mint ezerrel. (Nemzetközi körképünk itt olvasható.)

Rengeteg ország lazít

A The Guardian infografikája szerint a mediterrán országokon kívül Franciaország, Ausztria, Csehország, Norvégia, Albánia is lazít a korlátozásokon ezen a héten. A múlt héten vagy május elején pedig Németországban, Svájcban és Belgiumban is tesznek lépéseket a normalizálódás felé.

Vírus elleni maszkban az utcákon (Pixabay.com) Vírus elleni maszkban az utcákon (Pixabay.com)

Az európai indexek másfél-két és fél százalékos pluszban vannak ma. Az amerikai határidős mutatók is egy százalék körüli pluszban állnak. A BUX index egy százalékos emelkedése az OTP 2,1 és a Mol 1,2 százalékos javulásának köszönhető. A Richter kis mínuszban áll, a Telekom 0,8 százalékkal emelkedett eddig.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint ma erősödik, 353,80 az euró. Pedig példátlanul nagy mértékben, 33,1 ponttal esett a GKI konjunktúraindexe áprilisban, az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt jelentősen romlottak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A jegybankok hete, nem az olajé

Ma hajnalban a Bank of Japan lazított a japán államkötvények vásárlásának felső korlátján. Az USA jegybankjához hasonlóan lényegében korlátlan kötvényvásárlást hirdetett, fellendítve ezzel az ország tőkepiacait. A Nikkei 255 index 2,7 százalékkal száguld. Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed szerdán fejezi be kétnapos ülését, az Európai Központi Bank pedig csütörtökön. Erősek a várakozások, hogy ezek az intézmények további ösztönzőket kínálhatnak a járvány által sújtott gazdaságok támogatására – írta az Investing.com. A kínai jegybank is növeli a likviditást a gazdaságban.

Az olaj ma megint rákapcsolt a lejtőn, a WTI 14, a Brent csak három százalékkal zuhan (14,6, illetve 24,0 dollárra). A piaci szereplők jól láthatóan tartanak attól, hogy az USA-ban nincs elég tárolókapacitás, és megint negatívba süllyedhet a határidős olaj, mint múlt héten. A nemesfémek enyhe pluszban vannak.

Ezért is emelkedhet az OTP

A gyorsjelentés-szezon tovább dübörög. Jó hír jött a nekünk sem közömbös német autóiparból, hogy a Volkswagen újraindította fontos gyárát Wolfsburgban. Szépen emelkedett a Lufthansa és az Air France KLM, de csak a korábbi zuhanásokhoz képest. A cégek ugyanis valószínűleg megkapják a túléléshez szükséges állami mentőinjekciókat.

Száguld a Deutsche Bank részvénye, 11 százalékkal, mivel az első negyedévben a szükségesnek tartott céltartalékok megképzése után is nyereséges tudott maradni a pénzintézet. Ez a többi bankrészvényre is nagyon jó hatással van. Az Adidas eredményei viszont eléggé pocsékak, 93 százalékkal csökkent a nyeresége, a részvény persze esik.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél